Παιδί αριστερών γονιών και με καταγωγή από την Αδρίτσαινα και τη Βυτίνα Αρκαδίας ο ενδοκρινολόγος Γιάννης Μπασκόζος, α’ αντιπρόεδρος του ΠΙΣ προτού καθίσει στη καρέκλα του γενικού γραμματέα δημόσιας Υγείας, έχει γράψει πολλά χιλιόμετρα στο κοντέρ των αγώνων των φοιτητικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων, ξεκινώντας από την ΚΝΕ. Από εκεί στο ΚΚΕ, στο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ και φυσικά στο ΣΥΡΙΖΑ στον οποίο υπήρξε ιδρυτικό μέλος και παραμένει μέχρι σήμερα μέλος της ΚΕ. Η τοποθέτησή του στη θέση του γενικού γραμματέα, δεν εξέπληξε κανέναν, αφού και ως υπεύθυνος του τομέα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν από τα στελέχη, που συχνά έβγαινε μπροστά για να στηρίξει τις θέσεις του κόμματος, έχοντας ως μόνιμο μότο την απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών στην υγεία και ελάττωση μέχρι μηδενισμού της συμμετοχής των αδύναμων συνανθρώπων μας στην προμήθεια των φαρμάκων τους.
Τώρα όμως ήρθε η ώρα, που ο έμπειρος όπως λένε κος Μπασκόζος, καλείται να αποδείξει από τη θέση του - και με τον αναβαθμισμένο μάλιστα ρόλο που του έχει δοθεί - ότι είναι όχι μόνο καλός γνώστης, αλλά και δυνατός λύτης των προβλημάτων της Υγείας. Η διάγνωση έγινε! Τι κάνει όμως με τη …θεραπεία; Τέσσερις περίπου μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων ο κος Μπασκόζος δηλώνει πως δεν κοιμάται τα βράδια, απαντάει σε πολλά πως και πότε, επιβάλλοντας πολλά …bold στο κείμενο! Παραδέχεται βεβαίως ότι τα προβλήματα έπρεπε να είχαν λυθεί «χθες», παραπέμπει όμως και «στον αγώνα που κάνει η χώρα με τους δανειστές προκειμένου να παραμείνει όρθια».
Πιστεύει ότι πρέπει να μεγαλώσει η λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων και δηλώνει έτοιμος να παλέψει για αυτό. Ο στόχος του είναι, «κανένα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή και όλα δια χειρός φαρμακοποιού», θέτει όμως προτεραιότητα του, την αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας με πρόσβαση για όλους, τη στελέχωση του συστήματος υγείας και βάζει προσωπικό στοίχημα την ηλεκτρονική διασύνδεση των νοσοκομείων διαμηνύοντας ότι πρέπει να έλθει συμφωνία μέχρι τις 30 Ιουνίου γιατί «θα έχουμε τεράστια προβλήματα επιβίωσης του δημόσιου συστήματος Υγείας!».
-Με το θέμα των ΜΗΣΥΦΑ αναδείχθηκε μια διγλωσσία της κυβέρνησης που δημιούργησε σύγχυση και έχει κάνει όλους να τελούν υπό αναμονή. Όταν ο υπουργός καθησύχαζε λέγοντας ότι δεν υπάρχει θέμα απελευθέρωσης καναλιών της διάθεσης των ΜΗΣΥΦΑ δεν ήξερε ότι η ίδια η κυβέρνηση πρότεινε ακριβώς το αντίθετο;
Ασφαλώς και δεν είχε γνώση ο υπουργός της πρότασης που στάλθηκε προς τους θεσμούς, όμως πρέπει να σας ξεκαθαρίζω το εξής. Η πρόταση που στάλθηκε από την ελληνική κυβέρνηση είναι μια σύνθεση αυτών που έχουν συζητηθεί με τους θεσμούς. Δεν απηχεί τις απόψεις της κυβέρνησης, αλλά είναι προϊόν ενός συγκερασμού απόψεων του ΟΟΣΑ και των θεσμών προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία της διαπραγμάτευσης και βέβαια στο πλαίσιο υποχωρήσεων και συμβιβασμών.
-Εσείς προσωπικά αιφνιδιαστήκατε με αυτή την εξέλιξη;
Αυτό δεν έχει νόημα να το συζητάμε, ούτε εγώ μπορώ να κάνω κριτική για το πώς διαπραγματεύεται η κυβέρνηση. Αυτή είναι μια δύσκολη μάχη. Και υποχωρήσεις θα γίνουν και επώδυνοι συμβιβασμοί. Η στάση μου ως γενικός γραμματέας είναι και θα παραμείνει η εξής: Τα φάρμακα δε μπορούν να αντιμετωπίζονται ως εμπόρευμα και άρα δε μπορούμε να προσδοκούμε στην αύξηση της κατανάλωσής τους με ανεξέλεγκτους τρόπους και με διαφημίσεις στα ΜΜΕ. Τα φάρμακα είναι θεραπευτικά μέσα έχουν θεραπευτική δράση, άρα πρέπει να αναγράφονται ως θεραπεία από το γιατρό και να εκτελείται η συνταγή από το φαρμακοποιό. Και αυτό γίνεται για να έχουμε έλεγχο της θεραπείας και των παρενεργειών. Κανένα φάρμακο χωρίς συνταγή, όλα δια χειρός φαρμακοποιού στο φαρμακείο, οφείλει να είναι ο στόχος! Αυτή είναι η βασική αρχή της θεραπευτικής πρακτικής και είναι και η δική μου άποψη αλλά και σύμφωνη με τη λογική του ΣΥΡΙΖΑ.
