Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις φαίνεται πως θα πληρώσουν μεγάλο τμήμα του «μαρμάρου» της διαπραγμάτευσης, αφού η πρόβλεψη για τη συνεισφορά του rebate καταλαμβάνει σημαντικό μέρος της πρότασης της Κυβέρνησης που τους «θεσμούς», που υποβλήθηκε το Σαββατοκύριακο.
Μπορεί και αυτή η πρόταση να απερρίφθη, δείχνει, όμως, σαφώς τις προθέσεις της Αθήνας για τα μέτρα που θα ληφθούν και βάσει αυτών οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις θα κληθούν να αδειάσουν ακόμη περισσότερο το «πορτοφόλι» τους.
Οι τρεις τελευταίες σελίδες, από σύνολο 8, της πρότασης είναι αφιερωμένες στην αύξηση του rebate για τα φαρμακευτικά προϊόντα, την οποία είχε, άλλωστε, ανακοινώσει ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας (εδώ).
Όπως προκύπτει και από την πρόταση, το νέο rebate όγκου θα είναι κλιμακωτό από το πρώτο ευρώ, με αύξηση των κλιμάκων τόσο για τα λεγόμενα «φάρμακα κοινότητας» όσο και για τα φάρμακα της λίστας του ν. 3816 (γνωστά και ως Φάρμακα Υψηλού Κόστους).
Το rebate στα «φάρμακα κοινότητας» αναμένεται να επιφέρει επιπλέον 102.744.988 ευρώ και στα φάρμακα του Ν. 3816 36.222.223 εκατ. ευρώ.
Η πρόταση, λοιπόν, υπολογίζει έσοδα ύψους τουλάχιστον 140 εκατ. ευρω (για εφέτος και το 2016) από την υποχρεωτική επιστροφή από τη φαρμακευτική δαπάνη (rebate).
Όπως εξηγούν, όμως, στο Virus παράγοντες της αγοράς, σε αυτά τα 140 εκατ. ευρώ προστίθενται 10 εκατ. ευρώ, που θα προέλθουν από τα λεγόμενα «μοναδικά φάρμακα», των οποίων το επιπλέον rebate διπλασιάζεται (από το 2% στο 4%), και άλλα 10 εκατ. ευρώ από το έξτρα rebate στα φάρμακα που εισέρχονται για πρώτη φορά στη λίστα, το οποίο επίσης διπλασιάζεται (από 5% στο 10%, το λεγόμενο και 10 «entrance fee»).
Έτσι, καταλήγουμε στα 160 εκατ. ευρώ επιπλέον rebate. Αυτό πρακτικά, εξηγούν στο Virus στελέχη της φαρμακευτικής αγοράς, σημαίνει μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης για το τρέχον έτος (και για το επόμενο, λογικά) στα 1,840 δισ. ευρώ, δεδομένου, ότι η ζήτηση των φαρμακευτικών προϊόντων αναμένεται να παραμείνει σταθερή.
Η σταθερή ζήτηση και η κατ’ ουσίαν πτώση της φαρμακευτικής δαπάνης μεταφράζεται σε αυξημένο clawback, αφού οι τιμές δεν έχουν αντίστοιχα μειωθεί.
Πόσα, λοιπόν, θα κληθούν να πληρώσουν το 2015 οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις σε rebate και clawback;
Το ποσό εκτιμάται πως δεν πρόκειται να είναι πολύ χαμηλότερο από τα… 600 εκατ. ευρώ.
Το αντιστοιχό περσινό ποσό για claw back και rebate ανήλθε στα 430 εκατ. ευρώ. Αν συνυπολογίσουμε τα επιπλέον 160 εκατ. ευρώ του rebate και το clawback, που αναμένεται να είναι σημαντικά αυξημένο, αφού η φαρμακευτική δαπάνη έχει βγει εκτός ελέγχου, ήδη από τους πρώτους 3 μήνες του έτους, τα 600 εκατ. ευρώ δεν φαίνονται και τόσο «άπιαστα».
virus.com.gr
Βασιλική Αγγουρίδη