Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

Λουράντος: Τώρα αρχίζει η πραγματική διαπραγμάτευση για το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων

Από το 2009, που εκδόθηκε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων, κανένα κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν προχώρησε σε απελευθέρωση του καθεστώτος.
 
Οι φαρμακοποιοί κέρδισαν χρόνο με τη διατύπωση για το ιδιοκτησιακό στο τρίτο μνημόνιο, αλλά τώρα αρχίζει η πραγματική διαπραγμάτευση.

Την εκτίμηση αυτή εξέφρασε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Κωνσταντίνος Λουράντος (φωτό), ενημερώνοντας τις παρατάξεις του Συλλόγου για τις τελευταίες εξελίξεις.

Σύμφωνα με τον κ. Λουράντο, στις 13 Αυγούστου, ο κλάδος ενημερώθηκε ότι...
  
   

... υπήρχε κίνδυνος να κατατεθεί στη βουλή και να ψηφισθεί η περαιτέρω απελευθέρωση του επαγγέλματος και μάλιστα με φωτογραφικές ρυθμίσεις προς όφελος συγκεκριμένων συμφερόντων.

Αυτό αποφεύχθηκε – είπε – με τη βοήθεια κυβερνητικών παραγόντων και της αντιπολίτευσης στη Βουλή.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ εκτιμά ότι τώρα ξεκινά η ουσιαστική διαπραγμάτευση:

“Οφείλουμε να έχουμε προτάσεις δημιουργικές, σοβαρές, ανανεωτικές, σπάζοντας τις αγκυλώσεις, αναδεικνύοντας την δυνατότητά μας για αυτορύθμιση”, σημείωσε ο κ. Λουράντος, για να τονίσει:
“Έτσι μόνο μπορούμε να αποτρέψουμε την είσοδο του ιδιωτικού κεφαλαίου με ισοπεδωτικό και ολοκληρωτικό τρόπο, αλλά και τα όποια συμφέροντα, διακατέχονται από τη υφαρπαγή του δικού μας επαγγέλματος”.
 

Απόφαση

 

Στο θέμα της λειτουργίας φαρμακείων και από μη φαρμακοποιούς, για το οποίο πιέζει κυρίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), οι φαρμακοποιοί χρησιμοποιούν ως κύριο επιχείρημα παλαιότερη απόφαση (2009) του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Με αυτή, δικαιολογούταν πλήρως η επιλογή να μη λειτουργούν τα φαρμακεία από επιχειρηματίες μη φαρμακοποιούς:

“Η εξάρτηση των φαρμακοποιών, ως μισθωτών, από τον έχοντα την εκμετάλλευση του φαρμακείου θα περιόριζε τη δυνατότητά τους να αντιταχθούν στις οδηγίες του έχοντος την εκμετάλλευση”, επισημαίνεται στην απόφαση.
 

Απελευθέρωση

 

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΠΦΣ Γιάννη Δαγρέ, από το 2009 που εκδόθηκε η εν λόγω απόφαση και μετά, κανένα κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν απελευθέρωσε πια το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων.

Ο κ. Δαγρές επισημαίνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών της Ευρωζώνης - ούτως ή άλλως - έχουν φαρμακεία που ανήκουν μόνο σε φαρμακοποιούς δια νόμου.

Ακόμη και δύο κράτη της ανατολικής Ευρώπης (Ουγγαρία και Εσθονία) έχουν ψηφίσει νόμους, με τους οποίους κλείνουν τις αλυσίδες φαρμακείων που υπήρχαν πριν την απόφαση και επιστρέφουν τα φαρμακεία των αλυσίδων στους φαρμακοποιούς.
 

Δ.Κ.
 
 πηγή: ιατρονετ