-Ναι αλλά αν αυτή η πρόταση περάσει - που σύμφωνα με αυτά που μου λέτε κινείται στο πλαίσιο των υποχωρήσεων της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στους θεσμούς - τι θα κάνετε; Τι θα πείτε στους φαρμακοποιούς;
Εγώ θα κάνω ότι περνάει από το χέρι μου για να μη συμβεί αλλά ακόμη και εάν αυτό συμβεί υπάρχουν τρόποι που θα χρησιμοποιήσουμε προκειμένου να αμβλύνουμε τις συνέπειες. Καταρχάς δε μπορεί να μας υποχρεώσει κανείς για το ποια θα λέμε ΜΗΣΥΦΑ! Ο όρος ΜΗΣΥΦΑ (ΜΗ ΣΥνταγογραφούμενα ΦΑρμακα) τι ακριβώς σημαίνει; Για μένα είναι ένα ωραίο κόλπο, για να περιορίζουμε τη λίστα των μη αποζημιούμενων φαρμάκων και να πληρώνει ο άρρωστος από τη τσέπη του. Θα μπορούσα να το δεχτώ εάν επρόκειτο για κάποια φάρμακα που δεν είναι και …πολύ φάρμακα όποτε το κράτος λέει, εμείς για αυτά δεν είμαστε σίγουροι οπότε εάν θες πήγαινε και αγόρασέ τα μόνος σου. Όμως όταν πρόκειται για φάρμακο με συγκεκριμένη φαρμακευτική δράση θα πρέπει να δίνεται με ιατρική συνταγή και να αποζημιώνεται από το ταμείο. Δεν έπρεπε να υπάρχουν ΜΗΣΥΦΑ. Είναι στη θέληση μας και στη διακριτική μας ευχέρεια να μειώσουμε έως και να εξαφανίσουμε τα ΜΗΣΥΦΑ με κριτήριο ποια έχουν φαρμακευτική δράση και ποια όχι.
-Λέτε δηλαδή ότι τα 1310 ΜΗΣΥΦΑ μπορεί να τα κάνετε και …310! Δηλαδή ακόμη και την παρακεταμόλη θα την αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ;
Δεν κατάλαβα γιατί όχι; Η παρακεταμόλη έχει φαρμακευτική δράση, παρενέργειες και συνέπειες γιατί να μην την αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ;
-Πως θα περάσετε αυτή την άποψη στους δανειστές από τη στιγμή που η φαρμακευτική δαπάνη είναι «κλειστή»;
Με ρωτάτε για τις απόψεις μου και σας απαντάω. Δε ξέρω εάν θα καταφέρω να περάσω τη θέση μου, όμως για αυτή θα παλέψω. Και ναι ασφαλώς και θα επιβαρυνθεί ο κρατικός κορβανάς αλλά θα ελαφρυνθεί η τσέπη του ασφαλισμένου. Αυτή είναι η υποχρέωση που εμείς έχουμε αναλάβει.
-«Μείωση του ποσοστού συμμετοχής στα φάρμακα»: Το ευαγγελίζεσθε ως κόμμα από την πρώτη στιγμή. Το προανήγγειλε και στη συνέντευξη τύπου ο υπουργός. Με ποιο τρόπο θα το πετύχετε;
Το ύψος της συμμετοχής είναι απαράδεκτο και επειδή πια, είτε το θέλουμε είτε όχι είμαστε κυβέρνηση σας λέω ότι θα μειωθεί η συμμετοχή. Μείωση της συμμετοχής θα προκύψει και από το ότι θα περιορισθεί η λίστα των ΜΗΣΥΦΑ με φάρμακα που έχει ανάγκη ο κόσμος και που τώρα δεν αποζημιώνονται καθόλου. Το σίγουρο είναι ότι θα βρεθούν οι τρόποι να το κάνουμε. Ενδεχομένως και με σκληρή διαπραγμάτευση με τις εταιρείες σχετικά με τα καινούργια καινοτόμα φάρμακα που ναι μεν τα αξιοποιούν οι γιατροί και οι ασθενείς αλλά πρέπει να συμφωνήσουμε μέχρις ποιου ορίου θα αποζημιώνονται. Μείωση της συμμετοχής θα προκύψει και από τα μητρώα των ασθενειών, με τα θεραπευτικά πρωτόκολλα ... Αυτά σε άλλες χώρες γίνονται δεν είναι ιδέες ελληνικές απλώς στην Ελλάδα δεν εφαρμόστηκαν ποτέ. Και στο τέλος - τέλος δεν πρέπει η επιτροπή διαπραγμάτευσης να διαπραγματευθεί με τις εταιρείες; Το σίγουρο είναι ότι θα μειωθεί η συμμετοχή και επειδή υπάρχουν οι σημερινοί δημοσιονομικοί περιορισμοί, αυτό πιθανότητα ξεκινήσει για πολίτες που έχουν από ένα εισόδημα και κάτω.
-Πιστεύετε ότι τα φάρμακα είναι ακριβά στη χώρα μας;
Λέω ότι υπάρχουν φάρμακα που πρέπει να μειωθεί η τιμή τους αλλά υπάρχουν και άλλα, που η τιμή τους είναι χαμηλή και αυτή πρέπει να διορθωθεί. Αυτά τα φάρμακα τα χρειαζόμαστε και πρέπει να τα προστατεύσουμε, για να μη φύγουν από την ελληνική αγορά, γιατί τότε θα είμαστε στο έλεος των ακριβών φαρμάκων που μάλιστα δεν είναι αποδεδειγμένο ότι έχουν καλύτερη δράση. Το έργο μας λοιπόν είναι πολύπλοκο και χρειάζεται προσοχή.
-Σύμφωνα με τις προαναγγελίες θα εφαρμοσθεί ένας νέος τρόπος τιμολόγησης των φαρμάκων. Με ποιο τρόπο θα γίνεται αυτός;
Αυτή τη στιγμή είμαστε σε σκληρές διαπραγματεύσεις με τις φαρμακευτικές. Οι φαρμακευτικές εταιρείες ξέρετε δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα. Αυτές δουλεύουν για το κέρδος και εμείς από την άλλη νοιαζόμαστε για το συμφέρον του ελληνικού λαού. Προς το παρόν βρισκόμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο αλλά αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι τα κάποια πράγματα θα αλλάξουν και δε θα ισχύει αυτό που συνέβαινε μέχρι τώρα. Ένα από αυτά που συζητάμε πολύ έντονα να αλλάξει είναι η διαφορά στην αντιμετώπιση των φαρμάκων μετά το 2012 που δε βρίσκει υποστήριξη πουθενά, ούτε στους εταίρους ούτε στην κοινή λογική.
