Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Οι Ιταλοί συνειδητοποιούν τον κίνδυνο που φέρνουν οι νομοθεσίες "ανάπτυξης" στη χώρα τους

«...Pragliola (ex Federfarma): «FederFARMACO unica alternativa a Walgreens»...» (η FederFARMACO μοναδική εναλλακτική της Walgreens). Με αυτή τη δήλωση του τέως ηγέτη του Πανιταλικού Φ. Συλλόγου (Federfarma) Franco Pragliola να καλεί σε συμπαράταξη όλων των Ιταλών φαρμακοποιών στο άρμα του συνεταιριστικού τους κεφαλαίου FederFARMACO και ζητώντας την αρωγή και συνεργασία του Συλλόγου στα επίπεδα εκπαίδευσης προσωπικού και οικονομικού σχεδιασμού προς αποφυγή χρεοκοπιών των φαρμακείων, η Ιταλία υποδέχεται επίσημα την πιθανότητα εισόδου της Walgreens-Boots-Aliance στην ιταλική χερσόνησο, αν περάσουν οι νομοθετικές ρυθμίσεις που ανοίγουν το δρόμο στη διείσδυση κεφαλαίων στα φαρμακεία και βρίσκονται ήδη στο ιταλικό κοινοβούλιο με άσχημη πρόβλεψη.

Η πολυεθνική εταιρία δεν κρύβει τη δυνατότητά της να επενδύσει άμεσα το αστρονομικό ποσό του 1 δις ευρώ, με σκοπό όχι απλά την διείσδυση αλλά την επικυριαρχία στην αγορά, καλώντας τα φαρμακεία να μην ανησυχούν αφού μπορούν πάντα να συνεργαστούν μαζί της ή με όποια αλυσίδα θέλουν, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για το μέλλον των μικρομεσαίων  φαρμακείων της χώρας.

Διαβάστε το άρθρο:
 

  
Μια αλλαγή πλεύσης είναι προφανής στις στρατηγικές της Walgreens-Boots-Aliance
 
Λίγο περισσότερο από ένα χρόνο πριν, o διευθυντής Stefano Pessina, εξηγούσε στο "Sole 24 ore", ότι το γκρουπ του, της εποχής που ήταν ακόμα μόνο Aliance-Boots, δεν ενδιαφερόταν για νέες επενδύσεις στην Ιταλία, λόγω των μικρών αποδόσεων, τότε. Ο σκοπός ήταν να συντηρηθεί ένα μερίδιο αγοράς, σ' επίπεδο εταιρείας, το οποίο θα εξασφάλιζε σε αυτήν ένα ετήσιο κύκλο εργασιών ίσο με 1,5 δις ευρώ (έχοντας 1200 θέσεις εργασίας). 

Αντίθετα, στο τέλος του Οκτωβρίου του 2015, σε μια συνέντευξη που δόθηκε πάλι στο ίδιο περιοδικό, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Walgreens-Boots-Aliance Ornella Barra, εξήγησε ποιά είναι η πρόθεση του γκρουπ της, αυτή την χρονική στιγμή. Δηλαδή να επενδύσει ΜΕ ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΤΡΟΠΟ στον χώρο της Ιταλικής Χερσονήσου, υπό την προϋπόθεση ότι οι νέες ρυθμίσεις, που υπάρχουν στο σχέδιο νόμου "περί Ανταγωνισμού" πριν περάσει στο Κοινοβούλιο, "μείνουν αναλλοίωτες όσον αφορά στο θέμα της εισόδου των εταιρειών κεφαλαίου στα Φαρμακεία". 
 
Σ' ένα σχόλιο που στάλθηκε στην ιστοσελίδα μας, ο Franco Pragliola, πρώην Πρόεδρος της Federfarma (ΣτΜ: ιταλικός ΠΦΣ)  της Caserta, παρατηρεί ότι "μετά από τις καθησυχαστικές διευκρινήσεις του Pessina, όσον αφορά την πρόθεση εκ μέρους της εταιρείας να επενδύσει στην Ιταλία, έφθασαν αυτές της Barra που εύχεται να εγκριθεί, XΩΡΙΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ, το νομοσχέδιο περί ανταγωνισμού, σε σημείο που σε μια νέα της συνέντευξη η κ. Barra ξεκαθαρίζει, ΡΗΤΑ, ότι η εταιρεία της είναι έτοιμη να επενδύσει πάνω από 1 δις ευρώ όπως προηγουμένως είχε αναγγείλει, αλλά με κυρίαρχο και ΕΠΕΚΤΑΤΙΚΟ τρόπο". 

«Με εκλεπτυσμένη ασυνειδησία, συνεχίζει ο Pragliola, η κ. Barra βεβαιώνει ότι οι Φαρμακοποιοί δεν πρέπει ν'ανησυχούν γιατί θα έχουν την ελευθερία να μείνουν ανεξάρτητοι ή να δημιουργήσουν μια αλυσίδα ή να συμμετάσχουν σε άλλες αλυσίδες ή ακόμη να κάνουν εταιρική σχέση με άλλους. Και γιατί όχι με την Walgreen-Βoots-Aliance? Πως θα μπορούσε να λειτουργήσει το γκρουπ εάν κανείς Φαρμακοποιός δεν πωλούσε;;»

 Σύμφωνα με τον τέως ηγέτη του Federfarma "εάν οι Φαρμακοποιοί επιθυμούν ν'αποτρέψουν ένα τέλος πολύ κοντινό πια, είτε για τους μικρούς είτε για τους μεγάλους,δ εν μένει παρά να ταυτιστούν με την μοναδική πραγματικότητα που είναι η FederFARMACO, στην οποία θα πρέπει να συγχωνευθούν όλοι οι Συνεταιρισμοί, ώστε να λειτουργήσουν ως ένας διανομέας αλλά και παραγωγός φαρμάκων και παραφαρμάκων, που θα πλαισιώνεται από τον Σύλλογο όσον αφορά εκπαιδευτικές υπηρεσίες, μαρκετινγκ και merchandising και από μια χρηματοοικονομική εταιρεία για την υποστήριξη στα Φαρμακεία που αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα ή για να αναδείξει, προβλέψει και διεκπεραιώσει σχέδια στρατηγικής πτώχευσης".