Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη οι φαρμακοποιοί

Με ορατό το ενδεχόμενο της πρότασης για νέες κινητοποιήσεις προσέρχονται σήμερα σε γενική συνέλευση οι φαρμακοποιοί. Μετά την προειδοποιητική, 24ωρη απεργία που πραγματοποίησαν την Τετάρτη, στο τραπέζι μπαίνουν πλέον και περαιτέρω μορφές αντίδρασης, με στόχο οι φαρμακοποιοί να πείσουν πρωτίστως την κυβέρνηση και εν συνεχεία τους καταναλωτές πως τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα δεν θα πρέπει να διατίθενται από άλλα κανάλια διανομής πλην των φαρμακείων.



Όλα τα ενδεχόμενα για σκλήρυνση της στάσης τους μετά και την ελληνική πρόταση στους θεσμούς να απελευθερωθεί η αγορά των μη συνταγογραφούμενων είναι ανοικτά, παρά το γεγονός πως ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, μετά τις επαφές που είχε την εβδομάδα που πέρασε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, έλαβε τη θετική θέση του Παναγιώτη Κουρουμπλή για παραμονή των ΜΗΣΥΦΑ στα φαρμακεία. Ο ίδιος πάντως ξεκαθαρίζει πως η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, χωρίς να δίνει εγγυήσεις για τη μη απελευθέρωση της αγοράς, κάνοντας μάλιστα λόγο για "ανεξήγητη εμμονή” των δανειστών.
Κυρίαρχο επιχείρημα στις συζητήσεις των φαρμακοποιών για να μπλοκάρουν το άνοιγμα της πώλησης φαρμάκων, όπως τα αναλγητικά, αντιπυρετικά, σιρόπια, κρέμες και άλλα, αποτελεί  έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σύμφωνα με την οποία η απελευθέρωση της αγοράς των ΜΗΣΥΦΑ δεν έχει αποδεχτεί πως μειώνει τις τιμές τους, ούτε πως είχε κάποιο όφελος για τους καταναλωτές. Στη μελέτη του Π.Ο.Υ. αναφέρεται ακόμη ότι η απελευθέρωση δεν οδηγεί σε καλύτερη πρόσβαση στο φάρμακο και μειωμένες τιμές, ενώ μπορεί να επιδεινώσει την ισότητα των πολιτών στη φαρμακευτική περίθαλψη.
Οι φαρμακοποιοί τονίζουν παράλληλα ότι το επιχείρημα της προσβασιμότητας με την πώληση των φαρμάκων και σε άλλα σημεία εκτός των φαρμακείων δεν ισχύει, αφού στην Ελλάδα υπάρχουν 10.800 φαρμακεία (ένα ανά 950 κατοίκους) και ότι οι τιμές πώλησης των μη συνταγογραφούμενων στην Ελλάδα είναι από τις χαμηλότερες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υποστηρίζουν τέλος πως σε περίπτωση που τα μη συνταγογραφούμενα διατίθενται και από μεγάλες αλυσίδες λιανικής, η τιμή τους θα αυξηθεί, καθώς από το 2016 η τιμή των σκευασμάτων απελευθερώνεται σύμφωνα με απόφαση της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.
Απέναντι τους έχουν εντούτοις το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Σουηδία, όπου τα μη συνταγογραφούμενα επιτρέπεται εδώ και χρόνια να διατίθενται και από αλυσίδες λιανικής, αλλά και τους καταναλωτές που ζητούν ευκολότερη πρόσβαση στο φάρμακο και μειωμένες τιμές.
Στη σημερινή γενική συνέλευση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου όλα τα παραπάνω ζητήματα αναμένεται να τεθούν εκ νέου, ενώ ταυτόχρονα θα εξεταστεί η πρόταση να ζητηθούν γενικές συνελεύσεις σε όλους τους φαρμακευτικούς συλλόγους της χώρας με σκοπό την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.
Βίκυ Κουρλιμπίνη