Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Συνάντηση Λουράντου - Κοστέλο για ιδιοκτησιακό φαρμακείων, ΜΗΣΥΦΑ

Της Πέννυς Μπουλουτζά

Πιο φθηνά είναι από σήμερα τα φάρμακα λόγω της μικρής μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ. Χθες το απόγευμα, δημοσιεύθηκε το «διορθωτικό δελτίο τιμών φαρμάκων ανθρώπινης χρήσης», το οποίο περιλαμβάνει τη μείωση του ΦΠΑ από 6,5% στο 6% στις λιανικές τιμές φαρμάκων. Οι μειώσεις κυμαίνονται από 1 λεπτό έως και πάνω από 100 ευρώ (στα πολύ ακριβά φάρμακα) και αφορούν 10.245 κωδικούς φαρμάκων που έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας στη χώρα μας.
Εν τω μεταξύ, διορία έως την Παρασκευή για να καταθέσουν και τις δικές τους προτάσεις, σε σχέση με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων και τα σημεία πώλησης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, έλαβαν οι φαρμακοποιοί από την τρόικα.


Χθες, εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, με επικεφαλής τον πρόεδρό του Κωνσταντίνο Λουράντο, μετέβησαν στις Βρυξέλλες, όπου συναντήθηκαν με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν στην τρόικα, Ντέκλαν Κοστέλο, με στόχο να διερευνήσουν ποιες είναι οι προθέσεις των θεσμών, να ενημερώσουν για τις δικές τους θέσεις και, κυρίως, να αποτρέψουν μέτρα που θίγουν τον κλάδο τους.


Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, από την πλευρά των θεσμών, υπήρξε διάθεση για συζήτηση επί των προτάσεων, ενώ διευκρινίστηκαν και ορισμένες παράμετροι σε σχέση με το άνοιγμα του επαγγέλματος. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο κ. Λουράντος, «είναι σημαντικό που άνοιξε ένας δίαυλος επικοινωνίας», και πρόσθεσε ότι «αποδείχθηκε πως όλα συζητιούνται, αρκεί να υπάρχουν καλές προτάσεις και καλή προαίρεση».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα η πρόταση των θεσμών είναι να τεθούν αυστηρές προϋποθέσεις πώλησής τους σε σημεία εκτός φαρμακείων, ενώ το μέτρο δεν προβλέπεται να αφορά όλα τα ΜΗΣΥΦΑ, αλλά μία μόνο ομάδα αυτών που εμπίπτουν στην «αυτοθεραπεία», με τη διεθνή έννοια του όρου. Υπενθυμίζεται ότι η λίστα με τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα διευρύνεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια, με φάρμακα που δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ. Αναφορικά με το ιδιοκτησιακό, ο κ. Κοστέλο φέρεται να τόνισε ότι η είσοδος ιδιωτικών κεφαλαίων θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του κλάδου. Από την πλευρά των φαρμακοποιών, επισημάνθηκε ότι τα ιδιωτικά αυτά κεφάλαια θα μπορούσαν να προέρχονται από φαρμακοποιούς και όχι από οποιοδήποτε νομικό ή φυσικό πρόσωπο.

Σε κάθε περίπτωση, συμφωνήθηκε οι φαρμακοποιοί να παραδώσουν έως την Παρασκευή τις προτάσεις τους στον κ. Κοστέλο, με δεδομένο ότι σε δύο εβδομάδες θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί τα μέτρα για την απελευθέρωση της αγοράς. Σήμερα το απόγευμα, ο πρόεδρος του ΠΦΣ αναμένεται να συναντηθεί με τον υπουργό Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, προκειμένου να τον ενημερώσει για τη χθεσινή συνάντηση και τα αποτελέσματά της.

www.kathimerini.gr
Έντυπη