-Τι ακριβώς εννοείτε;
Ξέρετε ότι υπήρχε ένα καθεστώς προστασίας για γενόσημα πριν από το 2012 που δεν είναι τιμολογημένα με το ίδιο τρόπο που είναι μετά το 2012. Εμείς τώρα θα βρούμε ένα τρόπο - σε συμφωνία με τη φαρμακοβιομηχανία και πάνω από όλα για το συμφέρον των ασθενών - τα φάρμακα να έχουν καθαρούς κανόνες τιμολόγησης. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία δυνατότητα να μπαίνουν άλλα κριτήρια. Όλα τα φάρμακα να είναι το ίδιο. Βέβαια θα συζητήσουμε και πως θα έχουμε και μια αύξηση του όγκου των γενοσήμων που είναι πρωταρχικός στόχος της δικής μας πολιτικής. Θέλουμε να βρούμε και να συζητήσουμε τρόπους για να αυξάνει η παραγωγή τους εδώ, αλλά επιτρέψτε μου να σας πω ότι δε γίνεται ένα φάρμακο να εξάγεται και να πωλείται στο εξωτερικό έναντι 2,5 ευρώ και στην Ελλάδα να πωλείται 7 ευρώ. Αυτό δε μπορεί να γίνεται.
-Πότε θα ακυρώσετε το ένα ευρώ ανά φαρμακευτική συνταγή;
Ψάχνουμε τον τρόπο να το κάνουμε για να καλύψουμε τα έσοδα δε μπορώ να σας πω
-Ναι αλλά για αυτά έχετε δεσμευθεί. Πρέπει να έχετε κάποιο σχέδιο…
Ακόμη δε ξέρω πως θα το κάνουμε, αλλά θα το κάνουμε! Νομίζω ότι αυτό θα μπορεί να γίνει όταν θα εφαρμοσθεί το νέο κλιμακωτό rebate. Η εξοικονόμηση που θα έχουμε των 106 εκατομμυρίων ευρώ θα μας δώσει τη δυνατότητα να το καταργήσουμε αλλά όλα αυτά που λέμε, θέλουν και τελική συμφωνία και αυτό που λέμε λογιστικά, να βγουν και στην πράξη!
-Μου λέτε «τι θα προσπαθήσετε να κάνετε» τώρα όμως κυβερνάτε και δεν αρκεί «να προσπαθείτε» αλλά πρέπει «να κάνετε». Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι δραματική. Ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός ο κος Ξανθός, σε ομιλία του στη βουλή έκανε λόγο για κατάρρευση των νοσοκομείων.
Έχετε δίκιο, αλλά πρέπει να σας υπενθυμίσω ότι παραλάβαμε ένα σύστημα υπό κατάρρευση. Τα προβλήματα έπρεπε να είχαν λυθεί χθες, αλλά αυτό δυστυχώς δεν ήταν δυνατόν. Τα νοσοκομεία δε μπορούν να σταθούν, το στελεχιακό δυναμικό είναι κακοπληρωμένο και απογοητευμένο. Αυτή είναι η αλήθεια. Οι κλινικές καταρρέουν λόγω της υποστελέχωσης, η πρωτοβάθμια φροντίδα με τις τρομερές παρεμβάσεις Γεωργιάδη και Βορίδη έχει διαλυθεί. Έχετε δίκιο λοιπόν, δε γίνεται να μη λύνουμε τα προβλήματα και στο όνομα του οράματος και μέχρι αυτό να γίνει πραγματικότητα, να μην προχωράει τίποτε. Όμως εγώ λέω ότι έχουμε κάνει ορισμένα πράγματα, όχι πολλά αλλά έχουμε κάνει. Π.χ έχουμε προγραμματίσει και έχουμε δεσμεύσει την κυβέρνηση για 4.500 προσλήψεις μονίμων.
-Προσλήψεις όμως που παραδεχθήκατε ότι δε μπορείτε να κάνετε τίποτε άμεσα και πάει για το 2016…
-Πράγματι δε μπορεί να γίνει άμεσα γιατί είναι χρονοβόρες οι διαδικασίες. Δε μπορούμε να παρακάμψουμε τους νόμους και το ΑΣΕΠ. Εμείς αυτό που έπρεπε να κάνουμε το κάναμε, προκηρύσσοντας άμεσα τις συγκεκριμένες προσλήψεις και επειδή είναι έτσι όπως τα λέτε, προκηρύξαμε και θέσεις επικουρικών, για τους οποίους οι διαδικασίες είναι πιο άμεσες και γρήγορες. Ελπίζω στους επόμενους δύο μήνες, να έχουμε πάρει 1500-2000 και μιλάμε για όλες τις κατηγορίες προσωπικού και όχι μόνο για γιατρούς.Να είσθε σίγουρη ότι ξέρω πολύ καλά την κατάσταση και για αυτό δε μπορώ να κοιμηθώ τα βράδια. Χθες έπρεπε να είχαμε λύσει το πρόβλημα, έλα όμως που δε μπορούσαμε αν και πιστεύω βέβαια ότι θα έπρεπε να είχαμε κινηθεί πιο γρήγορα…Ο κρατικός μηχανισμός όμως δεν είναι πάντα με το μέρος μας . Πολλές φορές τον έχουμε απέναντί μας. Έχουμε και τέτοια προβλήματα αλλά έχουμε και άλλα μεγάλα με τις υπάρχουσες διοικήσεις των νοσοκομείων που πολλές φορές σου δίνουν την αίσθηση ότι αυτό που επιδιώκουν είναι να δυσφημίσουν την κυβέρνηση. Δε μπορώ να καταλάβω, πως βγαίνει η είδηση ότι σε ένα νοσοκομείο τέλειωσε το βαμβάκι, ή οι γάζες. Εάν ένα νοσοκομείο ξέμεινε από γάζες και βαμβάκι, ή σημαίνει ότι δεν έχει γίνει σωστός προγραμματισμός ή έχει συμβεί αυτό επίτηδες γιατί κάποιοι έχουν άλλους σκοπούς στο μυαλό τους.
-Σκοπεύετε να πάρετε κάποια μέτρα για να αντιμετωπίσετε αυτή την κατάσταση που περιγράφετε;
Ναι θα βγει νομοθετική ρύθμιση που θα το λύσει το θέμα αυτό.
-Δίνετε το δικαίωμα να σας πουν ότι θέλετε να διώξετε αυτούς για να προσλάβετε τους δικούς σας. Και αλήθεια πως θα αντιμετωπίσετε το ενδεχόμενο της διεκδίκησης αποζημιώσεων.
