Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Δ.Καραγεωργίου: "ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"

Ο χρόνος χάνεται και στις επαγγελματικές ψυχές μας σαν φίδι δηλητηριώδες κρύβεται η ελπίδα ότι όλα όσα λέγονται θα περάσουν μαζί με τα κακά Μνημόνια. Και πάλι οι αγαπημένοι μας γιατροί θα συνεχίσουν να μας στέλνουν τις συνταγές που τους τηλεφωνούμε έναντι εξυπηρετήσεων Lierac ή άλλων γενικώς... . Το μάζεμα της συνταγογραφίας για να πληρωθεί κάποιος 3 μήνες μετά ανήκει στο χώρο της βλακείας.

Ο χρόνος χάνεται και εξακολουθούμε να μην τηρούμε αποθήκη και μόνο στο περίπου γνωρίζουμε την πραγματική μας αξία. Καταθλιπτικά υποκείμενα μιας φαρμακευτικής περίθαλψης άλλης εποχής που φυλλορροεί. 




Οι συνδικαλιστές ακονίζουν τα μαχαίρια τους για να ρίξουν το ανάθεμά τους στους νύν ή στους πρώην κρατούντες το Υπουργείο Υγείας και στον ΠΦΣ λες και δε γνωρίζουν την νομοτέλεια των πραγμάτων . Πολλοί από αυτούς βρήκαν το χρόνο και τον τρόπο εγκαίρως να καλυφθούν επαρκέστατα οπότε θαυμάσια μπορούν να μιλούνε για τους άλλους. Ιδίως όταν οι άλλοι είναι επικείμενα θύματα απελευθέρωσης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων που αυτούς τους ίδιους, δεν του επηρεάζει. Είναι γνωστό άλλωστε ότι ψηφίζουμε γι'αυτούς που θα θέλαμε να είμαστε ή να γίνουμε. Εφόσον βεβαίως-βεβαίως θα είναι οι άνθρωποι μας που θα καλύπτουν τα προσωπικά μας κενά με την κείμενη νομοθεσία.

Τώρα όμως που όλα αυτά δείχνουν να τελειώνουν οποία αμηχανία! Να περιμένουμε και να δούμε λοιπόν!

Ο λίγος χρόνος χάνεται και οι δελεαστικές προτάσεις από κεφαλαιούχους επενδυτές είναι μπροστά μας κι αυτές. Λίγο πιο πίσω είναι η σκληρή πραγματικότητα. Ό,τι  προετοιμασία είναι να γίνει στη βάση των συναδέλφων μας πρέπει να έχει στόχο τώρα πια απλά να μειώσει τη ζημιά.
Αν διαβάσατε για το περιβόητο Γερμανικό μοντέλο-εγώ εναλλακτικά θα έλεγα το Γαλλικό αλλά πλέον είναι αργά-είναι γιατί έστω την τελευταία στιγμή μπορούν κάποια ελάχιστα να διασωθούν ή να διαπραγματευτούν. Όπως  η αλυσίδα μικρού αριθμού μονάδων(μέχρι 3), η πληρωμή κατά αποκοπή ίδιας υπηρεσίας για όλους ανά φαρμακείο πάνω σ'ένα ελάχιστο ποσοστό κέρδους για την διακίνηση, αφού δεν είμαστε προετοιμασμένοι να μάθουμε σ'αυτή την εποχή τις φαρμακευτικές υπηρεσίες και απολύτως υπεύθυνος manager κάθε μονάδας να είναι αδειούχος φαρμακοποιός. Επίσης διαπραγματεύσιμα είναι τα γεωγραφικά κριτήρια γιατί η κάθε εταιρεία θα θέλει να προστατεύσει τις μονάδες της.

