Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Φαρμακοποιοί: Τραβούν κι άλλο το σκοινί

Αποφασισμένοι να τραβήξουν κι άλλο το σκοινί, πιέζοντας συνεχώς προς την κατεύθυνση του υπουργείου Υγείας προκειμένου να πετύχουν την κατάργηση του ελεύθερου ωραρίου στα φαρμακεία, εμφανίζονται πλέον οι φαρμακοποιοί, μετά τη χθεσινή μαραθώνια έκτακτη σύσκεψη του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Οι φαρμακοποιοί προσανατολίζονται, όπως λένε οι πληροφορίες, στη μείωση από τον επόμενο μήνα των φαρμακείων που διανυκτερεύουν, αλλά και στην κατάργηση των εφημεριών, με το σκεπτικό πως έτσι κι αλλιώς σήμερα η αγορά του φαρμακείου δεν υπόκειται σε κανόνες λειτουργίας και πως οι φαρμακοποιοί μπορούν κατά βούληση να επιλέξουν ποιες ώρες θα είναι ανοικτά τα φαρμακεία. Στα μέσα της επόμενης εβδομάδας έχουν προγραμματίσει συνέντευξη τύπου και στη συνέχεια θα συνεδριάσουν για μια ακόμη φορά προκειμένου να «κλειδώσουν» τις κινητοποιήσεις.

 
 

Το μπλοκάρισμα του συστήματος των εφημεριών εντούτοις αναμένεται να είναι το πρώτο μέσο πίεσης, καθώς σε περίπτωση που το υπουργείο Υγείας δεν φέρει άμεσα προς ψήφιση το νομοσχέδιο για την Υγεία, στο οποίο περιλαμβάνονται και τα θέματα των φαρμακείων, τότε δεν μπορεί να αποκλειστεί η απόφαση για απεργία, αλλά ούτε και η διακοπή της εκτέλεσης συνταγών για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Το τελευταίο έχει να κάνει και με την καθυστέρηση πληρωμής από τον ΕΟΠΥΥ. Οι φαρμακοποιοί έχουν πληρωθεί μόνο για τις συνταγές του Ιανουαρίου και μάλιστα σε δύο δόσεις, ενώ η αποπληρωμή του Φεβρουαρίου παραμένει ακόμη μετέωρη. Πληροφορίες αναφέρουν πως και αυτός ο μήνας θα εξοφληθεί σε δύο δόσεις, απόδειξη της οικονομικής δυσπραγίας του ΕΟΠΥΥ, αλλά και της διάθεσης των εισφορών των ασφαλισμένων για την Υγεία για την αποπληρωμή των συντάξεων.

Το κλίμα κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΠΦΣ ήταν τεταμένο. Στο στόχαστρο βρίσκεται ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος ενώ αρχικά είχε δώσει σαφείς δεσμεύσεις προς τους φαρμακοποιούς πως θα επαναφέρει άμεσα το παλιό ωράριο των φαρμακείων και να ρυθμίσει τη λειτουργία τους, τρεις μήνες μετά η συγκεκριμένη απόφαση ακόμη εκκρεμεί, γεγονός που οξύνει τα πνεύματα στο συνδικαλιστικό κλάδο των φαρμακοποιών.

Πέρα όμως από το ζήτημα της απελευθέρωσης του ωραρίου (την οποία οι φαρμακοποιοί του κλάδου πολεμούν ανοικτά εδώ και ενάμιση χρόνο, παρά το γεγονός πως η πλειονότητα του καταναλωτικού κοινού τίθεται υπέρ της συνεχούς λειτουργίας των φαρμακείων), το καθεστώς ιδιοκτησίας και τις αποστάσεις των φαρμακείων, στο προσκήνιο βρίσκεται και η διάθεση των βιταμινών από τις μεγάλες αλυσίδες λιανικής. Οι φαρμακοποιοί εξακολουθούν να δηλώνουν πως η πώληση των σκευασμάτων και ειδικών τροφών εκτός φαρμακείων θα πρέπει να απαγορευτεί και επεξεργάζονται τρόπους για την επιστροφή τους στα ράφια των φαρμακείων. Ήδη έχουν υποβάλει και αυτό το αίτημα στον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος για ακόμη μια φορά τάχθηκε με το μέρος τους.
 

πηγή: Βίκυ Κουρλιμπίνη capital.gr