Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

Γερμανία: Εκστρατεία ενημέρωσης ασθενών στα φαρμακεία για την ορθή μέτρηση της πίεσης στο σπίτι

«Όποιος θέλει να ελέγχει τακτικά την αρτηριακή του πίεση, μπορεί να εκπαιδευθεί κατάλληλα στο φαρμακείο από τον εξειδικευμένο επιστήμονα».

Αυτό είναι το κεντρικό σύνθημα που βγαίνει από την εκστρατεία ενημέρωσης που έχει ξεκινήσει στη Γερμανία με πρωτοβουλία του Γερμανικού Φαρμακευτικού Συλλόγου (ABDA).

«Τα αυτόματα πιεσόμετρα δε σημαίνει ότι μετρούν απαραιτήτως σωστά την πίεση. Ωστόσο τα περισσότερα λάθη στις μετρήσεις...




... μπορούν εύκολα να αποφευχθούν με τις σωστές οδηγίες που μπορεί να δώσει ο φαρμακοποιός», αναφέρει ο Γκάμπριελ Οβερβίνινγκ, υψηλό διοικητικό στέλεχος του συνδικαλιστικού οργάνου των Γερμανών φαρμακοποιών. Ο φαρμακοποιός μπορεί να ελέγξει αν το αυτόματο μηχάνημα μπορεί να κάνει σωστές μετρήσεις πίεσης.

Ένα από τα πιο συχνά λάθη στη μέτρηση της πίεσης είναι οι λάθος περιχειρίδες. Η επιλογή της κατάλληλης περιχειρίδας πρέπει να αποτελεί βασικό μέλημα του ασθενή, αφού δεν ταιριάζουν όλες για όλους. Αν είναι πολύ χαλαρή ή πολύ σφιχτή, τότε θα βγουν λάθος αποτελέσματα. Επίσης αν η μέτρηση της πίεσης γίνει πάνω από τα ρούχα, επίσης θα βγουν λάθος αποτελέσματα.

Για να μετρήσετε σωστά την πίεσή σας, θα πρέπει να τοποθετήσετε την περιχειρίδα (αεροθάλαμο) του πιεσόμετρου στον αριστερό ή στο δεξιό βραχίονα, περίπου στο ύψος της καρδιάς, λίγο πιο πάνω από τον αγκώνα, και το ακουστικό πάνω από την αρτηρία που βρίσκεται στη εσωτερική πλευρά της άρθρωσης του χεριού.

Σε χειροκίνητα πιεσόμετρο, φουσκώνετε την περιχειρίδα ώσπου να εξαφανιστεί ο σφυγμός που ψηλαφάτε στον καρπό, πράγμα που σημαίνει ότι ή πίεση μέσα στην περιχειρίδα ξεπερνά την πίεση της αρτηρίας και η κυκλοφορία του αίματος έχει σταματήσει. Αφήνετε κατόπιν τον αέρα να φεύγει σιγά–σιγά.

Το σημείο στο οποίο ακούγεται ο πρώτος ήχος, αντιστοιχεί στη συστολική πίεση. Συνεχίζετε να αφήνετε τον αέρα να διαφεύγει. Το επίπεδο της πίεσης στο οποίο τελικά εξαφανίζονται οι ήχοι αντιστοιχεί στη διαστολική πίεση.

Επιπλέον λάθη στην μέτρηση της πίεσης αφορούν συνήθως την προεργασία. Μια ώρα πριν την μέτρηση της πίεσης απαγορεύεται το κάπνισμα, το αλκοόλ, ο καφές και το τσάι. Πριν την μέτρηση πρέπει οπωσδήποτε να είστε τουλάχιστον 3 με 5 λεπτά σε απόλυτη ηρεμία. Η μέτρηση πρέπει να γίνεται όταν είστε καθιστοί και κατά τη διάρκειά της δεν πρέπει να ομιλείτε. 

Ο κ. Οβερβίνινγκ αναφέρει: Οι μετρήσεις της πίεσης ποικίλουν, οπότε η μεμονωμένη μέτρηση έχει περιορισμένη αξία. Οι ασθενείς μπορούν να ενημερωθούν από τον φαρμακοποιό τους πότε είναι απαραίτητη μια επαναληπτική μέτρηση και τι πρέπει να προσεχθεί. Οι μετρήσεις πρέπει να γίνονται καθημερινά όσο το δυνατόν την ίδια πάντα ώρα. Στην αρχή ή σε κάποια μεταβολή της θεραπείας, οι μετρήσεις της πίεσης πρέπει να είναι πιο συχνές. 


Πηγή: ABDA.DE