Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

Α.Σοφιανόπουλος για το δημοψήφισμα

Συναδέλφισσες / συνάδελφοι,

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται το φαινόμενο συλλογικά, επιστημονικά όργανα να τοποθετούνται υπέρ της μίας ή της άλλης άποψης σε σχέση με το δημοψήφισμα. Με δεδομένο πως το δημοψήφισμα αυτό διεξάγεται σε εξαιρετικά πολωμένες συνθήκες και με δεδομένο πως τα συλλογικά όργανα εκφράζουν τάσεις και από τις 2 μεριές με εντελώς απροσδιόριστο αριθμό προτίμησης, είτε προς τη μια είτε προς την άλλη, η τοποθέτηση ενός συλλογικού οργάνου υπέρ του ΝΑΙ ή υπέρ του ΟΧΙ οξύνει αντί να αμβλύνει τα πνεύματα και σίγουρα δεν λειτουργεί υπέρ της εξυπηρέτησης των συμφερόντων του συνόλου το οποίο εκπροσωπεί.

Όλα αυτά αναγράφονται ως κριτική στην...


... ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του Φ.Σ. Θεσσαλονίκης το οποίο τοποθετείται διακριτικά μεν, αλλά σαφώς, υπέρ του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα. Από την άλλη πλευρά δηλώνει ταυτόχρονα πως δεν επιθυμεί να ισχύσουν και τα μέτρα των δανειστών που αφορούν το φάρμακο. Εν ολίγοις κινείται σε μία λογική κομματική για του λοιπούς θνητούς και υπερκομματική για τα συμφέροντα μας.

Δεν θα σχολιάσω την πολιτική λογική του πονήματος περαιτέρω, θα σημειώσω όμως ότι αυτή η ανακοίνωση βγαίνει τη μέρα ακριβώς που ο πρωθυπουργός της χώρας σε νέα πρόταση από τους δανειστές ζήτησε συμφωνία με βάση την πρόταση τους και μέσα στις εξαιρέσεις που πρότεινε ΑΝΑΦΕΡΟΤΑΝ ΡΗΤΑ Η ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΓΑΛΕΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΟΟΣΑ.

Το ειδικό συμπέρασμα είναι πως και άστοχη ως προς την πολιτική συγκυρία είναι η ανακοίνωση και δεν εξυπηρετεί σε τίποτα τα συμφέροντα των συναδέλφων που υποτίθεται ότι υπηρετεί.

Οφείλω πάντως να ενημερώσω πως η τελική πρόταση των δανειστών, είτε της 25ης Ιουνίου, είτε της 27ης Ιουνίου (κωλοτούμπα Γιούνκερ) για το δικό μας κλάδο εμπεριέχει τα εξής:

1. Πλήρη εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, δηλ. εξακολούθηση ισχύος του νόμου Άδωνη, απώλεια ιδιοκτησιακού, απελευθέρωση λιανικής σε όλα τα φάρμακα και ΜΥΣΗΦΑ στα super markets.

2. Φορολόγηση για τα εισοδήματα του 2015 και εφεξής στο 100% προκαταβολή του εισοδήματος.

3. Κοστολόγηση των off patent φαρμάκων στο 50% της σημερινής τους αξίας και των γενοσήμων στο 32,5% της μειωμένης αυτής τιμής. Για παράδειγμα το lepur των 20 που σήμερα κοστίζει 11,76€, με τη νέα τιμή θα κοστίζει 1,87€.

4. Συντάξεις του ΤΣΑΥ στα 360€ και αναλογιστική μελέτη για το αν τα αποθεματικά του μπορούν να δώσουν περαιτέρω.

Το Δ.Σ. του Φ.Σ. Αχαΐας θα συνεδριάσει αργά απόψε με πρόταση του προέδρου να μην υπάρχει ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΣΗΜΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ενώ ειδικά για την περίπτωση αυτή, ο πρόεδρος δεν θα καταθέσει την προσωπική του άποψη δημοσίως με e-mail προς τους συναδέλφους. Για όσους κρίνουν τις απόψεις του ενδιαφέρουσες, την Παρασκευή το πρωί στην προσωπική του σελίδα στο facebook θα βρίσκεται σαφής ανάλυση και τοποθέτηση επί του διλλήματος.


Ανδρέας Σοφιανόπουλος,
Πρόεδρος Φ.Σ. Αχαΐας
Αντιπρόεδρος Π.Φ.Σ.