Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Κλειδώνει το ιδιοκτησιακό με υπουργική απόφαση - 3 ρήτρες από τους φαρμακοποιούς

Με υπουργική απόφαση κλειδώνει τελικά το θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακοποιών, ενδεχομένως και μέσα στην εβδομάδα, καθώς οι Θεσμοί ζητούν με κάθε τρόπο το άνοιγμα του επαγγέλματος.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου
 
Και μπορεί το συγκεκριμένο θέμα να μην συμπεριλήφθηκε στο πολυνομοσχέδιο με τα 48 προαπαιτούμενα που ψηφίστηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής, ωστόσο δεν θα αργήσει να γίνει και αυτό πραγματικότητα, αλλά με κάποιες σημαντικές ρήτρες που θέτουν οι ίδιοι οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.
  


Αυτό που έγινε γνωστό από την συνάντηση που είχε ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κων. Λουράντος με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό την Παρασκευή είναι ότι, προκειμένου να αποφευχθεί η είσοδος φαρμακευτικών αλυσίδων στο μετοχικό κεφάλαιο φαρμακείων, οι φαρμακοποιοί θα έχουν την δυνατότητα να λειτουργήσουν από 3 έως 5 φαρμακεία (μάξιμουμ) ο καθένας. 
 
Επίσης, δεν θα επιτρέπεται να ελέγχουν Ανώνυμες Εταιρείες το μετοχικό κεφάλαιο ενός φαρμακείου, με στόχο το φαρμακείο να κρατήσει τον προσωπικό του χαρακτήρα. Με αυτόν τον τρόπο επιπλέον, όπως σχολιάζουν εκπρόσωποι των Φαρμακευτικών Συλλόγων, σε περίπτωση που υπάρξει κάποια ατασθαλία, ο φαρμακοποιός θα είναι υπόλογος και θα μπορεί φυσικά να τιμωρηθεί με μεγαλύτερη ευκολία, απ' ό,τι μία ΑΕ.
 
Ακόμη, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σχεδιάζει να απαγορεύσει την ιδιοκτησία φαρμακείων σε φαρμακαποθήκες, συνεταιρισμούς και γιατρούς. Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, αλλά και των ίδιων των φαρμακοποιών, είναι ακόμη και τα όποια επιχειρηματικά κεφάλαια εισέλθουν σε κάποιο φαρμακείο, αυτό να γίνει με απόλυτο έλεγχο.
 
Εν τω μεταξύ, οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών θα συνεχίσουν και αυτήν την εβδομάδα που ξεκινά τις επαφές τους με το εξωτερικό -με την Ισπανία μετά την Γερμανία- προκειμένου να βρουν συμμαχίες στον αγώνα που έχουν ξεκινήσει.
 
Να θυμίσουμε ότι ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, μετά τις επαφές του με Γερμανούς και Αυστριακούς συναδέλφους του, παρέδωσε στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας τόσο την επιστολή στήριξης όσο και το κείμενο του Γερμανικού Φαρμακευτικού Συλλόγου, βάσει του οποίου διασφαλίζεται το υπάρχον Γερμανικό Σύστημα μέχρι το 2030, καθιστώντας για μια ακόμη φορά σαφές πως η απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού είναι μη αποδεκτό μέτρο.