Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Στις ακτές της Μεσογείου τα νερά είναι κόκκινα

Τον τελευταίο καιρό οι πολιτικές αντιπαραθέσεις για το μεταναστευτικό και η ένοχη πολιτική της Ευρώπης, που πατώντας πάνω στη δεινή οικονομική θέση της χώρας μας γυρίζει το κεφάλι της στην τραγωδία αφήνοντας τη χώρα και τα νησιά μας έρμαιο της κατάστασης, μας έχουν κάνει να ξεχάσουμε την πραγματικότητα.

Ασχέτως της πολιτικής και των αριθμών, χιλιάδες άνθρωποι από το συνεχή 5χρονο εμφύλιο Συρία συνωστίζονται στις τουρκικές ακτές του Αιγαίου στις βάρκες των στυγνών δουλεμπόρων με την ελπίδα να φύγουν μακριά από τον πόλεμο και τη δυστυχία. Πολλοί από αυτούς βρίσκουν το θάνατο και ακόμα πιο πολλοί την απόγνωση καθώς στιβάζονται στα ελληνικά νησιά χωρίς ελπίδα και με μοναδικό τους εφόδιο την παραδοσιακή καλοσύνη του Ελληνα που δεν υπολογίζει τίποτα μπροστά στο δράμα των νεκρών παιδιών που ξεβράζει το κύμα (δείτε παρακάτω φωτό).

Εμείς σαν Farmakopoioi κινητοποιούμαστε ήδη να βρούμε τρόπους να αποστείλουμε υγειονομικό υλικό ή ό,τι άλλο χρειάζεται σύμφωνα με τους υπεύθυνους της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της κατάστασης και σύντομα θα δημοσιεύσουμε πληροφορίες. Δείτε το ρεπορτάζ και τις φωτό για το θέμα:




Το μικρό αγόρι που σόκαρε τον κόσμο: Αυτή είναι η ιστορία του 

 - Αϊλάν Κουρντί ονομάζεται το αγόρι που βρέθηκε πνιγμένο στα παράλια της Αλικαρνασσού

- Μαζί με τον αδερφό και τους γονείς του είχαν φύγει από τη Συρία
- Η βάρκα που τους μετέφερε στην Κω βυθίστηκε μόλις βγήκε στ’ ανοιχτά
- Άλλα δυο αδέρφια, 9 και 11 ετών, νεκρά στο ναυάγιο
- 2050 ευρώ πλήρωσε ο κάθε πρόσφυγας για να τον περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα
ΠΡΟΣΟΧΗ! ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΕΣ

Η εικόνα του, πεσμένου μπρούμυτα σε μια παραλία της Αλικαρνασσού στην Τουρκία τον έκανε χωρίς να το θέλει σύμβολο της ανείπωτης τραγωδίας των χιλιάδων προσφύγων από τη Συρία. Ήρθε η ώρα να μάθουμε και την ιστορία του αγοριού που πνίγηκε στο Αιγαίο καθώς προσπαθούσε να περάσει στην Κω.

Δεν ήταν το μοναδικό παιδί που πνίγηκε στο ναυάγιο του δουλεμπορικού που μετέφερε Σύρους πρόσφυγες από την Αλικαρνασσό στην Κω. Πνίγηκαν κι άλλα παιδιά. Ανάμεσά τους, ο αδερφός του.






Η φωτογραφία του μικρού αγοριού στην παραλία της Τουρκίας, η εικόνα του άψυχου κορμιού του να γίνεται έρμαιο των κυμάτων έγινε πρώτο θέμα παντού. Στο άψυχο κορμάκι του, το ντυμένο ακόμη με το σορτσάκι και το μπλουζάκι του, συγκεντρώθηκε όλο το δράμα των εκατομμυρίων ανθρώπων που εγκαταλείπουν τη Συρία του εμφυλίου, του Άσαντ, των τζιχαντιστών.

Το όνομα του αγοριού που συγκίνησε, εξόργισε, "άγγιξε" εκατομμύρια ανθρώπων που είδαν την εικόνα του, είναι Αϊλάν Κουρντί. Ήταν τριών ετών. Ταξίδευε μαζί με τον 5χρονο αδερφό του Γκαλίπ, τη μητέρα και τον πατέρα τους. Οικογένεια Κούρδων, είχαν φύγει από τη Συρία για να γλιτώσουν τον πόλεμο, έφτασαν στο Μποντρούμ και από εκεί τους έβαλαν σε βάρκα για να περάσουν στην Κω.




Μισή ώρα αφού η βάρκα γεμάτη Σύρους πρόσφυγες έφυγε από την Αλικαρνασσό, βυθίστηκε στο Αιγαίο. Στα διεθνή χωρικά ύδατα. Ο Γκαλίπ και ο Αϊλάν δεν φορούσαν σωσίβια... Δεν είχαν καμία τύχη. Πνίγηκε και η μητέρα τους, η 35χρονη Ριχάν. Ο πατέρας τους Αμπντουλάχ κατάφερε να γυρίσει στην ακτή.

Λίγη ώρα αργότερα, τα άψυχα κορμάκια των δυο αγοριών ξεβράστηκαν στην ακτή Αλι Χοκα στην Αλικαρνασσό. Εκεί, ο φωτογραφικός φακός του Reuters κατέγραψε τις συγκλονιστικές εικόνες που έκαναν το γύρο του κόσμου και έγιναν σύμβολο της τραγωδίας.

Εκεί, ο μικρός Αϊλάν βρέθηκε από έναν Τούρκο συνοριοφύλακα πεσμένος μπρούμυτα στην άμμο. Νεκρός πριν μάθει τις λέξεις πόλεμος και προσφυγιά. Ο άνδρας έγινε κι εκείνος σύμβολο: σήκωσε απαλά στα χέρια του το άψυχο σώμα του παιδιού και το απομάκρυνε από την παραλία. Το ίδιο έκανε κάποιος συνάδελφός του, με το σώμα του 5χρονου Γκαλίπ.

Δυο αγόρια, μια τραγωδία. Αυτή ήταν η ιστορία τους.





Υπάρχει όμως και μια δεύτερη τραγική ιστορία. Μαζί με τη βάρκα του Αϊλάν και του Γκαλίπ, υπήρχαν κι άλλες. Σε μια από αυτές επέβαιναν 16 πρόσφυγες. Κι αυτή βυθίστηκε. Οκτώ πνίγηκαν, τέσσερις σώθηκαν και άλλοι τέσσερις αγνοούνται.

Ανάμεσα στους νεκρούς ο 11χρονος Ζάινμπ Αχμέτ Χαντί και ο 9χρονος αδερφός του Χαϊντέρ. Η μητέρα τους Ζεϊνεπ και η αδερφή τους Ροουάντ κατάφεραν να επιζήσουν.

Σύμφωνα με έναν επιζώντα, τον Ομέρ Μοσόν, 175 άνθρωποι στριμώχτηκαν από τους δουλέμπορους σε 12 βάρκες για να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα. "Πληρώσαμε 2050 ευρώ ο καθένας" λέει. "Η βάρκα ήταν για 10 ανθρώπους. Βυθίστηκε σχεδόν μόλις βγήκαμε στ’ ανοιχτά. Όσοι δεν ήξεραν κολύμπι, δεν είχαν καμία τύχη".

Πηγή: Daily Mail



πηγή: Newsit