Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

Ο Κ. Λουράντος στο Life2day για μειώσεις τιμών, δραστική, πληρωμές και άλλα

Της Νικολέτας Ντάμπου

Παρά τις έντονες αντιδράσεις των επικεφαλής της αντιπροσωπείας της τρόικας και κατά παράβαση του πρόσφατου νόμου για την τιμολόγηση των φαρμακευτικών σκευασμάτων, ο οποίος αποτελεί εφαρμογή του τρίτου μνημονίου, ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας Θάνος Δημόπουλος, υπέγραψε χθες Υπουργική Απόφαση, η οποία εφαρμόζει τις μειώσεις στις τιμές off patent και γενοσήμων φαρμάκων, ενώ την ίδια ώρα προχώρησε στην κατάργηση της εγκυκλίου Κουρουμπλή 26225/8.4.2015, με την οποία καθορίζονταν εξαιρέσεις στη συνταγογράφηση φαρμάκων με δραστική ουσία.

Σχετικό έγγραφο έχει αποσταλεί στην...




... Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), η οποία προσάρμοσε ήδη το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Εν μέσω όλων αυτών ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου, κ. Κώστας Λουράντος, μιλώντας, στο LIFE2DAY, σχολιάζει τις τελευταίες εξελίξεις και απαντά στις τελευταίες δηλώσεις του κ. Κουρουμπλή, ο οποίος δήλωσε ότι «οι φαρμακοποιοί δεν έχουν πρόβλημα γιατί πληρώθηκαν τον Απρίλιο».

Η μείωση των τιμών στα off pattern φάρμακα και τα γενόσημα, τι κόστος θα έχει για τους φαρμακοποιούς;

Είναι τραγικό! Τα φάρμακα, πέσανε κάτω από το 50% και όλη τη ζημιά, την έχουν υποστεί οι φαρμακοποιοί.

Είμαστε υπέρ της μείωσης των τιμών των φαρμάκων, αλλά θα έπρεπε να δίνεται πρώτα, μία περίοδος στους φαρμακοποιούς να απεμπλακούν από το εμπόρευμα που έχουν αγοράσει από τις εταιρίες σε τιμές προ μείωσης.

Η απομείωση των τιμών στα φάρμακα, δημιουργεί πρόβλημα απομείωσης και στην αποθήκη μας.
1ον Εάν δεν ήταν το φάρμακο το αντικείμενό μας, που το θεωρούμε κοινωνικό αγαθό
2ον Αν δεν ήταν η τραγική κατάσταση της χώρας και ιδίως των ελλήνων ασφαλισμένων
3ον Εάν δεν γνωρίζαμε ότι το φάρμακο είναι απαραίτητο, είτε έχει η μητέρα και πατέρας να το αγοράσουν, είτε όχι,

Εμείς δεν θα συνεχίζαμε να δίνουμε στον ΕΟΠΥΥ φάρμακα. Η ευαισθησία είναι που μας κάνει να συνεχίσουμε.

Πως σχολιάζετε την επαναφορά της δραστικής ουσίας ;

Είναι καλό. Για κάθε φάρμακο, υπάρχουν τουλάχιστον 80 γενόσημα. Ένα φαρμακείο, δεν μπορεί να έχει όλα τα γενόσημα, αυτό σημαίνει, ότι αν ακολουθούσαμε την εμπορική ονομασία, ο κόσμος θα έπρεπε να γυρίζει από φαρμακείο σε φαρμακείο, για να βρει το γενόσημο που του έχει γράψει ο γιατρός, ενώ με τη δραστική ουσία, ο φαρμακοποιός μπορεί να εξυπηρετήσει τον ασθενή, μέσα από μία πλειάδα γενοσήμων, επιλέγοντας μέσω της επιστημονικής του κατάρτισης το κατάλληλο για τον ασθενή.

Πως σχολιάζεται τη δήλωση του κ. Κουρουμπλή;

Ο κ. Κουρουμπλής θα πρέπει να ξέρει ότι τώρα θα έπρεπε να πληρώνει τον Ιούνιο. Πιστεύω ότι μάλλον δεν έχει καταλάβει. Τα φαρμακεία, Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο, πιστώνουμε τον ΕΟΠΥΥ με πάνω από 600.000.000 εκατομμύρια ευρώ και βγαίνει και μιλάει ο κύριος Κουρουμπλής; Που κάθε μήνα παίρνει κανονικά το μισθό του; Που δεν έκανε απολύτως τίποτα για τους φαρμακοποιούς!

Πόσα χρήματα σας χρωστάει ο ΕΟΠΥΥ ;

Κανονικά τώρα θα έπρεπε να πληρώσουν τις συνταγές του Ιουνίου, αντί γι’ αυτό, πληρώνουν σήμερα, το 50% των συνταγών που εκτελέστηκαν τον Απρίλιο, άρα χρωστάνε 1,5 μήνες, που σημαίνει 225 εκατομμύρια, συν 30 εκατομμύρια που οφείλουν από ληξιπρόθεσμα του 2014. Θα πρέπει να γίνει σαφές, ότι αυτά τα χρήματα οι φαρμακοποιοί, τα έχουν πληρώσει στους προμηθευτές, ενώ τον Μάιο και τον Ιούνιο, απέδωσαν και το ΦΠΑ που δεν έχουν εισπράξει ακόμα από το κράτος.

Κάθε μήνα που περνάει, ο ΕΟΠΥΥ παίρνει μείον 100.000.000 εκατομμύρια λιγότερα από το κράτος, το οποίο κράτος, παίρνει τις εισφορές και τις μετακυλύει σε συντάξεις και άλλες τρύπες. Μόνο για φέτος, και μάλιστα έως το μήνα Ιούλιο, οι εισφορές που δεν αποδόθηκαν από τα ασφαλιστικά ταμεία, παρότι έχουν εισπραχθεί, αγγίζουν τα 800 εκατ. ευρώ, ενώ για τρία έτη λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ


Πηγή www.life2day.gr: http://www.life2day.gr/2015/09/meiwthikan-oi-times-off-patent-genosima-o-lourantos-sto-life2day/