Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Υπ. Υγείας: Τρέχουν να εκδώσουν υπουργικές αποφάσεις πριν λήξει η θητεία τους

Ανακοινώθηκε σήμερα ότι συμφωνήθηκε και μονογράφηκε το νέο σχέδιο σύμβασης του ΕΟΠΥΥ και των ιδιωτικών κλινικών που παρέχουν τις υπηρεσίες τους στον Οργανισμό καλύπτοντας τους ασφαλισμένους

Συνεχίζεται με σπουδή η έκδοση υπουργικών αποφάσεων και η υπογραφή συμβάσεων από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, σε μια προσπάθεια να τακτοποιηθούν εκκρεμότητες μηνών στην εκπνοή της θητείας της.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, συμφωνήθηκε και μονογράφηκε το...


... νέο σχέδιο σύμβασης του ΕΟΠΥΥ και των ιδιωτικών κλινικών που παρέχουν τις υπηρεσίες τους στον Οργανισμό καλύπτοντας τους ασφαλισμένους.

Παράλληλα, υπογράφηκε η υπουργική απόφαση που ορίζει το νέο rebate, δηλαδή την κλιμακωτή έκπτωση των φαρμακευτικών εταιριών στον ΕΟΠΥΥ που γίνεται βάσει του τζίρου τους. Το rebate κυμαίνεται από 15% έως 25% και θα υπολογίζεται στην τιμή κάθε φαρμάκου επί των συνολικών τριμηνιαίων πωλήσεών του.
Το rebate διαφοροποιείται, σύμφωνα με την απόφαση, για τα φάρμακα που παράγονται ή συσκευάζονται στην Ελλάδα. Έτσι, τα εγχωρίως παραγόμενα φάρμακα θα έχουν έκπτωση 12% και τα εγχωρίως συσκευαζόμενα 8%.

Τι προβλέπεται με τη νέα σύμβαση

Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση των κλινικών με τον ΕΟΠΥΥ είχε λήξει από τον περασμένο Δεκέμβριο και κατά το τρέχον έτος ουσιαστικά η συνεργασία βασιζόταν σε συνεχείς παρατάσεις. Η τελευταία παράταση λήγει στα τέλη του Σεπτεμβρίου.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επισημαίνει ότι «με το νέο σχέδιο δημιουργείται ένα λειτουργικό και επωφελές πλαίσιο για τους ασφαλισμένους συμπολίτες μας».
Το επόμενο βήμα είναι η σύμβαση να επικυρωθεί και να υπογραφεί από τον υπουργό Υγείας, τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ και τον εκπρόσωπο των ιδιωτικών κλινικών. Σύμφωνα με στελέχη του ΕΟΠΥΥ, εκτιμάται ότι η σύμβαση θα τεθεί σε ισχύ από τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Σύμφωνα με τη νέα σύμβαση, διασφαλίζεται ένας εξαιρετικά σημαντικός αριθμός κλινών ΜΕΘ, τουλάχιστον 120, από τις ιδιωτικές κλινικές για τις ανάγκες του ΕΣΥ. Περίπου το 25% των κλινών ΜΕΘ κάθε κλινικής θα εντάσσεται στο Σύστημα Διαχείρισης Αναγκών Διαθέσιμων Κλινών ΜΕΘ-ΜΕΝΝ μέσω ΕΚΑΒ. Πρώτα θα καλύπτονται οι κλίνες ΜΕΘ του ΕΣΥ και στη συνέχεια, κι εφόσον χρειάζεται, θα διακομίζονται ασθενείς και στις ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών. Οι ασθενείς που θα νοσηλεύονται στις ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών δεν θα επιβαρύνονται με παραπάνω χρεώσεις.

Παρέχεται ακόμη η δυνατότητα νοσηλείας ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στο 25% των κλινών Γ΄ θέσης στις ιδιωτικές κλινικές, χωρίς παραπάνω χρεώσεις. Τέλος, σοβαρές ιατρικές πράξεις που δεν μπορούν να εκτελεστούν με επάρκεια στο ΕΣΥ, όπως εμβολισμοί, ακτινοθεραπείες, και διακαθετηριακές βαλβίδες θα αποζημιώνονται με χωριστό κωδικό και δεν θα συμπεριλαμβάνονται στις άλλες ιατρικές πράξεις ή επεμβάσεις που θα διενεργούνται, χωρίς να επιβαρύνονται οι ασθενείς με επιπλέον χρεώσεις.

Σημαντική αλλαγή θα φέρει η νέα σύμβαση σε ό,τι αφορά τη διακίνηση μονάδων αίματος από το ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα υγείας. Για πρώτη φορά οι ιδιωτικές κλινικές θα αποζημιώνουν για τη διάθεση και διακίνηση φιαλών αίματος που γίνεται από το ΕΣΥ καθώς μέχρι σήμερα όλο το κόστος το επωμιζόταν το δημόσιο.