Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Προς πλήρη απελευθέρωση των τιμών στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα από 1-1-2016

Της Ελένης Πετροπούλου

«Ερχεται» πλήρης απελευθέρωση των τιμών στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) από την 1η Ιανουαρίου του 2016, ανεξάρτητα από τα σημεία πώλησής τους και τη διάθεσή τους αποκλειστικά από φαρμακεία ή και από σούπερ μάρκετ. Πρόκειται για 1.310 σκευάσματα τα οποία δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ και για τα οποία -σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία- υπάρχει «πλαφόν» ανώτατης τιμής μέχρι τέλος του χρόνου. Μετά οι τιμές θα διαμορφωθούν από την αγορά και σύμφωνα με τον ανταγωνισμό.

Την ίδια στιγμή, «θολό» παραμένει το τοπίο για το θέμα της διάθεσης των ΜΗΣΥΦΑ μετά την πρόταση της κυβέρνησης στους Θεσμούς για πώλησή τους και από τα σούπερ μάρκετ. Χθες, ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής ...
 

 

... επανέλαβε τη θέση του για αποκλειστική διάθεσή τους από τα φαρμακεία, ενώ στην περίπτωση που «περάσει» η πρόταση, ο υπουργός θα λάβει περιοριστικά μέτρα. Όπως είπε χθες ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Κωνσταντίνος Λουράντος, απόφαση του πρώην υπουργού Υγείας Μ. Βορίδη προβλέπει την απελευθέρωση στις τιμές των ΜΗΣΥΦΑ σε έξι μήνες. Παραδέχτηκε μάλιστα ότι η απελευθέρωση στις τιμές τους είναι ανεξάρτητη από την απόφαση για τα «κανάλια» διανομής των σκευασμάτων αυτών.

Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν προχωρήσει σε απελευθέρωση της διάθεσής των ΜΗΣΥΦΑ και παραμένουν αποκλειστικά στα φαρμακεία, οι τιμές τους θα εκτοξευθούν, όπως υπογραμμίζουν άλλωστε και οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί. Σύμφωνα με τον κ. Λουράντο οι τιμές πώλησης των ΜΗΣΥΦΑ στην Ελλάδα είναι από τις χαμηλότερες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπου υπήρξε απελευθέρωση της τιμής τους, σημείωσε, τα αποτελέσματα είναι αρνητικά. «Η απορρύθμιση δεν λειτούργησε μέσω του ανταγωνισμού, όπως αναμενόταν.
Απεναντίας και λόγω της εμφάνισης ολιγοπωλιακών φαινομένων που δεν ήταν δυνατόν να ελεγχθούν, υπήρξε αύξηση της λιανικής τιμής τους», δήλωσε χαρακτηριστικά. Τα θέμα των ΜΗΣΥΦΑ που προέκυψε και πάλι μετά την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προς τους Θεσμούς, αποτελεί ένα από τα σημεία αντιπαράθεσης των φαρμακοποιών με την τωρινή αλλά και την προηγούμενη κυβέρνηση. Όπως τόνισε ο κ. Λουράντος, η χθεσινή 24ωρη απεργία «είναι το προειδοποιητικό καμπανάκι προς την κυβέρνηση, αλλά και τους υποστηρικτές της θεωρίας της άκριτης κατανάλωσης και του κέρδους σε βάρος της υγείας του ελληνικού λαού».

Οι φαρμακοποιοί τονίζουν πως τα ΜΗΣΥΦΑ είναι φάρμακα που συνταγογραφούνται αλλά δεν αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Είναι φάρμακα με ενδείξεις, αντενδείξεις, αλληλεπιδράσεις, ανεπιθύμητες ενέργειες, ορθή χρήση και σε τελική ανάλυση με αποτελεσματικότητα εξειδικευμένη για κάθε περίπτωση. Αναφορικά με το επιχείρημα της προσβασιμότητας με την πώληση των φαρμάκων και σε άλλα σημεία εκτός των φαρμακείων, ο πρόεδρος του ΠΦΣ τόνισε ότι το επιχείρημα αυτό «καταρρίπτεται αβίαστα γιατί με 10.800 φαρμακεία στην Ελλάδα (ένα ανά 950 κατοίκους) ποιος δεν έχει προσβασιμότητα; Επιπλέον έχουμε το πυκνότερο δίκτυο με την καλύτερη διασπορά φαρμακείων στην Ευρώπη απ’ άκρου εις άκρον της ελληνικής επικράτειας».

