Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

Τρόικα: "Ξεφύγατε πάλι με τις φαρμακευτικές δαπάνες"


Στο μάτι των θεσμών μπαίνουν ξανά σύμφωνα με το ρεπορτάζ τα ζητήματα της Υγείας, με κρισιμότερα τη συνεχιζόμενη υπέρβαση στις δαπάνες για το φάρμακο, αλλά και τις αλλαγές στην αγορά των φαρμακείων. Οι πληροφορίες λένε ότι την ερχόμενη εβδομάδα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών θα έχουν συναντήσεις με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ζητώντας αναλυτική ενημέρωση για την πορεία των προϋπολογισμών του ΕΟΠΥΥ, αλλά και για να βρουν τη "χρυσή τομή” προκειμένου να προχωρήσουν όσο γίνεται ταχύτερα οι μεταρρυθμίσεις στο χώρο της περίθαλψης. 




Και αυτό γιατί η "τρύπα” στη φαρμακευτική δαπάνη προκαλεί την έντονη δυσαρέσκεια των θεσμών, καθώς πρόκειται για την τρίτη χρονιά που αυτή τίθεται εκτός ελέγχου. Όπως δείχνουν τα στοιχεία του προϋπολογισμού για το φάρμακο για το πρώτο εξάμηνο, οι δαπάνες έχουν ήδη ξεφύγει κατά 150 εκατ. ευρώ, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στο υπουργείο Υγείας. Ενδεικτικό της ανησυχίας που υπάρχει είναι πως λίγες ημέρες πριν την άφιξη των επικεφαλής της αντιπροσωπείας των θεσμών συνεδρίασε για πρώτη φορά (την προηγούμενη Πέμπτη για την ακρίβεια) η  Εθνική Επιτροπή παρακολούθησης της φαρμακευτικής δαπάνης και της εφαρμογής των θεραπευτικών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης, υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας  Γ. Μπασκόζου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΕΟΠΥΥ και του ΕΟΦ, με αντικείμενο την άμεση σύσταση  επιτροπής διαπραγμάτευσης των τιμών καινοτόμων φαρμάκων, αλλά και η σύσταση δύο ομάδων εργασίας που θα δραστηριοποιούνται στο πεδίο της φαρμακευτικής δαπάνης και των θεραπευτικών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης αντίστοιχα.  

Παράλληλα επί τάπητος αναμένεται να τεθεί και η περικοπή των δαπανών για τις διαγνωστικές εξετάσεις, που σήμερα είναι διπλάσιες από τα αρχικά όρια του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ. 

Την ίδια ώρα, κρίσιμα παραμένουν τα θέματα που αφορούν τις αλλαγές στον κλάδο των φαρμακοποιών. Το ζήτημα του ανοίγματος της αγοράς των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και η διάθεσή τους από αλυσίδες διανομής φαίνεται να παραμένει ακόμη ανοικτό, με τον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή να συνεχίζει να λαμβάνει θέση υπέρ της παραμονής τους στα φαρμακεία και με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κωνσταντίνο Λουράντο να πραγματοποιεί επαφές με εκπροσώπους των θεσμών σε μια προσπάθεια να μην περάσουν οι αλλαγές που προβλέπονται από τη συμφωνία με τους εταίρους (διάθεση φαρμάκων και εκτός φαρμακείων και αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος). Ωστόσο οι θεσμοί, όπως λένε οι πληροφορίες, παραμένουν αμετακίνητοι στη θέση τους να προχωρήσουν οι αλλαγές στα φαρμακεία, εγείροντας εκτός των άλλων και ζήτημα για περαιτέρω περιορισμό του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών. 

Βίκυ Κουρλιμπίνη