Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Τι απάντηση πήραμε από τον «Γερμανικό ΠΦΣ» (ABDA) σε ερώτημα για τις αλλαγές που προτείνει η τρόικα

Σύμφωνα με το τρίτο μνημόνιο που θα μπει από τις επόμενες μέρες στη ζωή μας, όπως όλοι γνωρίζουμε έχουν μπει μεταξύ άλλων όροι οι οποίοι είναι δυσμενείς για το ελληνικό φαρμακείο: Η κατάργηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, δηλαδή η δυνατότητα σε ΜΗ επιστήμονα φαρμακοποιό να προχωρήσει σε ίδρυση φαρμακείου και η πώληση των μη αποζημιούμενων φαρμάκων από καταστήματα λιανικής πώλησης (super markets).

Οι Farmakopoioi ρωτήσαμε τους Γερμανούς συναδέλφους μας, για την ακρίβεια ρωτήσαμε το επίσημο συνδικαλιστικό τους όργανο, την ABDA, ποια είναι η γνώμη τους για τις αλλαγές αυτές που πλήττουν το ελληνικό φαρμακείο, αλλά και την δημόσια υγεία γενικότερα.

Το γραφείο τύπου της ABDA λοιπόν μας απάντησε ότι...


...  η Ευρωπαϊκή Ένωση και ως εκ τούτου οποιοσδήποτε εξωγενής φορέας δεν πρέπει και δε δύναται να παρεμβαίνει στα εσωτερικά των κρατών-μελών σε θέματα φαρμακειων, γιατι κάθε χώρα εχει τις δικές της ιδιαιτερότητες. 

Μας τόνισαν επίσης ότι η μόνη αρμόδια για μεταρρυθμίσεις σε θέματα φαρμακευτικής περίθαλψης είναι η ίδια η χώρα. Στο τέλος δε, μας τόνισαν με εμφατικότητα, ότι τον πρώτο λόγο σε αλλαγές έχουν τα συνδικαλιστικά όργανα των επαγγελμάτων υγείας (φαρμακοποιοί εν προκειμένω) αφού είναι συνεργάτες της πολιτείας (ΝΠΔΔ όπως τα λέμε στην Ελλάδα). Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να διαταράσσεται το «αυτοδιοίκητο» - όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζουν - των επαγγελμάτων υγείας.

Διαβάστε αναλυτικά:

Για την ακρίβεια ρωτήσαμε: «Ως Έλληνες φαρμακοποιοί δεχόμαστε συνεχή πόλεμο λόγω της κρίσης στην Ελλάδα. Η πρόσφατη συμφωνία με την τρόικα αγγίζει το ιδιοκτησιακό μας καθεστώς και τα Μη Αποζημιούμενα Φάρμακα. Ποια η γνώμη σας και αν πιστεύετε ότι αυτές οι αλλαγές θα βοηθήσουν στην καλυτέρευση της φαρμακευτικής περίθαλψης στη χώρα μας ή/και στη μείωση των τιμών προς όφελος των καταναλωτών».

Η απάντηση που λάβαμε είναι η παρακάτω:

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Τα φαρμακεία στη Γερμανία είναι αρμόδια για την φαρμακευτικής φροντίδα και περίθαλψη σε τοπικό επίπεδο. Το σύστημα εφημεριών και διανυκτερεύσεων - όπως ορίζεται από τους τοπικούς συλλόγους - εξασφαλίζειτην γεωγραφικά ορθή κάλυψη του πληθυσμού καθ'όλο το 24ωρο.

Οι ιδιοκτήτες φαρμακοποιοί φέρουν ως ελεύθεροι επαγγελματίες υγείας ιδιαίτερη ευθύνη. Τα φαρμακεία και η περίθαλψη που προσφέρουν στο σύνολο της, υπόκεινται σε νομοθετικά ρυθμισμένα υψηλά πρότυπα. Αυτή είναι μια αρχή που θα πρέπει τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο να αποτελεί ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας.

1. Ενότητα μέσω ποικιλομορφίας - διατήρηση της αρχής του αυτοπροσδιορισμού

Σε πολλούς πολιτικούς τομείς τα κράτη μέλη της ΕΕ διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους. Κάτι που λειτουργεί σε ένα κράτος-μέλος σε κάποιο άλλο μπορεί να μην λειτουργικό ή ακόη και να έχει αρνητικές επιπτώσεις διότι διαφέρουν σημαντικά τα νομικά πλαίσια καθώς και το κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον μεταξύ των διαφόρων κρατών. 

Για το λόγο αυτό θα πρέπει όλες οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που λαμβάνονται στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής νομοθετικής διαδικασίας να ελέγχονται αυστηρά ως προς την συμβατότητα τους με βάση την αρχή του αυτοπροσδιορισμού. Θα πρέπει λοιπόν σε ευρωπαϊκό επίπεδο να σταθμίζεται προσεκτικά αν υπάρχει ανάγκη ρυθμίσεων καθώς και το ποιες είναι αυτές.

Ευρώπη σημαίνει ποικιλομορφία και όχι ομοιομοφρία. Η αρχή του αυτοπροσδιοριμού θα πρέπει γι'αυτό το λόγο να ενισχύεται και να γίνεται από όλους σεβαστή.

