Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Ο Π.Ο.Υ. επικυρώνει σχέδιο για τη καταπολέμηση ανοχής στα αντιβιοτικά

Κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέλευσης που έλαβε χώρα στη Γενεύη τη τελευταία εβδομάδα του Μαΐου,  ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας  (Π.Ο.Υ.) έδωσε το «πράσινο φως» σε ένα σαρωτικό σχέδιο μείωσης της εξάπλωσης της χρήσης αντιμικροβιακών φαρμάκων και ιδίως των αντιβιοτικών που οδηγεί στην ανοσία των οργανισμών.

Συγκεκριμένα ο ΠΟΥ τόνισε πως  λόγω της υιοθέτησης ενός παγκόσμιου σχεδίου, όλες οι κυβερνήσεις των συμμετεχόντων κρατών δεσμεύτηκαν να θέσουν σε ισχύ και να εντάξουν, μέχρι και το Μάιο του 2017...
  
 

... στις εθνικές τους νομοθεσίες, ένα σχέδιο δράσης όσον αφορά το ζήτημα που τέθηκε στη Γενεύη και την καταπολέμηση της εξάπλωσης της λήψης αντιβιοτικών, σε συμμόρφωση προς το παγκόσμιο σχέδιο δράσης. Η διεθνής πρακτική που περιγράφεται στο παγκόσμιο αυτό σχέδιο περιλαμβάνει την εκπαίδευση ειδικών και μη, την επιτήρηση,  την περιστολή των περιστατικών εμφάνισης λήψης αντιβιοτικών φαρμάκων, τη βελτιστοποίηση της σχετικής  θεραπείας αλλά και την ενδελεχή μελέτη και επένδυση στην έρευνα των αντιμικροβιακών φαρμάκων.

«Το να επιτευχθεί κάτι τέτοιο σε παγκόσμιο επίπεδο είναι πραγματικά ένα πολύ μεγάλο θέμα», τονίζει ο Keiji Fukuda, βοηθός Γενικού Διευθυντή για τη προστασία υγείας του ΠΟΥ. «Βλέπουμε πως συνήθως εμφανίζονται τα ίδια μοτίβα ανοχής στα αντιβιοτικά», συνεχίζει.

Παρόλο που ο ΠΟΥ, μετά και τη δέσμευσή του, καταβάλει μια συνεχή και αξιοσημείωτη προσπάθεια να θέσει όλο και πιο γερά θεμέλια σχετικά με τη καταπολέμηση της ευρείας κι αλόγιστης χρήσης αντιβιοτικών που οδηγεί τελικά τους ανθρώπινους οργανισμούς στην ανοχή, η διευθύνουσα σύμβουλος υγείας της Αγγλίας, Sally Davies, αναφέρει σε συνέντευξη στους New York Times

«…ίσως έχουμε ήδη καθυστερήσει να πάρουμε τέτοιου είδους μέτρα, καθώς αν κοιτάξουμε τη τροχιά αύξησης της ανοχής στα αντιβιοτικά, την όλο κι αυξανόμενη χρήση αντιβιοτικών φαρμάκων αλλά και την έλλειψη νέων φαρμάκων στη φαρέτρα μας, ικανών να καταπολεμήσουν τους ανθεκτικούς μικροοργανισμούς, οδηγούμαστε με βεβαιότητα στο κίνδυνο σοβαρής βλάβης της υγείας πολλών ανθρώπων και κατ’ επέκταση σε μια καταστροφική παρενέργεια».

Πηγή: The Scientist
Βασιλική Σταυρουλάκη - Stagiaire ΕΕΒ