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής σε συνάντηση που είχε με το προεδρείο του ΠΦΣ επανέλαβε την πάγια θέση του να παραμείνουν τα ΜΗΣΥΦΑ στα φαρμακεία, πρόσθεσε όμως ότι είναι σε εξέλιξη μια σκληρή διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς. Ο κ. Λουράντος -μετά τη συνάντηση- αναγνώρισε τη θετική στάση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, αλλά δήλωσε ανυποχώρητος στις διεκδικήσεις του κλάδου αναφέροντας χαρακτηριστικά «ούτε ένα χάπι στα σουπερ μάρκετ». Σημειώνεται ότι στη Γενική Συνέλευση του ερχόμενου Σαββάτου 13 Ιουνίου, το εκλεκτορικό σώμα του ΠΦΣ θα αποφασίσει τους τρόπους κλιμάκωσης του αγώνα.

Ερευνα


Ένας στους τρεις καταναλωτές δηλώνει ότι χρειάστηκε να πάει σε φαρμακείο μετά τις 20.30 το βράδυ, το τελευταίο εξάμηνο και σε ποσοστό 26% λένε «ναι» στο ελεύθερο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων. Παράλληλα, το φαρμακείο και ο φαρμακοποιός βρίσκονται σε πολύ υψηλή θέση στην αξιολόγηση των υπηρεσιών τους από τον κόσμο. Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από έρευνα της εταιρείας ALCO σε 1.000 άτομα σε όλα την Ελλάδα που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 18-22 Μαΐου. Από την έρευνα, τα στοιχεία της οποίας παρουσίασε χθες ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, προκύπτει:

  • Η πολύ στενή σύνδεση του πολίτη με το φαρμακείο του (δηλαδή το φαρμακείο της γειτονιάς του), αφού το 85% χρησιμοποιεί το ίδιο πάντα φαρμακείο.
  • Η εντυπωσιακά υψηλή (σχεδόν καθολική ? 93% ) ικανοποίηση από τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι φαρμακοποιοί.
  • Η επίσης σχεδόν καθολική (95%) ικανοποίηση από την ποιότητα εξυπηρέτησης στα φαρμακεία.
  • Το υψηλό επιστημονικό κύρος των φαρμακοποιών (εμπιστοσύνη στις συμβουλές και υποδείξεις τους), το οποίο οδηγεί τους πολίτες στο να τους θεωρούν πάνω από όλα επιστήμονες (67%) και πολύ λιγότερο επιχειρηματίες (23%).
Παρέμβαση του υπουργού Υγείας Π. Κουρουμπλή

Σε δήλωσή του ο υπουργός Υγείας τονίζει: «Υπάρχει πρόβλημα, δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Το πρόβλημα προέκυψε ύστερα από την απαίτηση των εταίρων. Για τον λόγο αυτό, η θέση μας είναι ξεκάθαρη στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ενημέρωσα αμέσως τον ΠΦΣ, γιατί θέλω να υπάρχει καλόπιστη συνεργασία με τους φορείς. Συγκεκριμένα μίλησα με τον κ. Λουράντο, και ζήτησα τη συνδρομή του για την ενίσχυση της επιχειρηματολογίας που υπάρχει. Όλα τα στοιχεία, καθώς και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συγκλίνουν στο γεγονός ότι τα φάρμακα αυτά πρέπει να παραμείνουν στα φαρμακεία. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια, διότι -όπως ξέρετε- η διαπραγμάτευση δεν έχει κλείσει. Στηρίζουμε το φαρμακείο, θεωρούμε ότι το φαρμακείο είναι μία μονάδα που συμπληρώνει το σύστημα Υγείας, συμβάλλει στην ασφάλεια των πολιτών, διότι το πρόσωπο που μπορεί να βρει πιο άμεσα κάποιος στον χώρο της υγείας είναι ο φαρμακοποιός».

πηγή: Ημερησία