Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

«Κλείδωσε» η δαπάνη για φάρμακα στα 2 δις ευρώ για 2015 και 2016

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
Η τρόικα φαίνεται πως επανέρχεται στη ζωή μας και αυτή τη φορά μάλλον φέρνει καθησυχαστικά νέα για την αγορά φαρμάκου.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr, μετά την έντονη ανησυχία που επικράτησε τις τελευταίες εβδομάδες στην αγορά φαρμάκου ότι η φαρμακευτική δαπάνη θα περιορισθεί στο 1% του ΑΕΠ, δηλαδή στα 1,59 δις ευρώ, από τα 2 δις που είναι σήμερα, οι εκπρόσωποι του κλάδου κίνησαν γη και ουρανό να μεταπείσουν τους θεσμούς ή τρόικα, να μην επηρεαστεί το φάρμακο από το ΑΕΠ.


Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνάντηση φορέων του κλάδου σήμερα Πέμπτη 16 Ιουλίου στις Βρυξέλλες, όπως σημειώνουν έγκυρες πηγές τουHealthReport.gr, με τον γνωστό στη χώρα μας τροϊκανό Τζουζέπε Καρόνε.
Ο κ.Καρόνε που φαίνεται πως επανέρχεται στη χώρα μας για να εγκατασταθεί μετά και την έγκριση του 3ου μνημονίου, συμφώνησε πως η δαπάνη στα φάρμακα θα πρέπει να αποσυνδεθεί με το 1% του ΑΕΠ όπως ισχύει στις περισσότερες χώρες.
Αναγνώρισε, λένε στο HealthReport.gr πηγές του κλάδου, ότι η χώρα μας είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση λόγω της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και του δικτύου των γιατρών, και η δαπάνη θα πρέπει να παραμείνει στα 2 δις ευρώ τόσο το 2015 όσο και το 2016.
Ο κ.Καρόνε δεν απέκλεισε μάλιστα να αυξηθεί ακόμη και στο 1,3% του ΑΕΠ λόγω των συνθηκών.
Πάντως πληροφορίες του HealthReport.gr αναφέρουν πως ο Τζουζέπε Καρόνε, ένας εκ των σκληρών της τρόικας, αναμένεται να ασχοληθεί επισταμένα με την άφιξή του στη χώρα μας με τα χρέη του ΕΟΠΥΥ και των Νοσοκομείων προς του παρόχους υγείας, με τους διαγωνισμούς φαρμάκων στα νοσοκομεία που έοχυν κολλήσει καθώς και με τα θεραπευτικά πρωτόκολλα που δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί στη χώρα μας.

Να σημειωθεί πως σήμερα ΕΟΠΥΥ και νοσοκομεία χρωστούν στις φαρμακευτικές εταιρείες 1,034 δις ευρώ έως τον τον Απρίλιο του 2015 ενώ εντός των ημερών έπειτα από σχετικές ενέργειες της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ αναμένεται να εισπράξουν 45 εκατ. ευρώ.