Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

ΙΣΑ: Αιφνίδια αφαίρεση από την ΗΔΙΚΑ της δυνατότητας αναγραφής της εμπορικής ονομασίας

Με ανακοίνωση που ανάρτησε στην επίσημη ιστοσελίδα του τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ενημερώνει τα μέλη του ότι η ΗΔΙΚΑ χωρίς πρότερη ανακοίνωση και ξαφνικά, αφαίρεσε τη δυνατότητα αναγραφής της εμπορικής ονομασίας στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Συγκεκριμένα αναφέρεται: «Η ΗΔΙΚΑ ενεργοποίησε ξαφνικά και χωρίς πρότερη ανακοίνωση την μνημονιακή επιταγή για την καθολική συνταγογράφηση φαρμάκων, μόνο με δραστική ουσία, αφαιρώντας τη δυνατότητα αναγραφής της εμπορικής ονομασίας» και επισημαίνει:


Ο ΙΣΑ καταδικάζει την αιφνίδια ενέργεια της ΗΔΙΚΑ, εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή του, καθώς απαξιώνει το ιατρικό λειτούργημα και επιφυλάσσεται για την ανάληψη νέων δικαστικών ενεργειών, προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία από το πρόχειρο αυτό μέτρο.

«Είναι απορίας άξιο πως ύστερα από αυτή την αιφνίδια εξέλιξη, θα συνεχίσει να εφαρμόζεται η υπ. αριθμ. Γ5: 34043/11-6-2015 (ΦΕΚ Β' 117) για τον έλεγχο των ελάχιστων ποσοστιαίων στόχων συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων και η ένταξη στη ποσόστωση αυτή των πρωτότυπων φαρμάκων εκτός προστασίας», τονίζει η ΙΣΑ.

Τέλος, ο Ιατρικός Σύλλογος επαναδιατυπώνει την πάγια θέση του, σύμφωνα με την οποία μόνο ο ιατρός δύναται να χορηγήσει την ενδεδειγμένη θεραπεία στον ασθενή και προτρέπει τα μέλη του να συνεχίσουν να συνταγογραφούν την εμπορική ονομασία στο πεδίο των σχολίων, ώστε να διασφαλιστεί η υγεία των ασθενών.

Πηγή: onmed.gr