Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2015

Ανδρέας Ξανθός: Η αριστερή ιδεολογία που θέλει να τιθασεύσει το Τρίτο Μνημόνιο για χάριν της υγείας

Η ανάγκη για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης σε ακόμη πιο ευρεία κλίμακα, η ενίσχυση του ΕΣΥ τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό, όσο και σε πόρους, η δημιουργία ενός καθολικού συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η γενναία χρηματοδότηση του ΕΣΥ αλλά και του ΕΟΠΥΥ, αλλά και η ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, με όρους αριστερούς όμως και όχι με νεοφιλελεύθερους, αποτελούν τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί ο νέος υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός το προσεχές διάστημα.


Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Ο νέος υπουργός Υγείας είναι γνωστός στους κύκλους τους ΕΣΥ για την βαθειά του γνώση αναφορικά με το σύστημα, για τις ελλείψεις αλλά και τα δυνατά του σημεία. Θέλει με κάθε τρόπο να διατηρήσει το ΕΣΥ δημόσιο – ως γιατρός μικροβιολόγος και συνδικαλιστής επί πολλά χρόνια και ο ίδιος άλλωστε – και θα φροντίσει να το πράξει αυτό, με κάθε τρόπο ακόμη και μεσούντος του Τρίτου Μνημονίου, το οποίο αποδεικνύεται σκληρότερο από τα άλλα δύο.

Μάλιστα την πεποίθηση ότι ακόμα και μέσα στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου είναι εφικτές σοβαρές αλλαγές του δημόσιου συστήματος υγείας, είχε την ευκαιρία να εκφράσει ο κ. Ξανθός μιλώντας σε εκδήλωση για τα θέματα υγείας που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες παρουσία υγειονομικών στελεχών στο Ρέθυμνο.

«Οι βασικές στοχεύσεις μας παραμένουν ίδιες» τόνισε, «δηλαδή από τη μία είναι η ανακούφιση των πολιτών στα θέματα της υγείας. Το δεύτερο είναι η διασφάλιση της επιβίωσης των δημόσιων νοσοκομείων, το οποίο είναι πολύ δύσκολο και αποδείχθηκε ότι μέσα στο 7μηνο δεν καταφέραμε να ανακόψουμε μία πορεία αποδιοργάνωσης του συστήματος υγείας και λειτουργικής κατάρρευσης του, η οποία υπήρχε εδώ και χρόνια. Και ο τρίτος στόχος είναι η ανασυγκρότησή του με συγκεκριμένες σοβαρές μεταρρυθμιστικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν με επίκεντρο την πρωτοβάθμια φροντίδα».

Ο κ. Ξανθός στην ίδια πάντα εκδήλωση, είχε την παρρησία και την ειλικρίνεια να παραδεχθεί, ότι στους επτά μήνες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν έγιναν οι τομές που είχαν σχεδιαστεί, λόγω του ανελαστικού προϋπολογισμού και του δυσλειτουργικού συστήματος προσλήψεων. Αναφέρθηκε, ωστόσο, στις βασικές προτεραιότητες που συνεχίζουν να υπάρχουν, λέγοντας: «Εμείς θεωρούμε ότι μέσα στα πλαίσια της νέας συμφωνίας υπάρχει η δυνατότητα να δοθεί η έμφαση στη δημόσια περίθαλψη και θεωρούμε ότι αυτό μπορεί να είναι ένα κοινωνικό αντιστάθμισμα απέναντι στις επιβαρύνσεις που θα υποστούν οι πολίτες, το να ενισχυθούν δηλαδή κρίσιμοι τομείς του κοινωνικού κράτους».

Το θέμα των συνεταιρισμών αποτελεί προσφιλές πεδίο για τον νέο υπουργό Υγείας, το οποίο υποστηρίζει συχνά πυκνά.
Τον περασμένο Μάιο, είχε την ευκαιρία να το διατρανώσει για ακόμη μία φορά. Ειδικότερα, κατά την διάρκεια του 12ου Παγκρήτιου Φαρμακευτικού Συνεδρίου στο Ρέθυμνο, ο κ. Ξανθός, είχε τονίσει, ότι σε μια εποχή που πολλές έννοιες χάνουν την αξία τους, η ύπαρξη υγειών συνεταιρισμών των φαρμακοποιών, όχι μόνο συμβάλλει στην υποστήριξη του φαρμακείου της γειτονιάς, αλλά αποδεικνύει ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλοι δρόμοι για την ανάπτυξη. Ακόμη, είχε υπογραμμίσει ότι βασικό και καίριο σκαλοπάτι της ΠΦΥ αποτελεί ο φαρμακοποιός.

Ο κ. Ξανθός είχε επισημάνει ακόμη, ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιστρέψουμε σε ένα παρελθόν στο χώρο της Υγείας όπου κυριαρχούσαν οι πελατειακές σχέσεις και η στενή εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων με εκμετάλλευση της δημόσιας υγείας.

Σε σχέση με τα φαρμακεία, ξεκαθάρισε ότι το Υπουργείο Υγείας θα άρει όλες τις αδικίες σε βάρος τους εξαιτίας των μνημονιακών νόμων με γνώμονα τις ανάγκες των πολιτών. Ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι θα αντιμετωπιστούν άμεσα το θέμα του ωραρίου, των αδειών φαρμακείου και των ΦΥΚ.


Πηγή: onmed.gr