Σας απαντώ λοιπόν ειλικρινά και σας λέω ότι πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχουν απόλυτα αντικειμενικά κριτήρια και όποιος ισχυρισθεί αυτό θα λέει ψέματα. Θα αναζητήσουμε λοιπόν ανθρώπους με αποδεδειγμένες ικανότητες αλλά και ανθρώπους που θα είναι διατεθειμένοι και θα το λέει η ψυχούλα τους να υλοποιήσουν τη λογική της νέας κυβέρνησης. Αυτό θα γίνει άμεσα με τέτοια κριτήρια όμως και όρους που ελαχιστοποιείται η βαθιά υποκειμενική ή κομματική κρίση. Τώρα όμως θα πρέπει να αλλάξουν και εμείς να πάρουμε την ευθύνη να βάλουμε αυτούς που μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Όσο για τις αποζημιώσεις, το θεωρώ απαράδεκτο έστω και ένας διοικητής να πιστεύει ότι πρέπει να διεκδικήσει. Και εγώ καλώ και προκαλώ αυτούς που μπορεί να διανοηθούν κάτι τέτοιο να το ξανασκεφτούν πολύ καλά.
-Υπάρχει σκέψη για μείωση των αποδοχών των διοικητών;
Αυτό δε το γνωρίζω. Εάν όμως αυτό επιτάσσουν οι συνθήκες της χώρας η μείωση πρέπει να αρχίσει από τα πάνω κλιμάκια και βάζω και τον εαυτό μου μέσα και γιατί όχι σε όλους όσους έχουν αξιώματα και τομείς ευθύνης, άρα και γιατί όχι και στους διοικητές;
- Ποιες είναι οι δικές σας προτεραιότητες στον τομέα ευθύνης σας;
Για μένα προσωπικό στοίχημα είναι η ηλεκτρονική διασύνδεση των νοσοκομείων. Πρέπει ακόμη να φτιάξουμε τα πρωτόκολλα για να γίνεται σωστά η συνταγογράφηση να μην κατασπαταλιέται το δημόσιο χρήμα και να γίνεται η άσκηση της ιατρικής όπως πρέπει να γίνεται. Είναι δυνατόν σήμερα που μιλάμε τα νοσοκομεία να μη διασυνδέονται ηλεκτρονικά; Το όφελος μόνο από αυτή την κίνηση θα είναι γύρω στα 50-100 εκατομμύρια το χρόνο. Δεν είναι λίγα και ξέρετε σιγά σιγά μαζεύονται τα λεφτά. Και είναι λεφτά που θα γυρίσουν στο σύστημα Υγείας και δε θα πάνε στους δανειστές.
-Οι γιατροί της γειτονιάς είναι ένα θέμα που επανέρχεται συχνά και είναι και μέρος του δικού σας προγράμματος. Ποιο ακριβώς είναι το σχέδιο σας;
-Έχουμε σχέδιο που θα το καταθέσουμε για δημόσια διαβούλευση στην ελληνική κοινωνία. Μπορεί να εφαρμοσθεί πιλοτικά κάπου, μπορεί όμως να αρχίσει να εφαρμόζεται και άμεσα. Αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι αυτό το μεσομακροπρόθεσμο πρόγραμμα - κομμάτι του οποίου επεξεργάζομαι και εγώ σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας - δηλαδή, ιατρείο γειτονιά, κέντρο Υγείας και μετά το νοσοκομείο, για να αναπτυχθεί σε πλήρη εφαρμογή όπως λένε οι ειδικοί, χρειάζεται 10 χρόνια. Άρα πιθανόν κάποια άλλη κυβέρνηση θα ωφεληθεί από την εφαρμογή του…
-Έτσι δεν πρέπει να λειτουργούν οι πολιτικοί να σκέφτονται με μακροπρόθεσμο ορίζοντα;
Ναι έτσι είναι. Αυτή είναι η δουλειά του πολιτικού με την καλή έννοια και όχι με αυτή του μικροπολιτικού προσωπικού οφέλους και κόστους σαν επάγγελμα. Χωρίς να θέλω να κατηγορήσω κανέναν πολιτικό που έχει την πολιτική ως επάγγελμα σας υπενθυμίζω ότι εγώ είμαι γιατρός! Οι μεταρρυθμίσεις όμως όσο μεγαλόπνοες και εάν είναι, δε μπορούν να σαρώσουν ξαφνικά όλο το σύστημα και να αφήσουν τον κόσμο ακάλυπτο, ούτε μία μέρα δεν πρέπει να συμβεί αυτό. Βασίζεσαι σε αυτό που υπάρχει και ξεκινάς να βελτιώνεις προς την κατεύθυνση που είναι ο στόχος σου. Η δική μου προσωπική αγωνία είναι να πρώτα να στελεχώσουμε τις υπάρχουσες δομές και στη συνέχεια να προχωρήσουμε στις βελτιώσεις. Να μην πνιγούμε στα μεγάλα οράματα και ξεχάσουμε τη σημερινή τραγική πραγματικότητα.
-ΕΟΠΥΥ: Τι θα κάνετε με τις οφειλές. Οι πάροχοι και οι προμηθευτές διαμαρτύρονται για μια άτυπη στάση πληρωμών.
Δεν καθυστερούμε περισσότερο από ότι καθυστερούσε η προηγούμενη κυβέρνηση. Δε λέω ότι έτσι θα έπρεπε να είναι αλλά όποιος δεν καταλαβαίνει το παιχνίδι με το κλείσιμο της χρηματοπιστωτικής θηλιάς των δανειστών - και να μη μας δίνουν τίποτε και εμείς να πληρώνουμε τις δόσεις μας - τι να πω; Ας μη μας καταλαβαίνει. Λοιπόν δεν αισθάνομαι ότι πρέπει να απολογηθώ πρώτα και κύρια στους συναδέλφους μου και μετά στους παρόχους που καθυστερεί κάπως η πληρωμή τους, μέχρι να τελειώσει αυτή βασανιστική διαπραγμάτευση. Πιστεύω ότι μετά θα πληρώνονται κανονικά. Για αυτό δεν τελειώνει η διαπραγμάτευση γρήγορα. Θα μπορούσαμε να αποδεχθούμε τα πάντα, αλλά τότε τους διαβεβαιώνω, ότι δε θα υπήρχαν λεφτά ούτε για τους παρόχους, ούτε για τις συντάξεις, ούτε για τους μισθούς. Αυτό είναι το σχέδιο και εάν θέλουν να πάμε σε ένα άλλο σχέδιο ανάπτυξης, θα πρέπει να στηρίξουν την ελληνική κυβέρνηση.
- Και άλλη πίστωση χρόνου...
Ασφαλώς και άλλη πίστωση χρόνου!