2. Η διαφορετικότητα των συστημάτων υγείας των κρατών-μελών θα πρέπει να διαφυλάσσεται και να γίνεται σεβαστή. 

Τα συστήματα υγείας των κρατών-μελών διαμορφώθηκαν βάση των ιδιαίτερων αναγκών τους και διαφέρουν μεταξύ τους σε βασικά σημεία. Αυτό αφορά τόσο τον τρόπο χρηματοδότησής τους όσο και την οργάνωση και τις υπηρεσίες που παρέχουν.

Η διαχείριση και οργάνωση του συστήματος υγείας αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του κάθε κράτους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί βάση της σύμβασης απλώς να προσφέρει καθοδήγηση στην πολιτική που εφαρμόζει το κάθε κράτος-μέλος. Παρόλα αυτά τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά η επιρροή που προσπαθεί να ασκήσει άμεσα ή έμμεσα η ΕΕ στις νομοθετικές ρυθμίσεις για το σύστημα υγείας διαφόρων κρατών-μελών.

Αυτό έχει επιπτώσεις και στον τομέα των φαρμακείων. Τα τελευταία χρόνια η κομισιόν προσπαθεί πολύ συχνά με νομοθετικές παρεμβάσεις να ρυθμίσει θέματα που αφορούν τον χώρο των φαρμακείων. Κατ'αυτόν τον τρόπο παράνομα παρεμβαίνει στο δικαίωμα των κρατών-μελών να αυτοπροσδιορίσουν και να ρυθμίσουν τις πολιτικές που θα ακολουθήσουν προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του συστήματος υγείας του κράτους τους. 

Αυτό το δικαίωμα των κρατών στον αυτοπροσδιορισμό και την διαφορετικότητα του συστήματος υγείας με βάση της ανάγκες του εκάστοτε κράτους, θα πρέπει να προστατευτεί και να μην θίγεται. 

Εδώ θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βάση στην συμμόρφωση με την αρχή απαγόρευσης της εναρμόνισης.


3. Προώθηση ελεύθερων επαγγελμάτων - Όχι στην αποδυνάμωσή τους μέσω απορρύθμισης


Εντός της κομισιόν υπάρχουν διάφορες τάσεις για την διαχείριση των ελεύθερων επαγγελμάτων. Αντιπαρατίθενται η τάση για προώθηση τους από την μια με την τάση για απορρύθμισή τους από την άλλη. Για μια μακροπρόθεσμα αποτελεσματική προώθηση των ελεύθερων επαγγελμάτων και την εξασφάλιση της σημασίας και της αναγκαιότητάς τους για την Ευρωπαϊκή οικονομία, απαιτείται και είναι αναγκαία μια συνεπής ευρωπαϊκή πολιτική. Αυτή η πολιτική θα πρέπει να αναγνωρίζει και να σέβεται τις ιδιαιτερότητες του εκάστοτε επαγγέλματος καθώς και τις καθιερωμένες δομές του. 

Θα πρέπει να αναγνωρίζει ότι τόσο οι οικονομικές όσο και οι ποιοτικές δομές (όπως διαμορφώθηκαν λόγω των αναγκών του εκάστοτε κράτους) αποτελούν τη βάση για εμπιστοσύνη στις παρεχόμενες υπηρεσίες του κάθε επαγγέλματος, και δεν θα πρέπει να γίνεται προσπάθεια από κάποιους να παρεμβαίνουν προσπαθώντας με νομοθετήματα να τις αλλάξουν εν μια νυχτί.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το 2003 έχει ορίσει τις βασικές πτυχές των ελεύθερων επαγγελμάτων. Πέρα από αυτό κάποια κράτη έχουν καταρτίσει χάρτη ελεύθερων επαγγελμάτων. Στα ελεύθερα επαγγέλματα στη Γερμανία και κάποιες άλλες χώρες όπως Γαλλία, Αυστρία, έχει αποδειχθεί ότι το σύστημα αυτοδιοίκησης μέσω των συλλόγων είναι απόλυτα αποτελεσματικό.
Μέσω αυτου του μη γραφειοκρατικού και πρακτικου συστηματος τα ελεύθερα επαγγέλματα απολαμβανουν και υπαρχουν βαση της επικουρικότητας και απαλασσουν το κρατος καθως νομιμοποιουνται να λαμβανουν αποφασεις βαση τεχνικης και ουσιαστικης εμπειρογνωμοσυνης -παντα βαση νομοθεσιας.

Επιθέσεις στο δικαίωμα αυτοδιαχείρισης και της ελευθερίας άσκησης των επαγγελμάτων υγείας τα αποδυναμώνουν αντί να τα ισχυροποιούν. Αντί για την απορρύθμισή τους απαιτείται και είναι αναγκαία η σωστή ρύθμισή τους προκειμένου να εξασφαλίζεται διαχρονικά η ασφάλεια των ασθενών και η σωστή διαχείριση της πρόσβασης στο φάρμακο.


Δημήτρης Μηνοβγιούδης
Μέλος ΔΣ ΦΣ Πέλλας


Ευχαριστώ για την πολύτιμη βοήθεια στην μετάφραση απο τα Γερμανικά την συνάδελφο φαρμακοποιό Ευγενία Νάστου