Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Γιώργος Κουτέπας: Συμπεράσματα από το 1ο Πανθεσσαλικό Φαρμακευτικό Συνέδριο

1ο Πανθεσσαλικό Φαρμακευτικό Συνέδριο. Σημείο Αναφοράς του Φαρμακείου για τις ημέρες που θα έρθουν.

Σημείο αναφοράς και ελπίδας και μία από τις λίγες καλές ειδήσεις μέσα στις τόσες δυσάρεστες εξελίξεις ήταν το Πανθεσσαλικό Φαρμακευτικό Συνέδριο. Μία μόλις μέρα μετά το κλείσιμό του και το πρώτο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που κάνει το μυαλό σου να αναρωτιέται τι έγινε εκεί και είναι κάτι σπάνιο για ένα συνέδριο. Πως εκτός από το μυαλό που γέμισε από τις παρουσιάσεις που είδαμε εκεί, για κάποιο λόγο αισθάνεσαι γεμάτος... και στην καρδιά.

Πως στον Βόλο έγινε κάτι που δεν αφορά μόνο νούμερα, εργασίες, παρουσιάσεις και...



... καταγραφές δεδομένων. Αλλά πως ένα επάγγελμα το οποίο έχει καταδιωχτεί τα τελευταία χρόνια και θέλουν να του στερήσουν την ίδια του την υπόσταση μπόρεσε να αρθρώσει λόγο για αυτό που θέλει να είναι, για αυτό που θέλει να προσφέρει στο νέο περιβάλλον και τον τρόπο με τον οποίο θα το κάνει εξασφαλίζοντας την ανάλογη ανταμοιβή για αυτή την προσφορά. Το φαρμακείο που είδαμε αυτές τις δύο ημέρες δεν περιχαρακώθηκε αμυνόμενο σε μια προδιαγεγραμμένη απώλεια. Το φαρμακείο αυτές τις δύο ημέρες βγήκε μπροστά με παραδείγματα αυτών που μπορεί να κάνει στο σύστημα Υγείας και τον οδικό χάρτη για την υλοποίηση της πρότασης αυτής.

Όχι τυχαία το πρόγραμμα ξεκινούσε με τις ομιλίες για την ανάγκη της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης στο φαρμακείο. Ο ρόλος που θέλουμε να έχουμε μέσα στο περιβάλλον της Υγείας περνάει μέσα από την συνεχιζόμενη εκπαίδευση. Ο Γ.Γ του ΠΦΣ Γιάννης Μακρυγιάννης και ο Κώστας Μπαϊρακτάρης ανέλυσαν όλα αυτά που θα πρέπει να γίνουν ώστε οι φαρμακοποιοί να έχουν ένα εργαλείο εκπαίδευσης που να είναι σχεδιασμένο για τις ανάγκες τους. (http://www.livemedia.gr/video/200094) Δεν μπορεί να υπάρξει ρόλος χωρίς γνώσεις.

Μετά τις απαραίτητες και πολύ ενδιαφέρουσες επιστημονικές ομιλίες που ακολούθησαν, το βράδυ του Σαββάτου παρουσιάστηκε το πρώτο κομβικό κομμάτι του συνεδρίου. Ο Lefteris Marinos παρουσίασε τον ρόλο του Φαρμακοποιού και του Φαρμακείου όπως διαμορφώνεται μέσα από πρακτικές παγκοσμίως (http://www.livemedia.gr/video/200220), και ο Βασίλης Μπιρλιράκης (http://www.livemedia.gr/video/200221) τοποθέτησε αυτό το ρόλο μέσα στο περιβάλλον της Υγείας αναλύοντας τις παραμέτρους που πρέπει να υλοποιηθούν και τις αλληλεπιδράσεις που θα υπάρξουν. Θέσεις που δεν έμεναν σε θεωρία και ιδέες αλλά λάμβαναν υπόψη πρακτικά θέματα και ανάγκες που πρέπει να καλύψουν. Αν η κοινωνία αναρωτιέται τι μπορεί να της προσφέρει το φαρμακείο τα επόμενα χρόνια οι συνάδελφοι έδωσαν μια πλήρη και πειστική απάντηση. Δεν υπάρχουν ούτε άλλες μαγικές λύσεις, ούτε βιώσιμες εναλλακτικές. Αν πιστεύουμε πως θέλουμε να υπάρχουμε, αυτό που είναι που πρέπει και μπορούμε να κάνουμε.

