Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

ΠΕΦΤΟΥΝ ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΑΠ’ ΤΑ ΚΛΑΔΙΑ (ΕΝΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΟ ΜΑΓΑΖΑΚΙ ΤΟΥ ΣΤΑΘΑΚΗ, ΝΙΚΗΣ 5 -7, ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ)

Πάτρα, 13.10.2015

Ήταν Φλεβάρης του 2014 στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κορίνθου, καλεσμένος του τότε υπεύθυνου οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ , ως εκπρόσωπος των φαρμακοποιών, σε κάλεσμα των παραγωγικών τάξεων της πόλης παρακολουθούσα τον βουλευτή τότε κ. Σταθάκη, να ανεβαίνει αργά τα σκαλοπάτια, ντυμένος με ένα απλό τζινάκι και καουμπόικο πουκάμισο, με ένα σακίδιο κρεμασμένο στον ώμο και ένα πακέτο ΔΕΛΦΟΙ στο άλλο χέρι.

«Είναι γιος εφοπλιστή, κοίτα πόσο απλός είναι», αναφώνησε ένας άλλος παράγοντας, μιας άλλης παραγωγικής τάξης δίπλα μου.


Ανέπτυξε με ήρεμο, τεκμηριωμένο και σαφή τόνο τα επιχειρήματά του για την ανάπτυξη της χώρας, τότε που δεν ξεχνούσε τα κόκκινα δάνεια και έσκιζε ακόμα τα μνημόνια. Τότε που ήταν κι αυτός κάθε λέξη αυτού του Συντάγματος.


Λίγους μήνες αργότερα, ο ίδιος άνθρωπος,.....

 

 

..... στο Μέγαρο Λόγου & Τέχνης, καλοκαιράκι πια, με παραπλήσιο ύφος και ντύσιμο, έχει καλέσει τους εκπροσώπους πλέον των τάξεων που θίγονται από την εργαλειοθήκη Χατζηδάκη – Άδωνη. Θριαμβευτής πια στις πρόσφατες Ευρωεκλογές, με ύφος και σιγουριά ανθρώπου που θα τα βάλει με όλο το σύστημα, κατακεραυνώνει την πολιτική της ΝΔ στην εφαρμογή της εργαλειοθήκης, τονίζει τα υποκρυπτόμενα ντόπια και ξένα συμφέροντα πίσω από τις γραμμές της, εξανίσταται για την πλαστότητα της, δηλώνει πως ως υπουργός εν αναμονή, θα την καταργήσει οσονούπω.

Οκτώβρης του 2015. Ντυμένος εγώ τώρα με ένα απλό τζινάκι και ένα polo, με το σακίδιο στον ώμο, επισκέπτομαι ως αντιπρόεδρος του ΠΦΣ τον υπουργό πλέον Σταθάκη για να πάρουμε απαντήσεις πάνω στο ζήτημα της εφαρμογής πλέον της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ από την 1Η – 2Η (χάσαμε το μέτρημα) φορά αριστερά κυβέρνηση. Ως υπουργός τώρα όμως, ντυμένος με κουστούμι και γραβάτα, ύφος υπεροπτικό έως προσβλητικό, χαμόγελο κυνικό, μάσκα εξουσίας. Δίπλα του ο Ξανθός, υπουργός υγείας πλέον, πιο μαζεμένος, σχεδόν στο παλιό συντροφικό στυλ, το ίδιο όμως ένοχος. Κλασικό παιχνίδι μαστίγιο και καρότο. Ο Λουράντος αναπτύσσει επαρκέστατα και με σαφή και σταθερά επιχειρήματα ότι μας αφορά από την εργαλειοθήκη, τονίζει το ασύμβατο της απελευθέρωσης με βάση το Ευρωπαϊκό δίκαιο, υπενθυμίζει με ευγενικό τρόπο και χαμηλούς τόνους τις υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.