-Με τι ορίζοντα;
-Δε ξέρω τι ορίζοντα πρέπει να έχει, αλλά αυτό που μπορώ να σας πω είναι πρέπει μέχρι τις 30 Ιουνίου να έχουμε συμφωνία γιατί δεν αντέχουμε άλλο. Εάν μάλιστα από το Σεπτέμβριο και μετά συνεχίσουμε με τον ίδιο κουτσουρεμένο μνημονιακό προϋπολογισμό που μας παραδόθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, ε τότε διακινδυνεύω να σας πω, ότι θα έχουμε τεράστια προβλήματα επιβίωσης του δημόσιου συστήματος Υγείας!
Πηγή: healthview.gr
Τώρα όμως ήρθε η ώρα, που ο έμπειρος όπως λένε κος Μπασκόζος, καλείται να αποδείξει από τη θέση του - και με τον αναβαθμισμένο μάλιστα ρόλο που του έχει δοθεί - ότι είναι όχι μόνο καλός γνώστης, αλλά και δυνατός λύτης των προβλημάτων της Υγείας. Η διάγνωση έγινε! Τι κάνει όμως με τη …θεραπεία; Τέσσερις περίπου μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων ο κος Μπασκόζος δηλώνει πως δεν κοιμάται τα βράδια, απαντάει σε πολλά πως και πότε, επιβάλλοντας πολλά …bold στο κείμενο! Παραδέχεται βεβαίως ότι τα προβλήματα έπρεπε να είχαν λυθεί «χθες», παραπέμπει όμως και «στον αγώνα που κάνει η χώρα με τους δανειστές προκειμένου να παραμείνει όρθια».
Πιστεύει ότι πρέπει να μεγαλώσει η λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων και δηλώνει έτοιμος να παλέψει για αυτό. Ο στόχος του είναι, «κανένα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή και όλα δια χειρός φαρμακοποιού», θέτει όμως προτεραιότητα του, την αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας με πρόσβαση για όλους, τη στελέχωση του συστήματος υγείας και βάζει προσωπικό στοίχημα την ηλεκτρονική διασύνδεση των νοσοκομείων διαμηνύοντας ότι πρέπει να έλθει συμφωνία μέχρι τις 30 Ιουνίου γιατί «θα έχουμε τεράστια προβλήματα επιβίωσης του δημόσιου συστήματος Υγείας!».
-Με το θέμα των ΜΗΣΥΦΑ αναδείχθηκε μια διγλωσσία της κυβέρνησης που δημιούργησε σύγχυση και έχει κάνει όλους να τελούν υπό αναμονή. Όταν ο υπουργός καθησύχαζε λέγοντας ότι δεν υπάρχει θέμα απελευθέρωσης καναλιών της διάθεσης των ΜΗΣΥΦΑ δεν ήξερε ότι η ίδια η κυβέρνηση πρότεινε ακριβώς το αντίθετο;
Ασφαλώς και δεν είχε γνώση ο υπουργός της πρότασης που στάλθηκε προς τους θεσμούς, όμως πρέπει να σας ξεκαθαρίζω το εξής. Η πρόταση που στάλθηκε από την ελληνική κυβέρνηση είναι μια σύνθεση αυτών που έχουν συζητηθεί με τους θεσμούς. Δεν απηχεί τις απόψεις της κυβέρνησης, αλλά είναι προϊόν ενός συγκερασμού απόψεων του ΟΟΣΑ και των θεσμών προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία της διαπραγμάτευσης και βέβαια στο πλαίσιο υποχωρήσεων και συμβιβασμών.
-Εσείς προσωπικά αιφνιδιαστήκατε με αυτή την εξέλιξη;
Αυτό δεν έχει νόημα να το συζητάμε, ούτε εγώ μπορώ να κάνω κριτική για το πώς διαπραγματεύεται η κυβέρνηση. Αυτή είναι μια δύσκολη μάχη. Και υποχωρήσεις θα γίνουν και επώδυνοι συμβιβασμοί. Η στάση μου ως γενικός γραμματέας είναι και θα παραμείνει η εξής: Τα φάρμακα δε μπορούν να αντιμετωπίζονται ως εμπόρευμα και άρα δε μπορούμε να προσδοκούμε στην αύξηση της κατανάλωσής τους με ανεξέλεγκτους τρόπους και με διαφημίσεις στα ΜΜΕ. Τα φάρμακα είναι θεραπευτικά μέσα έχουν θεραπευτική δράση, άρα πρέπει να αναγράφονται ως θεραπεία από το γιατρό και να εκτελείται η συνταγή από το φαρμακοποιό. Και αυτό γίνεται για να έχουμε έλεγχο της θεραπείας και των παρενεργειών. Κανένα φάρμακο χωρίς συνταγή, όλα δια χειρός φαρμακοποιού στο φαρμακείο, οφείλει να είναι ο στόχος! Αυτή είναι η βασική αρχή της θεραπευτικής πρακτικής και είναι και η δική μου άποψη αλλά και σύμφωνη με τη λογική του ΣΥΡΙΖΑ.
-Ναι αλλά αν αυτή η πρόταση περάσει - που σύμφωνα με αυτά που μου λέτε κινείται στο πλαίσιο των υποχωρήσεων της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στους θεσμούς - τι θα κάνετε; Τι θα πείτε στους φαρμακοποιούς;
Εγώ θα κάνω ότι περνάει από το χέρι μου για να μη συμβεί αλλά ακόμη και εάν αυτό συμβεί υπάρχουν τρόποι που θα χρησιμοποιήσουμε προκειμένου να αμβλύνουμε τις συνέπειες. Καταρχάς δε μπορεί να μας υποχρεώσει κανείς για το ποια θα λέμε ΜΗΣΥΦΑ! Ο όρος ΜΗΣΥΦΑ (ΜΗ ΣΥνταγογραφούμενα ΦΑρμακα) τι ακριβώς σημαίνει; Για μένα είναι ένα ωραίο κόλπο, για να περιορίζουμε τη λίστα των μη αποζημιούμενων φαρμάκων και να πληρώνει ο άρρωστος από τη τσέπη του. Θα μπορούσα να το δεχτώ εάν επρόκειτο για κάποια φάρμακα που δεν είναι και …πολύ φάρμακα όποτε το κράτος λέει, εμείς για αυτά δεν είμαστε σίγουροι οπότε εάν θες πήγαινε και αγόρασέ τα μόνος σου. Όμως όταν πρόκειται για φάρμακο με συγκεκριμένη φαρμακευτική δράση θα πρέπει να δίνεται με ιατρική συνταγή και να αποζημιώνεται από το ταμείο. Δεν έπρεπε να υπάρχουν ΜΗΣΥΦΑ. Είναι στη θέληση μας και στη διακριτική μας ευχέρεια να μειώσουμε έως και να εξαφανίσουμε τα ΜΗΣΥΦΑ με κριτήριο ποια έχουν φαρμακευτική δράση και ποια όχι.
