Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015

Ε.Κ.Α.Β.: επιτυχημένη η επιχειρησιακή κάλυψη του 33ου Αυθεντικού Μαραθωνίου Αθηνών.

Το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, κατά την πραγματοποίηση του 33ου Αυθεντικού Μαραθωνίου Αθηνών, ανταπεξήλθε με επιτυχία στην κάλυψη των αναγκών παροχής επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας προς τους 43.000 και πλέον συμμετέχοντες.

Μεγάλη δύναμη του Ε.Κ.Α.Β., εκτός των μονάδων που εκτελούσαν την κανονική ημερήσια υπηρεσία τους στην Αττική, βρισκόταν σε πλήρη διάταξη τόσο κατά την εκκίνηση όσο και κατά μήκος της διαδρομής του Μαραθωνίου αλλά και τον τερματισμό, στο Παναθηναϊκό στάδιο.



Συγκεκριμένα, βάσει του επιχειρησιακού σχεδιασμού του Ε.Κ.Α.Β., είχαν τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα
8 ασθενοφόρα, 4 Κινητές Ιατρικές Μονάδες, 9 μοτοσυκλέτες (Τμήμα Μοτοσυκλετών Ταχείας Ανταπόκρισης), 1 όχημα μικρού όγκου με γιατρό αλλά και 2 ειδικά οχήματα του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής των Καταστροφών. Το Τμήμα Ιατρικών Υπηρεσιών του Ε.Κ.Α.Β. συντόνισε επιτυχώς 4 Ιατρεία Άμεσης Παροχής Ιατρικής Φροντίδας, 11 αυτόνομους Ιατρικούς Σταθμούς, πλέον από 150 στελέχη Παροχής Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας, όπως Γιατρούς, Διασώστες, Νοσηλευτές, Μαθητευομένους του Ι.Ε.Κ. Ε.Κ.Α.Β., εθελοντές Φυσικοθεραπευτές και εθελοντές παροχής Πρώτων Βοηθειών, Διαβιβαστές αλλά και Υγειονομικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Παράλληλα, το συντονιστικό κέντρο του του 33ου Αυθεντικού Μαραθωνίου Αθηνών, που επιχειρησιακά λειτουργούσε από κοινού με το Ε.Κ.Α.Β., ήταν σε συνεχή επικοινωνία τόσο με το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ευαγγελισμός» και το Γενικό Νοσοκομείο Αττικής «Σισμανόγλειο-Αμαλία Φλέμινγκ», όσο και με τα Κέντρα Υγείας των όμορων, των διαδρομών, περιοχών.

Τα ασθενοφόρα του Ε.Κ.Α.Β. χρειάστηκε να επέμβουν σε 42 συνολικά περιστατικά εκ των οποίων τα 20 διακομίσθηκαν στους ανάλογους υγειονομικούς σχηματισμούς ενώ στα 22 έγινε η παροχή των πρώτων βοηθειών χωρίς να χρειαστεί να διακομισθούν κάπου.

Από τις 20 διακομιδές, οι 11 αφορούσαν αναπνευστικά περιστατικά, οι 6 ορθοπεδικά (μυοσκελετικοί τραυματισμοί) και οι 3 καρδιολογικά, με πιο σοβαρό όλων το περιστατικό καρδιακής ανακοπής 50χρονου δρομέα που σημειώθηκε στη Λ. Μεσογείων, όπου κατόπιν της άμεσης επέμβασης των Διασωστών του Ε.Κ.Α.Β. και της επιτυχούς Καρδιοαναπνευστικής ανάνηψης, πραγματοποιήθηκε η διακομιδή του, αρχικά, στο Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος «η Σωτηρία» και στη συνέχεια Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ευαγγελισμός» όπου και νοσηλεύεται.


Η επιτυχημένη διεκπεραίωση του επιχειρησιακού σχεδίου παροχής επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας από το Ε.Κ.Α.Β., ήταν αποτέλεσμα της τεχνογνωσίας, της εμπειρίας αλλά και του επαγγελματισμού των Γιατρών, των Διασωστών, των Πληρωμάτων των Ασθενοφόρων, των Μοτοσικλετιστών, των Νοσηλευτών αλλά και των Διαβιβαστών του, οι οποίοι παρείχαν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου για την κάλυψη του του 33ου Αυθεντικού Μαραθωνίου Αθηνών, ενός εκ των σημαντικότερων Παγκόσμιων Αθλητικών γεγονότων της χρονιάς.