Όσο για τους φίλους γιατρούς που ανέφερα στην αρχή λυπάμαι αλλά η διαπραγμάτευση πια θα γίνεται πιο κεντρικά και σε επίπεδο  μπίζνες που είναι σίγουρο ότι οι γιατρόι μας αγνοούν παντελώς. Θα εξαναγκασθούν από τις νέες συνθήκες να συνεργαστούν με όλους τους φαρμακοποιούς σε επίπεδο ιστορικού και αριστοποίησης των θεραπευτικών αγωγών και δόσεων αν θέλουν να θεωρούνται επαρκείς για το σύστημα υγείας. Θα εξαναγκαστούν και οι φαρμακοποιοί να εκπαιδευτούν ανάλογα αν δεν θέλουν να μείνουν υπάλληλοι ανταγωνιστικοί των βοηθών φαρμακείου για 500 και 600 ευρώ το μήνα.

Σημειώνεται ότι οι βοηθοί που έχουν την κρατική πιστοποίηση ονομάζονται "τεχνικοί φαρμακείου " για όλη την Ε.Ε.. Αν μια πολυεθνική προτιμήσει για λόγους κόστους να εκπαιδεύσει αυτούς ως experts υπερεξειδικευμένου αντικειμένου όπως τα ΦΥΚ στο δρόμο που αποφεύγει το χονδρεμπόριο, τότε η απευθείας  διακίνηση και η διάθεση στον ασθενή δεν πολυχρειάζεται τους φαρμακοποιούς. Ιδίως τους ανειδίκευτους.

Πιθανόν σε πολλούς τα παραπάνω να φαίνονται μαύρα και λίγο-πολύ απίθανα. Μήπως δεν είναι έτσι όμως. Η πρόκληση των 3 φαρμακοποιών σε 1 μονάδα είναι στα άμεσα συζητήσιμα. Μάλλον ήταν. Ας δει λοιπόν ο καθένας μόνος του την πρόκληση να βρεθεί αξιωμένος στο καινούριο περιβάλλον. Για να γίνει αυτό ας βγει να απαιτήσει την άμεση προετοιμασία από το σύλλογό του και το ΣΥΦΑ του. Κι αν αυτά τα όργανα δεν μπορούν να ανταποκριθούν και δεν τρίζουν τα θεμέλιά τους να απαιτήσει εκπαίδευση από τα απαξιωμένα πανεπιστήμια που ακόμα στέκουν αποστειρωμένα από την πραγματικότητα της φαρμακευτικής επιχειρηματικότητας και την ανάλογη R+D. Τα προγράμματα Health Horizon 2020 που είναι?

Δεν μπορεί όλοι να είναι dealer και εμβόλιμοι. Οι fan του πληκτρολόγιου πρέπει να αποκτήσουν φωνή συν-έγερσης!
Σ' αυτήν την πολύ κρίσιμη φάση της επαγγελματικής εξ-αλλαγής απαιτείται ή με κάθε πρόσφορο τρόπο γνώση, εμπειρία και πολυεπίπεδη παρέμβαση όσων και όσο μπορούν στήριξη του προέδρου και του γ.γ. του ΠΦΣ.

Έτσι κι αλλίως ο ΠΦΣ είναι η έξωθεν μαρτυρία μας. Η υπονόμευση του ΠΦΣ τώρα πια πραγματικά θα είναι χειραγωγούμενη. Ο ΠΦΣ είναι και πρέπει να μείνει σημείο αναφοράς. Είναι η κύρια επαγγελματική μας αντίσταση στο επιβαλλόμενο χάος όπου η οικονομική ισχύς κάμπτει κάθε μορφή δικαίου απαξιώνοντας το.

Ο νέος συνδικαλισμός που θα προκύψει από την αλλαγή θα στείλει στελέχη που θα είναι του ενδιαφέροντος ή του συμφέροντος  της εταιρείας ή των κοινών συμφερόντων των εταιρειών. Όσοι έπαιξαν ή παίζουν υπόγεια μ' αυτά τα πράγματα που δεν τα γνωρίζουν και θέλουν να εκπροσωπούνται ξεχωριστά από το σύλλογό τους ή τον ΠΦΣ θα πρέπει να δούνε πόσο όμοιοι είναι με τους managers μιας Wallgreen μιας Boots ενός Loyd's που μόνο σαν φίρμες γνωρίζουν και όχι σαν εσωτερική οργάνωση και διάρθρωση.

                                                                                 Δημήτρης Καραγεωργίου