Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Στην νέα πρόταση Τσίπρα η ελληνική κυβέρνηση ζητά να μην εφαρμοστούν οι απελευθερώσεις στα φαρμακεία (video)

Σε μια προσπάθεια συμβιβασμού στο... και πέντε, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απέστειλε νέα πρόταση όπως έγινε γνωστό το πρωί που είναι μια βελτιωμένη σύνθεση του προγράμματος Γιούνκερ.

Από το πρόγραμμα Γιούνκερ, ο πρωθυπουργός όμως ζητά να εξαιρεθούν μεταξύ άλλων οι αλλαγές που προωθούνται από την περσινή εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ και αφορούν τα φαρμακεία, δηλαδή η απελευθέρωση των ΜΥΣΥΦΑ αλλά και η κατάργηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος.

Διαβάστε το ρεπορτάζ της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ και δείτε το βίντεο:


Η επιστολή Τσίπρα

Με την δισέλιδη επιστολή η Αθήνα φαίνεται ότι μπορεί να αποδεχτεί όλες τις μεταρρυθμίσεις σχετικά με τον ΦΠΑ, με μία μικρή αλλαγή, την διατήρηση της ειδικής έκπτωσης 30% στα ελληνικά νησιά.

Επίσης, ο πρωθυπουργός αναφέρει στην επιστολή του ότι η προσαρμογή σε ό,τι αφορά την ηλικία συνταξιοδότησης στα 67 έτη έως το 2022 θα αρχίσει από τον Οκτώβριο. Επίσης ο Αλέξης Τσίπρας ζητά να εξαλειφθεί σταδιακά μέχρι το τέλος του 2019 σε αντίθεση με το αίτημα των δανειστών αυτό να γίνει έως το τέλος του 2018.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» στη συζήτηση υπάρχει και το θέμα της νέας ρύθμισης του χρέους. Στην ελληνική πλευρά θεωρούν ότι θα υπάρχει αναφορά και ότι οι αλλαγές θα μπορούσαν να γίνουν από τον Οκτώβριο.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός ζητά να διατηρηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά, να ανασταλεί η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και το νέο πλαίσιο για τις εργασιακές σχέσεις να ψηφιστεί το φθινόπωρο του 2015. Τέλος μεταξύ των αιτημάτων της ελληνικής πλευράς είναι η μη εφαρμογή των μέτρων της εργαλειοθήκης ΟΟΣΑ για το γάλα, τα φαρμακεία, το ψωμί και τις Κυριακές καθώς και το να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

Δείτε το βίντεο: