Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015

Η ΟΜΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟΥΠΑ



                Με έκπληξη και οργή διαβάσαμε σημερινό άρθρο του κου. Στούπα από τον ιστότοπο www.capital.gr: ( http://www.capital.gr/o-kostas-stoupas-grafei/3052923/den-uparxei-sotiria ) το οποίο βρίθει ψεμάτων και συκοφαντιών σε βάρος των Φαρμακείων.          
Συγκεκριμένα, το άρθρο αναφέρει ότι:
1)                  «Κανείς δεν προβληματίζεται πόσοι από μια κοινωνία με 1,5 εκατ. ανέργους, οι οποίοι σε λίγους μήνες μπορεί να ξεπεράσουν τα 2 ή 2,5 εκατ. λόγω των συνεπειών των capital controls, θα μπορούν να αγοράζουν βρεφικά γάλατα και καραμέλες για το βήχα από τα φαρμακεία, κατά 15-20% ακριβότερα.»

Ο ισχυρισμός αυτός για τα Φαρμακεία είναι ψευδής και συκοφαντικός καθώς:
 
 


i)     Σύμφωνα με Διεθνή Έκθεση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (W.H.O., “Impact oh Pharmacy Deregulation and Regulation in Ruropean Countries”, March 2012”):
«Δεν υπήρξαν ευρήματα που να τεκμηριώνουν μείωση των τιμών των ΜΥΣυΦα μετά την απελευθέρωση. (βλέπε 4.4)»

ii)   Σύμφωνα με Διεθνή Μελέτη την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον ΟΟΣΑ (D.F.E.A.C.C. – O.E.C.D., “Competition Issues in the Distribution of Pharmaceuticals”, 18-3-2014):
«28. Δεν υπήρχαν ενδείξεις από τις χώρες που μελετήθηκαν - όλες με σύστημα δημόσιας χρηματοδότησης της υγειονομικής περίθαλψης και του φαρμακευτικού συστήματος - για την επίτευξη ανταγωνισμού στις τιμές των μη ρυθμιζόμενων όπως τα φάρμακα ΜΥΣυΦα. Μια συνεπής μείωση των τιμών των OTC φαρμάκων δεν επιβεβαιώθηκε.»
iii) Σύμφωνα επίσης με τον ΟΟΣΑ (OECD, “Competition Assessment Reviews –Greece”, Nov. 2013):
«Η Ελλάδα επιδεικνύει εξαιρετική επίδοση στο ύψος τιμών διαφόρων Μ.Υ.Συ.Φα. Είναι η 4η φθηνότερη χώρα ανάμεσα σε 9 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παρόμοιες φαρμακευτικές συσκευασίες.
Ανάμεσα σε ένα δείγμα χωρών με διαθέσιμα στοιχεία, οι χώρες που επιβάλλουν κάποιου είδους έλεγχο τιμών όντως επιτυγχάνουν χαμηλότερες τιμές Μ.Υ.Συ.Φα. σε σχέση με τις χώρες που έχουν απελευθερωμένη αυτή την αγορά.»

Τα παραπάνω, ενδεικτικά μόνο από μεγάλο αριθμό ευρημάτων, διεθνή συμπεράσματα από τις πλέον έγκυρες κι αρμόδιες πηγές διαψεύουν ρητά και κατηγορηματικά τους συκοφαντικούς ισχυρισμούς του κου. Στούπα ότι δήθεν οι έλληνες «θα μπορούν να αγοράζουν βρεφικά γάλατα και καραμέλες για το βήχα κατά 15-20% ακριβότερα» αν αυτά απελευθερώνονταν και χορηγούνταν κι εκτός Φραμακείων.
Η αλήθεια, βάσει των στοιχείων, είναι ότι αν τυχόν αυτά τα αγαθά χορηγούνταν κι εκτός Φαρμακείων με απελευθερωμένη τιμή θα ακρίβαιναν δραματικά και έτσι το τίμημα για την τσέπη των ελλήνων θα ήταν βαρύτατο, γεγονός που ο κος. Στούπας αποσιώπησε στο άρθρο του, παραπλανώντας έτσι εκείνους που το διάβασαν.

Συνεπώς, από οικονομικής άποψης, αποτελεί όντως τεράστια επιτυχία για το συμφέρον της Ελλάδας και για το συμφέρον της τσέπης των ελλήνων πολιτών που τα φάρμακα που δεν αποζημιώνονται από το Ασφ. Σύστημα (Μ.Υ.Συ.Φα.) θα συνεχίζουν να χορηγούνται αποκλειστικά από τα Φαρμακεία,
Και θα είναι επίσης τεράστια επιτυχία και εξαιρετικός εκσυγχρονισμός αν και όταν η Κυβέρνηση επαναφέρει σε αυτά τα φάρμακα την Κρατική Διατίμηση όπως ακριβώς ισχύει σε όλα τα φάρμακα σε όλες τις χώρες του Ανεπτυγμένου Κόσμου.