Ποιο φαρμακείο όμως θα τα κάνει αυτά; Αρκεί το σημερινό φαρμακείο με τις αδυναμίες που έχει και στην κατάσταση που βρίσκεται; ο προβληματισμός παρέμενε καθώς η “ζήτηση” σκιαγραφήθηκε αλλά με ποια “προσφορά” να καλυφθεί; Το πρωί της Κυριακής ξεκίνησε με την συζήτηση για την ισχυροποίηση του φαρμακείου μέσω των συνεργασιών. Θέμα πολυσυζητημένο και καταταλαιπωρημένο μόνο που... στα πλαίσια της συζήτησης για την πρόταση των συνεταιρισμών για τα δίκτυα φαρμακείων οι αναλύσεις έγιναν σε βάση πραγματικών προτάσεων και προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Ο Σταύρος Μπελώνης ξεκίνησε περιγράφοντας τη θέση της ΟΣΦΕ για το φαρμακείο ως οργανικό κομμάτι του συστήματος υγείας και τις ενέργειες που γίνονται για να μπορεί να αναληφθεί με επιτυχία αυτός ο ρόλος (http://www.livemedia.gr/video/200546). Ο Νίκος Marantosστην περιγραφή της πιο ολοκληρωμένης υλοποίησης συνεργατικού δικτύου που έχει αναλυθεί έως σήμερα έδειξε πως οι ιδέες που γράφαμε το 2012 δεν ήταν απλά θεωρία αλλά μπορούσαν να μπουν σε τροχιά υλοποίησης όταν έβρισκαν γόνιμο έδαφος. (http://www.livemedia.gr/video/200549) Και μετά.... ο Tasos Terzis σε μία κορυφαία σε ποιότητα ομιλία (πιθανόν από τις καλύτερες ομιλίες προέδρων συλλόγων που έχουν γίνει...)είχε την τόλμη να θίξει όλα τα προβλήματα τα οποία θα βρούμε μπροστά μας στην πορεία αυτή και όλα όσα θα χρειαστεί να αναρωτηθούμε όταν θα έρθει η στιγμή να επανακαθορίσουμε την μορφή με την οποία λειτουργούμε.(http://www.livemedia.gr/video/200550

Για όσους διαμαρτύρονται πως οι κουβέντες για το μέλλον μας γίνονται πίσω από κλειστές πόρτες ο Τάσος δεν αφήνει καμία δικαιολογία. Όλα τα θέματα που μπορούν να ανακύψουν περιγράφηκαν χωρίς φόβο και το κυριότερο χωρίς πάθος. Η ατζέντα άνοιξε διάπλατα για να διαβαστεί από όποιον ενδιαφέρεται.

Η πρόκληση για το τελευταίο πάνελ ομιλητών ήταν τεράστια. Θα έπρεπε όλα όσα ακούστηκαν στις εργασίες να τα πάρουν και με αυτά να δώσουν τα συμπεράσματα του συνεδρίου. 
Ο Sotiropoulos Kostas και ο δημητρης αναστασιου ξεκίνησαν περιγράφοντας αντίστοιχα την ανάγκη εξέλιξης αλλά και την ανάγκη ενότητας στον κλάδο. 

ΟΓιώργος Μακρυγιάννης ανέλυσε τους πυλώνες στους οποίους θα στηρίζεται το φαρμακείο. (http://www.livemedia.gr/video/200606). 

ΟGeorge Vogiatzis σε μια περιεκτικότατη ομιλία μπόρεσε με πολύ συνεκτικό τρόπο να συνδυάσει ρόλο του φαρμακείου στο σύστημα υγείας σε συνδυασμό με βιωσιμότητα.(http://www.livemedia.gr/video/200607).

Τον λόγο πήρε ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κωνσταντίνος Λουράντος. Μετά από το ταξίδι του στην Ευρώπη είχε να μεταδώσει ανάμεικτα συναισθήματα και εξελίξεις. Από την μία την ελπίδα από τις προσπάθειες των Ευρωπαίων συναδέλφων να κατοχυρώσουν τη θέση τους και το ρόλο τους όχι προβάλλοντας στείρα άρνηση στις εξελίξεις αλλά διεκδικώντας με θέσεις που αφορούν την ασφάλεια των πολιτών και την καθολική πρόσβαση στο φάρμακο. Από την άλλη ο τοίχος που συναντάει μπροστά του όταν το δίκαιο των αιτημάτων και των θέσεών μας αντιμετωπίζεται με την τραγική κατάσταση και την ανέχεια της χώρας μας που αναγκάζεται να υποχωρεί ακόμα και όταν έχει δίκιο. Το κλείσιμο της ομιλίας του έθεσε όλους ενώπιον των ευθυνών τους. Ως πρόεδρος του ΠΦΣ έδειξε ξεκάθαρα πως δεν θα δεχτεί προτάσεις βασισμένες απλά σε ιδέες, αλλά πως θα στηρίξει πρακτικές που μπορεί να είναι βάση ρεαλιστικής εφαρμογής για το μέλλον. (http://www.livemedia.gr/video/200634)

