Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

ΚΕΕΛΠΝΟ: Με μέτρο η χρήση αντιβιοτικών


Οι Έλληνες πρέπει να βάλουν «φρένο» στην αλόγιστη κατανάλωση αντιβιοτικών τονίζουν επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν στο Υπουργείο Υγείας, οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ ανέφεραν ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση στην κατανάλωση των αντιβιοτικών νέας γενιάς ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα συγκεκριμένα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση λοιμώξεων σοβαρής μορφής που προέρχονται από πολυανθεκτικά βακτήρια. Επιπλέον, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 10η θέση στην κατανάλωση αντιβιοτικών στο νοσοκομειακό τομέα.


 

Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας που παρουσίασαν οι επιστήμονες, οι κυριότεροι λόγοι χρήσης των αντιβιοτικών είναι οι λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως ο πυρετός ή ο πονόλαιμος.

Μάλιστα, οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι η αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά αποτελεί μία από τις σοβαρότερες απειλές για την δημόσια υγεία στη χώρα. Μάλιστα, το ΚΕΕΛΠΝΟ προχωρά σε δράσεις ώστε να προωθήσει την λελογισμένη χρήση των αντιβιοτικών. Ειδική επιτροπή ασχολείται αποκλειστικά με το συγκεκριμένο αντικείμενο. Έχουν ήδη κατατεθεί προτάσεις προς το Υπουργείο Υγείας που αναφέρονται στην βελτίωση της συνταγογράφησης στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και τα νοσοκομεία.
 
Συγκεκριμένα, βασικός στόχος είναι η ενίσχυση των ιατρών με εργαλεία που βοηθούν την επιλογή της καταλληλότερης εμπειρικής θεραπείας για τις συχνότερες λοιμώξεις, με τη χρήση άμεσων διαγνωστικών τεστ από τον ίδιο τον ιατρό μπροστά στον ασθενή. Στο νοσοκομειακό χώρο, στόχος είναι η εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου με την αποτελεσματική λειτουργία της ομάδας επιτήρησης και ορθολογικής χρήσης των αντιβιοτικών (ΟΕΚΟΧΑ) και τη διαφύλαξη των τελευταίων θεραπευτικών επιλογών για σοβαρές λοιμώξεις. Επιπλέον, ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στον περιορισμό της χειρουργικής αντιμικροβιακής προφύλαξης, που αποτελεί ένα σημαντικό πεδίο δράσης για τον έλεγχο της κατανάλωσης των αντιβιοτικών στο νοσοκομειακό χώρο σε διεθνές επίπεδο.

Βασικός σκοπός των δράσεων είναι η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και η εκπαίδευση των ιατρών που συνταγογραφούν φάρμακα, μέσα από ειδικά προγράμματα βάσεις.

 Πηγή www.life2day.gr