Είναι, δε, ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία και διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας στη χώρα μας η διαφύλαξη της αποκλειστικής χορήγησης των φαρμάκων αυτών από τα Φαρμακεία,
Καθώς πλήθος διεθνών στοιχείων (πολλά από τα οποία έχω στην κατοχή μου) καταδεικνύουν με δυσοίωνο τρόπο ότι όπου η χορήγησή τους απεξαρτήθηκε από τα Φαρμακεία (απελευθερώθηκε) προέκυψαν σοβαροί κίνδυνοι για τη Δημόσια Υγεία κυρίως των παιδιών και των γηραιότερων αλλά όχι μόνο αυτών.
Εξαιρετικά σημαντικό γεγονός που ενδιαφέρει όλους τους έλληνες πολίτες, τους περισσότερο ακόμα πιο πολύ και από την οικονομική πτυχή του θέματος, και το οποίο επίσης δυστυχώς αποσιωπάται πλήρως από το άρθρο του κου. Στούπα.

2)                  Όσον αφορά το δεύτερο ψεύδος του άρθρου του κου. Στούπα, ότι δήθεν τα βρεφικά γάλατα θα πωλούνται 15-20% φθηνότερα αν χορηγούνται εκτός Φαρμακείων:

Σύμφωνα με έρευνα της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ στις 25 Ιανουαρίου 2014 (25-1-2014) (http://www.tovima.gr/society/article/?aid=560539 ), μεταξύ άλλων:
«Δύο χρόνια αργότερα (Σ.Σ.: Από τη διάθεση των βρεφ. Γαλάτων και εκτός Φαρμακείων) διαπιστώνεται ότι οι τιμές στα γάλατα πρώτης βρεφικής ηλικίας τα οποία διατίθενται και από τα σουπερμάρκετ και από τα φαρμακεία παραμένουν σε γενικές γραμμές ίδιες. Οι αποκλίσεις προς τα πάνω ή προς τα κάτω είναι ελάχιστες.»

Η έρευνα λοιπόν εκείνη, η οποία είναι αναλυτική και παραθέτει και εκτενή παραδείγματα, επίσης διαψεύδει πλήρως και κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του κου. Στούπα για το θέμα.


Κατόπιν των παραπάνω:

·       Καλείται ο κος. Στούπας να λογοδοτήσει και να δώσει εξηγήσεις δημοσίως πάνω σε ποια κοινά, αντικειμενικά, επαληθεύσιμα και κοινώς αποδεκτά στοιχεία στηρίζει τους προσωπικούς ισχυρισμούς του για τα Μ.Υ.Συ.Φα. και το βρεφικό γάλα τους οποίους αναφέρει στο άρθρο του,
ή τουλάχιστον αν έστω τυχόν έχει στην κατοχή του κάτι αρκετά αξιόπιστο, εγνωσμένου κύρους και κοινά αποδεκτό που να διαψεύδει τα επίσημα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ε.Ε., του ΟΟΣΑ, της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ και πλήθους άλλου διεθνών Οίκων και Οργανισμών,
σύμφωνα με τους οποίους, και αντιθέτως με ό,τι ισχυρίζεται στο άρθρο του ο κος. Στούπας, η απελευθέρωση των ΜΥΣυΦα και του βρεφικού γάλατος (Σ.Σ.: Στο σκέλος της λιανικής διάθεσης) επιφέρει δραματικές αυξήσεις τιμών στα αγαθά αυτά αλλά και απειλεί σοβαρούς κινδύνους στη Δημόσια Υγεία.

·       Καλείται ο κος. Στούπας να λογοδοτήσει και να δώσει εξηγήσεις δημοσίως, σε περίπτωση που δεν διαθέτει στοιχεία που να στηρίζουν τους ισχυρισμούς του, για ποιον λόγο και με ποιο δικαίωμα προέβη στη Δια Του Τύπου διασπορά των ψευδών τα οποία παρέθεσε στο άρθρο του, παραπλανώντας όσους ανυποψίαστους πολίτες το διάβασαν και κάνοντάς τους έτσι ενδεχομένως να στραφούν αδίκως εναντίον των Φαρμακείων αλλά και του προσωπικού συμφέροντός τους.