-Λέτε δηλαδή ότι τα 1310 ΜΗΣΥΦΑ μπορεί να τα κάνετε και …310! Δηλαδή ακόμη και την παρακεταμόλη θα την αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ;
Δεν κατάλαβα γιατί όχι; Η παρακεταμόλη έχει φαρμακευτική δράση, παρενέργειες και συνέπειες γιατί να μην την αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ;
-Πως θα περάσετε αυτή την άποψη στους δανειστές από τη στιγμή που η φαρμακευτική δαπάνη είναι «κλειστή»;
Με ρωτάτε για τις απόψεις μου και σας απαντάω. Δε ξέρω εάν θα καταφέρω να περάσω τη θέση μου, όμως για αυτή θα παλέψω. Και ναι ασφαλώς και θα επιβαρυνθεί ο κρατικός κορβανάς αλλά θα ελαφρυνθεί η τσέπη του ασφαλισμένου. Αυτή είναι η υποχρέωση που εμείς έχουμε αναλάβει.
-«Μείωση του ποσοστού συμμετοχής στα φάρμακα»: Το ευαγγελίζεσθε ως κόμμα από την πρώτη στιγμή. Το προανήγγειλε και στη συνέντευξη τύπου ο υπουργός. Με ποιο τρόπο θα το πετύχετε;
Το ύψος της συμμετοχής είναι απαράδεκτο και επειδή πια, είτε το θέλουμε είτε όχι είμαστε κυβέρνηση σας λέω ότι θα μειωθεί η συμμετοχή. Μείωση της συμμετοχής θα προκύψει και από το ότι θα περιορισθεί η λίστα των ΜΗΣΥΦΑ με φάρμακα που έχει ανάγκη ο κόσμος και που τώρα δεν αποζημιώνονται καθόλου. Το σίγουρο είναι ότι θα βρεθούν οι τρόποι να το κάνουμε. Ενδεχομένως και με σκληρή διαπραγμάτευση με τις εταιρείες σχετικά με τα καινούργια καινοτόμα φάρμακα που ναι μεν τα αξιοποιούν οι γιατροί και οι ασθενείς αλλά πρέπει να συμφωνήσουμε μέχρις ποιου ορίου θα αποζημιώνονται. Μείωση της συμμετοχής θα προκύψει και από τα μητρώα των ασθενειών, με τα θεραπευτικά πρωτόκολλα ... Αυτά σε άλλες χώρες γίνονται δεν είναι ιδέες ελληνικές απλώς στην Ελλάδα δεν εφαρμόστηκαν ποτέ. Και στο τέλος - τέλος δεν πρέπει η επιτροπή διαπραγμάτευσης να διαπραγματευθεί με τις εταιρείες; Το σίγουρο είναι ότι θα μειωθεί η συμμετοχή και επειδή υπάρχουν οι σημερινοί δημοσιονομικοί περιορισμοί, αυτό πιθανότητα ξεκινήσει για πολίτες που έχουν από ένα εισόδημα και κάτω.
-Πιστεύετε ότι τα φάρμακα είναι ακριβά στη χώρα μας;
Λέω ότι υπάρχουν φάρμακα που πρέπει να μειωθεί η τιμή τους αλλά υπάρχουν και άλλα, που η τιμή τους είναι χαμηλή και αυτή πρέπει να διορθωθεί. Αυτά τα φάρμακα τα χρειαζόμαστε και πρέπει να τα προστατεύσουμε, για να μη φύγουν από την ελληνική αγορά, γιατί τότε θα είμαστε στο έλεος των ακριβών φαρμάκων που μάλιστα δεν είναι αποδεδειγμένο ότι έχουν καλύτερη δράση. Το έργο μας λοιπόν είναι πολύπλοκο και χρειάζεται προσοχή.
-Σύμφωνα με τις προαναγγελίες θα εφαρμοσθεί ένας νέος τρόπος τιμολόγησης των φαρμάκων. Με ποιο τρόπο θα γίνεται αυτός;
Αυτή τη στιγμή είμαστε σε σκληρές διαπραγματεύσεις με τις φαρμακευτικές. Οι φαρμακευτικές εταιρείες ξέρετε δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα. Αυτές δουλεύουν για το κέρδος και εμείς από την άλλη νοιαζόμαστε για το συμφέρον του ελληνικού λαού. Προς το παρόν βρισκόμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο αλλά αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι τα κάποια πράγματα θα αλλάξουν και δε θα ισχύει αυτό που συνέβαινε μέχρι τώρα. Ένα από αυτά που συζητάμε πολύ έντονα να αλλάξει είναι η διαφορά στην αντιμετώπιση των φαρμάκων μετά το 2012 που δε βρίσκει υποστήριξη πουθενά, ούτε στους εταίρους ούτε στην κοινή λογική.
-Τι ακριβώς εννοείτε;
Ξέρετε ότι υπήρχε ένα καθεστώς προστασίας για γενόσημα πριν από το 2012 που δεν είναι τιμολογημένα με το ίδιο τρόπο που είναι μετά το 2012. Εμείς τώρα θα βρούμε ένα τρόπο - σε συμφωνία με τη φαρμακοβιομηχανία και πάνω από όλα για το συμφέρον των ασθενών - τα φάρμακα να έχουν καθαρούς κανόνες τιμολόγησης. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία δυνατότητα να μπαίνουν άλλα κριτήρια. Όλα τα φάρμακα να είναι το ίδιο. Βέβαια θα συζητήσουμε και πως θα έχουμε και μια αύξηση του όγκου των γενοσήμων που είναι πρωταρχικός στόχος της δικής μας πολιτικής. Θέλουμε να βρούμε και να συζητήσουμε τρόπους για να αυξάνει η παραγωγή τους εδώ, αλλά επιτρέψτε μου να σας πω ότι δε γίνεται ένα φάρμακο να εξάγεται και να πωλείται στο εξωτερικό έναντι 2,5 ευρώ και στην Ελλάδα να πωλείται 7 ευρώ. Αυτό δε μπορεί να γίνεται.
-Πότε θα ακυρώσετε το ένα ευρώ ανά φαρμακευτική συνταγή;
Ψάχνουμε τον τρόπο να το κάνουμε για να καλύψουμε τα έσοδα δε μπορώ να σας πω
-Ναι αλλά για αυτά έχετε δεσμευθεί. Πρέπει να έχετε κάποιο σχέδιο…
Ακόμη δε ξέρω πως θα το κάνουμε, αλλά θα το κάνουμε! Νομίζω ότι αυτό θα μπορεί να γίνει όταν θα εφαρμοσθεί το νέο κλιμακωτό rebate. Η εξοικονόμηση που θα έχουμε των 106 εκατομμυρίων ευρώ θα μας δώσει τη δυνατότητα να το καταργήσουμε αλλά όλα αυτά που λέμε, θέλουν και τελική συμφωνία και αυτό που λέμε λογιστικά, να βγουν και στην πράξη!
-Μου λέτε «τι θα προσπαθήσετε να κάνετε» τώρα όμως κυβερνάτε και δεν αρκεί «να προσπαθείτε» αλλά πρέπει «να κάνετε». Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι δραματική. Ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός ο κος Ξανθός, σε ομιλία του στη βουλή έκανε λόγο για κατάρρευση των νοσοκομείων.
Έχετε δίκιο, αλλά πρέπει να σας υπενθυμίσω ότι παραλάβαμε ένα σύστημα υπό κατάρρευση. Τα προβλήματα έπρεπε να είχαν λυθεί χθες, αλλά αυτό δυστυχώς δεν ήταν δυνατόν. Τα νοσοκομεία δε μπορούν να σταθούν, το στελεχιακό δυναμικό είναι κακοπληρωμένο και απογοητευμένο. Αυτή είναι η αλήθεια. Οι κλινικές καταρρέουν λόγω της υποστελέχωσης, η πρωτοβάθμια φροντίδα με τις τρομερές παρεμβάσεις Γεωργιάδη και Βορίδη έχει διαλυθεί. Έχετε δίκιο λοιπόν, δε γίνεται να μη λύνουμε τα προβλήματα και στο όνομα του οράματος και μέχρι αυτό να γίνει πραγματικότητα, να μην προχωράει τίποτε. Όμως εγώ λέω ότι έχουμε κάνει ορισμένα πράγματα, όχι πολλά αλλά έχουμε κάνει. Π.χ έχουμε προγραμματίσει και έχουμε δεσμεύσει την κυβέρνηση για 4.500 προσλήψεις μονίμων.
-Προσλήψεις όμως που παραδεχθήκατε ότι δε μπορείτε να κάνετε τίποτε άμεσα και πάει για το 2016…
-Πράγματι δε μπορεί να γίνει άμεσα γιατί είναι χρονοβόρες οι διαδικασίες. Δε μπορούμε να παρακάμψουμε τους νόμους και το ΑΣΕΠ. Εμείς αυτό που έπρεπε να κάνουμε το κάναμε, προκηρύσσοντας άμεσα τις συγκεκριμένες προσλήψεις και επειδή είναι έτσι όπως τα λέτε, προκηρύξαμε και θέσεις επικουρικών, για τους οποίους οι διαδικασίες είναι πιο άμεσες και γρήγορες. Ελπίζω στους επόμενους δύο μήνες, να έχουμε πάρει 1500-2000 και μιλάμε για όλες τις κατηγορίες προσωπικού και όχι μόνο για γιατρούς.Να είσθε σίγουρη ότι ξέρω πολύ καλά την κατάσταση και για αυτό δε μπορώ να κοιμηθώ τα βράδια. Χθες έπρεπε να είχαμε λύσει το πρόβλημα, έλα όμως που δε μπορούσαμε αν και πιστεύω βέβαια ότι θα έπρεπε να είχαμε κινηθεί πιο γρήγορα…Ο κρατικός μηχανισμός όμως δεν είναι πάντα με το μέρος μας . Πολλές φορές τον έχουμε απέναντί μας. Έχουμε και τέτοια προβλήματα αλλά έχουμε και άλλα μεγάλα με τις υπάρχουσες διοικήσεις των νοσοκομείων που πολλές φορές σου δίνουν την αίσθηση ότι αυτό που επιδιώκουν είναι να δυσφημίσουν την κυβέρνηση. Δε μπορώ να καταλάβω, πως βγαίνει η είδηση ότι σε ένα νοσοκομείο τέλειωσε το βαμβάκι, ή οι γάζες. Εάν ένα νοσοκομείο ξέμεινε από γάζες και βαμβάκι, ή σημαίνει ότι δεν έχει γίνει σωστός προγραμματισμός ή έχει συμβεί αυτό επίτηδες γιατί κάποιοι έχουν άλλους σκοπούς στο μυαλό τους.
-Σκοπεύετε να πάρετε κάποια μέτρα για να αντιμετωπίσετε αυτή την κατάσταση που περιγράφετε;
Ναι θα βγει νομοθετική ρύθμιση που θα το λύσει το θέμα αυτό.
-Δίνετε το δικαίωμα να σας πουν ότι θέλετε να διώξετε αυτούς για να προσλάβετε τους δικούς σας. Και αλήθεια πως θα αντιμετωπίσετε το ενδεχόμενο της διεκδίκησης αποζημιώσεων.
Σας απαντώ λοιπόν ειλικρινά και σας λέω ότι πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχουν απόλυτα αντικειμενικά κριτήρια και όποιος ισχυρισθεί αυτό θα λέει ψέματα. Θα αναζητήσουμε λοιπόν ανθρώπους με αποδεδειγμένες ικανότητες αλλά και ανθρώπους που θα είναι διατεθειμένοι και θα το λέει η ψυχούλα τους να υλοποιήσουν τη λογική της νέας κυβέρνησης. Αυτό θα γίνει άμεσα με τέτοια κριτήρια όμως και όρους που ελαχιστοποιείται η βαθιά υποκειμενική ή κομματική κρίση. Τώρα όμως θα πρέπει να αλλάξουν και εμείς να πάρουμε την ευθύνη να βάλουμε αυτούς που μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Όσο για τις αποζημιώσεις, το θεωρώ απαράδεκτο έστω και ένας διοικητής να πιστεύει ότι πρέπει να διεκδικήσει. Και εγώ καλώ και προκαλώ αυτούς που μπορεί να διανοηθούν κάτι τέτοιο να το ξανασκεφτούν πολύ καλά.