«Αυτά μπορούσαμε να τα λέμε πριν από 1-2 χρόνια».
«Μετά την καλοκαιρινή στροφή, θα μας έχετε μπροστά σας για 20 χρόνια ακόμα».
«Υπέγραψα και πήραμε 100 δις €, δεν έπρεπε να δώσουμε κάτι;»
«Δεν έχω διαβάσει την έκθεση του ΟΟΣΑ».
«Αυτά υπογράφηκαν, συμφωνήθηκαν, πρέπει να υλοποιηθούν. Οποιοιδήποτε ελιγμοί θα γίνουν μόνο μέσα στο πνεύμα της συμφωνίας».
«Διατηρήσαμε την ασφαλιστική δικλίδα των πληθυσμιακών. Θα δούμε και τι άλλο μπορούμε να βάλουμε».
«Δεν θα σας αιφνιδιάσουμε. Θα σας καλέσουμε πάλι να σας ανακοινώσουμε την υπουργική απόφαση».
«Αυτοί που έγραψαν την εργαλειοθήκη πληρώνουν».


Παρόντες στο τραπέζι και δύο φαρμακοποιοί συνάδελφοι, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ένας της 1ης φορά Αριστερά και ένας της 2ης. Αναρωτιόμουν όλη την ώρα που τους παρακολουθούσα, τι ακριβώς παριστάνουν. Τους φαρμακοποιούς ή τους επαγγελματίες βουλευτές; Ο νεοεκλεγείς μάλιστα, αντικατέστησε και πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στη Μυτιλήνη, ο οποίος αρνήθηκε να ψηφίσει το μνημόνιο και τώρα ως φαρμακοποιός βουλευτής θα συμβάλει στην καταδίκη του επαγγέλματος. Ευτυχώς, βρέθηκαν και δύο πρώην βουλευτές φαρμακοποιοί του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στη 2η φορά Αριστερά βουλή με τον Ευάγγελο Βενιζέλο πρόεδρο της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και τη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ φυσικά.


- Μα δεν τα διατηρήσατε εσείς τα πληθυσμιακά υπουργέ Σταθάκη, ο ΟΟΣΑ δεν θέλησε να τα πειράξει. Εσείς απλώς υλοποιείτε αυτά που καταγγέλλατε, γιατί φαίνεται πως η υπουργική καρέκλα είναι το πιο γλυκό έδεσμα, πιο ελκυστικό και από το μήλο της Εύας.


Το πιο ωραίο όμως το είπε ο υπουργός υγείας. «Το ιδιοκτησιακό και τα ΜΥΣΥΦΑ είναι ουρές που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Εμείς διαφωνούμε ιδεολογικά. Δεν είναι δικές μας θέσεις αυτές».


- και τότε υπουργέ μου, εκτός από το να καταγγέλλετε την επάρατο δεξιά, που φυσικά φταίει για όλα, τι ακριβώς παριστάνετε στον υπουργικό θώκο; Μήπως ακριβώς εκτός από 1η φορά αριστερά, έχουμε και 1η φορά κυβέρνηση στο γάμο του καραγκιόζη.


«Πείτε και κάνα όχι, έστω μικρό» παρότρυνε ευγενικά και σε χαμηλούς τόνους ο Λουράντος τον Σταθάκη.


Στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα, φίλε Κώστα. Στου εξουσιολάγνου το αυτί, μην προσπαθήσεις καν, γιατί δεν έχει αυτί!! Μόνο στομάχι και υπερτροφικό ΕΓΩ!!!


Αγαπητοί συνάδελφοι,


 αυτή η κυβέρνηση και αυτό το κόμμα βρίσκονται απέναντι μας ως αντίπαλοι, ως όψιμα σοσιαλφιλελεύθεροι, ως γνήσιοι απολογητές, αλλά και εν τοις πράγμασι διαχειριστές των πεπραγμένων του Γ.Α.Π. και των Σαμαρά – Βενιζέλου. Έτσι πρέπει από χθες να αντιμετωπίζονται. 

Και επειδή ο Λαός, δυστυχώς για άλλη μία φορά, το ξόδεψε το μοναδικό βόλι που είχε ως ντουφεκιά στον αέρα, μέχρι τις επόμενες εκλογές έχουμε πολύ δρόμο ακόμα.

Και για όσους θέλουν να κρατηθούν στη ζωή, αλλά και να πάρουν το αίμα τους πίσω, οι εκλογές έρχονται πιο κοντά μόνο με έναν τρόπο: με πολύ πολιτική δουλειά στο κοινωνικό μαγαζί που λέγεται φαρμακείο και με άφθονο πεζοδρόμιο!!


Ανδρέας Σοφιανόπουλος