·       Σύμφωνα με τις κείμενες Νομοθετικές και Συνταγματικές Διατάξεις, η διασφάλιση της ελευθερίας έκφρασης των δημοσιογράφων και των αρθρογράφων είναι ιερή κατάκτηση μίας Ανεπτυγμένης και Πολιτισμένης Κοινωνίας.
Η ελευθερία αυτή όμως ΔΕΝ συμπεριλαμβάνει επ΄ ονόματί της, βεβαίως, το δικαίωμα να διασπείρει κανείς ψέματα Δια Του Τύπου ή με άλλο δημόσιο μέσο,
ούτε το δικαίωμα, φυσικά, να συκοφαντεί κάποιος κάποιον άλλο ή να παραπλανά την κοινή γνώμη με ψεύδη και δημιουργία εντυπώσεων που θίγουν κάποιον άλλο χωρίς στοιχεία.
Καλείται λοιπόν η διοίκηση του ιστότοπου www.capital.gr να απαντήσει εάν τα παραπάνω τα υιοθετεί και τα σέβεται ή όχι και σε περίπτωση που κάποιος συνεργάτης της όπως πχ. ο κος. Στούπας εν προκειμένω, τα καταπατά,
εάν γνωρίζει ότι μέρος της ευθύνης για αυτό βαρύνει και την ίδια που φιλοξενεί στον ιστότοπό της τέτοιου είδους ψεύδη και συκοφαντίες σε βάρος των φαρμακοποιών και του Δημοσίου Συμφέροντος,
καθώς και το τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε στο μέλλον να μη ξαναγίνει η ιστοσελίδα www.capital.gr χώρος φιλοξενίας ψευδών και συκοφαντιών εναντίον προσώπων ή επιστημονικών ομάδων, δηλαδή χώρος ωμής και δια του ψεύδους  παραπλάνησης της κοινής γνώμης,
καθώς η κατ΄ εξακολούθηση φιλοξενία ψευδών δεν φέρει πλέον κανένα ελαφρυντικό ή δικαιολογία απέναντι σε καμία Αρχή ή Φορέα Ελέγχου όσων πιθανόν στραφούν εκεί για να δικαιωθούν από τη ζημία που υφίστανται εξαιτίας της πιθανής τέτοιου είδους στάσης του ιστότοπου www.capital.gr και των συνεργατών που αρθρογραφούν σε αυτόν.

Η ποινικοποίηση της ελευθερίας έκφρασης αποτελεί αποκρουστικό έγκλημα που οδηγεί σε πολιτισμική οπισθοδρόμηση.
Εξίσου όμως δυσοίωνο έγκλημα αποτελεί και η μη-ποινικοποίηση, η εγκληματική ανοχή-αδράνεια δηλαδή, της καπήλευσης της ελευθερίας έκφρασης για διασπορά, ειδικά αν γίνεται Δια Του Τύπου, ψευδών και συκοφαντιών. Η αδράνεια δηλαδή απέναντι στο ψεύδος και στη νοσηρή και χαοτική ασυδωσιά του λόγου που θίγει, εξαπατά, αδικεί και σπέρνει τη διχόνοια δια της συκοφαντίας.
Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, ως Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμ. Συλλόγου (ΠΦΣ-ΝΠΔΔ) και Αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ-ΝΠΔΔ) θα θέσω το σοβαρό αυτό θέμα της διασποράς ψευδών, της συκοφάντησης των Φαρμακείων και της κατ΄ επέκταση απειλής για συμφέρον των ελλήνων πολιτών, στην επόμενη συνεδρίαση της Διοίκησης των Οργάνων αυτών με το ερώτημα του τι μέτρα προστασίας θα ληφθούν για την αντιμετώπισή τους.
Αλλά και προσωπικά ως φαρμακοποιός και πολίτης, έχων δηλαδή ισχυρό έννομο συμφέρον, οφείλω να προειδοποιήσω τον κο. Στούπα αλλά και τη διοίκηση του ιστότοπου www.capital.gr ότι αν αποτολμήσουν ποτέ ξανά να προβάλουν ψευδείς και συκοφαντικούς ισυχρισμούς δημοσίως σε βάρος των Φαρμακείων,
ειδικά χωρίς την παράθεση ΚΑΝΕΝΟΣ στοιχείου που τυχόν να τους στηρίζει αυτούς τους χαρακτηρισμούς όπως συνέβη στη συγκεκριμένη περίπτωση με το εν λόγω άρθρο,
επιφυλάσσομαι απεριόριστα για κάθε νόμιμο δικαίωμά μου απέναντι σε κάθε Αρχή του Ελληνικού Κράτους, συμπεριλαμβανομένων των Δικαστικών, για πλήρη αποκατάσταση της αλήθειας αλλά και της τιμής και της υπόληψης της δικής μου και των συναδέλφων μου.


                                                                                          Δαγρές Γιάννης – Φαρμακοποιός
     Αντιπρόεδρος ΦΣΑ & ΠΦΣ ΝΠΔΔ