-Υπάρχει σκέψη για μείωση των αποδοχών των διοικητών;
Αυτό δε το γνωρίζω. Εάν όμως αυτό επιτάσσουν οι συνθήκες της χώρας η μείωση πρέπει να αρχίσει από τα πάνω κλιμάκια και βάζω και τον εαυτό μου μέσα και γιατί όχι σε όλους όσους έχουν αξιώματα και τομείς ευθύνης, άρα και γιατί όχι και στους διοικητές;
- Ποιες είναι οι δικές σας προτεραιότητες στον τομέα ευθύνης σας;
Για μένα προσωπικό στοίχημα είναι η ηλεκτρονική διασύνδεση των νοσοκομείων. Πρέπει ακόμη να φτιάξουμε τα πρωτόκολλα για να γίνεται σωστά η συνταγογράφηση να μην κατασπαταλιέται το δημόσιο χρήμα και να γίνεται η άσκηση της ιατρικής όπως πρέπει να γίνεται. Είναι δυνατόν σήμερα που μιλάμε τα νοσοκομεία να μη διασυνδέονται ηλεκτρονικά; Το όφελος μόνο από αυτή την κίνηση θα είναι γύρω στα 50-100 εκατομμύρια το χρόνο. Δεν είναι λίγα και ξέρετε σιγά σιγά μαζεύονται τα λεφτά. Και είναι λεφτά που θα γυρίσουν στο σύστημα Υγείας και δε θα πάνε στους δανειστές.
-Οι γιατροί της γειτονιάς είναι ένα θέμα που επανέρχεται συχνά και είναι και μέρος του δικού σας προγράμματος. Ποιο ακριβώς είναι το σχέδιο σας;
-Έχουμε σχέδιο που θα το καταθέσουμε για δημόσια διαβούλευση στην ελληνική κοινωνία. Μπορεί να εφαρμοσθεί πιλοτικά κάπου, μπορεί όμως να αρχίσει να εφαρμόζεται και άμεσα. Αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι αυτό το μεσομακροπρόθεσμο πρόγραμμα - κομμάτι του οποίου επεξεργάζομαι και εγώ σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας - δηλαδή, ιατρείο γειτονιά, κέντρο Υγείας και μετά το νοσοκομείο, για να αναπτυχθεί σε πλήρη εφαρμογή όπως λένε οι ειδικοί, χρειάζεται 10 χρόνια. Άρα πιθανόν κάποια άλλη κυβέρνηση θα ωφεληθεί από την εφαρμογή του…
-Έτσι δεν πρέπει να λειτουργούν οι πολιτικοί να σκέφτονται με μακροπρόθεσμο ορίζοντα;
Ναι έτσι είναι. Αυτή είναι η δουλειά του πολιτικού με την καλή έννοια και όχι με αυτή του μικροπολιτικού προσωπικού οφέλους και κόστους σαν επάγγελμα. Χωρίς να θέλω να κατηγορήσω κανέναν πολιτικό που έχει την πολιτική ως επάγγελμα σας υπενθυμίζω ότι εγώ είμαι γιατρός! Οι μεταρρυθμίσεις όμως όσο μεγαλόπνοες και εάν είναι, δε μπορούν να σαρώσουν ξαφνικά όλο το σύστημα και να αφήσουν τον κόσμο ακάλυπτο, ούτε μία μέρα δεν πρέπει να συμβεί αυτό. Βασίζεσαι σε αυτό που υπάρχει και ξεκινάς να βελτιώνεις προς την κατεύθυνση που είναι ο στόχος σου. Η δική μου προσωπική αγωνία είναι να πρώτα να στελεχώσουμε τις υπάρχουσες δομές και στη συνέχεια να προχωρήσουμε στις βελτιώσεις. Να μην πνιγούμε στα μεγάλα οράματα και ξεχάσουμε τη σημερινή τραγική πραγματικότητα.
-ΕΟΠΥΥ: Τι θα κάνετε με τις οφειλές. Οι πάροχοι και οι προμηθευτές διαμαρτύρονται για μια άτυπη στάση πληρωμών.
Δεν καθυστερούμε περισσότερο από ότι καθυστερούσε η προηγούμενη κυβέρνηση. Δε λέω ότι έτσι θα έπρεπε να είναι αλλά όποιος δεν καταλαβαίνει το παιχνίδι με το κλείσιμο της χρηματοπιστωτικής θηλιάς των δανειστών - και να μη μας δίνουν τίποτε και εμείς να πληρώνουμε τις δόσεις μας - τι να πω; Ας μη μας καταλαβαίνει. Λοιπόν δεν αισθάνομαι ότι πρέπει να απολογηθώ πρώτα και κύρια στους συναδέλφους μου και μετά στους παρόχους που καθυστερεί κάπως η πληρωμή τους, μέχρι να τελειώσει αυτή βασανιστική διαπραγμάτευση. Πιστεύω ότι μετά θα πληρώνονται κανονικά. Για αυτό δεν τελειώνει η διαπραγμάτευση γρήγορα. Θα μπορούσαμε να αποδεχθούμε τα πάντα, αλλά τότε τους διαβεβαιώνω, ότι δε θα υπήρχαν λεφτά ούτε για τους παρόχους, ούτε για τις συντάξεις, ούτε για τους μισθούς. Αυτό είναι το σχέδιο και εάν θέλουν να πάμε σε ένα άλλο σχέδιο ανάπτυξης, θα πρέπει να στηρίξουν την ελληνική κυβέρνηση.
- Και άλλη πίστωση χρόνου...
Ασφαλώς και άλλη πίστωση χρόνου!
-Με τι ορίζοντα;
-Δε ξέρω τι ορίζοντα πρέπει να έχει, αλλά αυτό που μπορώ να σας πω είναι πρέπει μέχρι τις 30 Ιουνίου να έχουμε συμφωνία γιατί δεν αντέχουμε άλλο. Εάν μάλιστα από το Σεπτέμβριο και μετά συνεχίσουμε με τον ίδιο κουτσουρεμένο μνημονιακό προϋπολογισμό που μας παραδόθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, ε τότε διακινδυνεύω να σας πω, ότι θα έχουμε τεράστια προβλήματα επιβίωσης του δημόσιου συστήματος Υγείας!
Πηγή: healthview.gr