Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

Δίκτυο Φαρμακοποιών: Και μετά τη Γενική Συνέλευση τι;

Μία ακόμα Γ.Σ. του Π.Φ.Σ. πραγματοποιήθηκε την 15/7/2015 ταυτόχρονα με 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση του κλάδου, χωρίς ουσιαστικά να αντιμετωπίζει κανένα από τα προβλήματα που φέρνει η υπογραφή του 3ου μνημονίου, την σημαντική μείωση του τζίρου λόγω των αναπροσαρμογών των τιμών των φαρμάκων που λήγει η πατέντα κατά 50% , των γενοσήμων κατά 32,5% και το ιδιοκτησιακό.


Εξυπακούεται ότι οι προτάσεις του Π.Φ.Σ. μετά την Γ.Σ. του Μαρτίου στο Υπουργείο Υγείας, που προέβλεπαν την κατάργηση των μνημονιακών νόμων ΛΟΒΕΡΔΟΥ-ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ- ΒΟΡΙΔΗ έχουν μπει οριστικά στον κάλαθο των αχρήστων.

Ήταν ξεκάθαρη η αδυναμία των...




... αντιπροσώπων και της διοίκησης (συμπολίτευση και αντιπολίτευση) να καταθέσουν κάποιες προτάσεις και κάποιο σχέδιο αντιμετώπισης των δυσμενών για τον κλάδο εξελίξεων.

Οι μόνοι που αποπειράθηκαν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση ήταν οι συνδικαλιστές της ΑΕΣΠ, προσπαθώντας να εξομοιώσουν την δική τους συνδικαλιστική συμπεριφορά και πρακτική (κυβερνητικό συνδικαλισμό, απεργοσπασία με τα αλήστου μνήμης SMS κλπ) με την σημερινή διοίκηση και τους χειρισμούς της. Δεν αθωώνουμε την σημερινή διοίκηση, διότι εκ του αποτελέσματος οι προσπάθειες της δεν στέφθηκαν με επιτυχία, αλλά άλλο πράγμα η αποτυχία και άλλο πράγμα η υποταγή.

Παρόντες βέβαια και οι παντός καιρού, πολιτικών και κυβερνήσεων «θεσμικοί» με τον εύπεπτο λόγο, και τις ρεαλιστικές προσεγγίσεις, που με το πρόσχημα του αναπόφευκτου των γεγονότων και των εξελίξεων,καλλιεργούν τον εφησυχασμό, παρακολουθούν χωρίς να παρεμβαίνουν, διαπιστώνουν χωρίς να προτείνουν, κωλυσιεργούν αντί να δρουν.

Είναι γεγονός ότι οι επί πενταετία εφαρμοζόμενες νεοφιλελεύθερες πολιτικές, η υιοθέτηση του κοινωνικού αυτοματισμού, η διαστρωμάτωση του κλάδου, η στροφή στην ατομικότητα και η απαξίωση των συλλογικών διαδικασιών μετά το καταστροφικό για τον κλάδο μας 2012 δεν αφήνουν πολλά περιθώρια ελιγμών και αισιοδοξίας.

Οι φαρμακοποιοί έχουν απομακρυνθεί από τους συλλόγους και είτε περιμένουν στωικά το μοιραίο που δεν είναι άλλο από την ανεργία, είτε με ατομικές κινήσεις προσπαθούν να επιβιώσουν με μοχλό την πολυδιαφημισμένη επιχειρηματικότητα.

Μπροστά σε αυτά τα ενδεχόμενα επειδή θεωρούμε ότι η λύση, αν υπάρχει, θα υπάρξει μόνο μέσα από την συλλογική προσπάθεια, καλούμε τους φαρμακοποιούς, τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους και τον Π.Φ.Σ. σε επαναδραστηριοποίηση, αλλαγή πορείας και συστράτευση, με τελικό στόχο και σκοπό την σωτηρία του φαρμακείου και των αυτοαπασχολούμενων φαρμακοποιών.


ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ

Πρώτα απ’ όλα πρέπει να κατανοήσουμε ότι αυτή που βάλλεται είναι η εργαζόμενη Ελληνική κοινωνία στο σύνολό της και όχι επί μέρους και κατά περίπτωση.

Υπεύθυνη για την σημερινή κατάσταση στην χώρα μας είναι η νεοφιλελεύθερη πολιτική που σαρώνει τον πλανήτη και τα ξένα και ντόπια συμφέροντα που την προωθούν.

Επιβάλλεται λοιπόν να ζητήσουμε και να προσφέρουμε αλληλεγγύη, να χτίσουμε κοινωνικές συμμαχίες, να σταθούμε αρωγοί στις διεκδικήσεις τους ( π.χ. συμμετέχοντας στις Γενικές Απεργίες) για να σταθούν με τη σειρά τους στις δικές μας.

Όσοι έχουν τεχνοκρατικές προτάσεις να καταθέσουν ( Π.Φ.Σ., Ο.Σ.Φ.Ε. ) οφείλουν να το πράξουν τώρα πριν δούμε να κατεβαίνουν τα ρολά χιλιάδων φαρμακείων και τους φαρμακοποιούς είτε να οδηγούνται στην ανεργία είτε στην υπαλληλοποίηση με μισθούς πείνας.

Οι συλλογικότητες υπάρχουν και τιμούν τον ρόλο τους, όταν σχεδιάζουν και υλοποιούν προς όφελος ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥΣ ΙΣΟΤΙΜΑ προτάσσοντας αξίες και όχι συμφέροντα, αλληλεγγύη και όχι σκοπιμότητα, αγωνιστικότητα και όχι ηττοπάθεια.


ΔΙΚΤΥΟ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