Τα συμπεράσματα του συνεδρίου περιγράφηκαν από τον οικοδεσπότη πρόεδρο του ΦΣ Μαγνησίας Κώστα Ματσιόλη στο κλείσιμο με μια ομιλία που έπρεπε να συμπυκνώσει σκέψεις δύο ημερών σε λίγα λεπτά! http://www.livemedia.gr/video/200635

Το στίγμα δόθηκε. Τα θέματα σημειώθηκαν αναλυτικά. Το φαρμακείο παρά τα χτυπήματα (πολλά κάτω από τη ζώνη!) που δέχεται, χάραξε στρατηγική και διεκδικεί ρόλο. Πολλές φορές ίσως είχαν ακουστεί τα παραπάνω θέματα διάσπαρτα και ως ιδέες αλλά ποτέ με τέτοια συνεκτικότητα, συνέπεια και ολοκληρωμένη στρατηγική τόσο στα σημεία του ρόλου στο σύστημα υγείας όσο και στο φαρμακείο που πρέπει να εξελιχθεί για να τα υποστηρίξει. Το στοίχημα της επόμενης μέρας είναι αυτή η στρατηγική να έχει συνέχεια και ολοκλήρωση.

Costas Matsiolis Γιώργο Βογιατζή και οι άλλοι συνάδελφοι του ΔΣ του ΦΣ Μαγνησίας θα πρέπει να αισθάνεστε υπερήφανοι. Μαζί με τους προέδρους των άλλων Θεσσαλικών συλλόγων δημιουργήσατε και αφήνετε σημείο αναφοράς για το μέλλον του φαρμακείου.

Vardiampasis Kostas στο Παγκρήτιο φέτος με τους συναδέλφους σου προέδρους των συλλόγων της Κρήτης βάλατε το σπόρο για να φυτρώσει ο καρπός στην Μαγνησία. Είστε και εσείς "ηθικοί αυτουργοί" αυτού που έγινε.

Yannis Kounoupas μπράβο. Καλή διοργάνωση και σεβασμός σε αυτό που θέλουμε να είναι το φαρμακείο.

Από την πλευρά μου ένα μεγάλο ευχαριστώ που ήμουν ένα μικρό κομμάτι αυτού του συνεδρίου. Για όσους δείτε (αφού προηγηθούν οπωσδήποτε αυτά που περιγράψαμε), προσπάθησα σε μια σύντομη ομιλία να βάλω 1 mgr πράξης (http://www.livemedia.gr/video/200164) που να απαντά στις ανάγκες χρηματοοικονομικής διαχείρισης του εγχειρήματος.
Αν συνδυαστεί με την ομιλία που κάναμε με τον Panos Zarogoulidisστην Κρήτη και τη συμπληρώστε με προσωπικό χρόνο ο καθένας στο φαρμακείο του μπορεί να φτάσει ίσως το μισό γραμμάριο. Μέχρι το 1 γραμμάριο που απαιτεί ο Costas Manolopoulos υπάρχει δρόμος αλλά Κώστα θα συνεχίσουμε να το παλεύουμε.

Και πάλι πολλά ευχαριστώ σε όλους όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους και πολλά μπράβο σε όλους τους ομιλητές που συμμετείχαν.

ΥΓ 1. Κάντε ένα δώρο στον εαυτό σας και τους αγαπημένους σας και δείτε ΜΑΖΙ την ομιλία για την συναισθηματική νοημοσύνη. Πιθανόν να μην ξανακαυγαδίσετε ποτέ.

ΥΓ 2. Giannis Papadopoulos ήθελα πολύ να σε ακούσω και πιστεύω πως είχες πολλά να συνεισφέρεις. κρίμα που θέμα της τελευταίας στιγμής σε κράτησε μακρυά.

ΥΓ 3. Μετά από αυτό το συνέδριο δεν υπάρχει πλέον και καμία δικαιολογία για το που πηγαίνει ο καθένας σε εκδηλώσεις και ποιον επιβραβεύει με την παρουσία του και την καταγραφή του ως επισκέπτης. Η αγορά ξέρει και να αναγνωρίζει και να αποτιμά που υπάρχει προσέλευση και ότι και να λέμε το φαρμακείο του μέλλοντος θα είναι αποτέλεσμα της ψυχοσύνθεσης και των αποφάσεων μας. Η επιστήμη δεν είναι και δεν μπορεί να είναι ένα συνοδευτικό για να μασκαρέψει την εμπορευματοποίηση. Και αποτελεί το τελευταίο ανάχωμα διαφοροποίησης και επιβίωσης. Αν η ίδια εμπορευματοποιηθεί και γίνει στοιχείο events και εκδηλώσεων δεν υπάρχει πουθενά για να στραφούμε μετά.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΤΕΠΑΣ