Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

ΕΟΠΥΥ:Νέες πηγές χρηματοδότησης το στοίχημα της νέας διοίκησης

Πρώτη προτεραιότητα για το νέο πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ καθηγητή στατιστικολόγο, Σωτ. Μπερσίμη είναι η εύρεση καινούριων πηγών χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ, όπως ανέφερε κι ο ίδιος ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής πριν λίγες μέρες κατά την διαδικασία ακρόασης με αφορμή την τοποθέτησή του στη θέση.

Η υποχρηματοδότηση του οργανισμού είναι βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο φορέας ωστόσο η αύξηση της σχετικής δημόσιας δαπάνης δεν αποτελεί ρεαλιστική επιλογή. Στις άμεσες προτεραιότητές του, ώστε να εξοικονομηθούν πόροι και να γίνει βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων κονδυλίων ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ ανέφερε την επένδυση στην υψηλή ιατρική τεχνολογία και την καινοτομία. Γνωρίζει άλλωστε καλά από την ερευνητική δραστηριότητά του ότι τέτοιες πρωτοβουλίες μπορεί να αποδώσουν καρπούς αφενός σε επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, αφετέρου σε δημοσιονομικό επίπεδο, προσφέροντας λύση στη χρηματοδοτική ασφυξία.




Η ιατρική καινοτομία εξοικονομεί πόρους

Η εισαγωγή της καινοτομίας στο χώρο της υγείας είτε μέσω ιατρικών θεραπειών στην αιχμή της τεχνολογίας είτε μέσω καινοτόμων φαρμακευτικών σκευασμάτων, σύμφωνα με τους οικονομολόγους της υγείας, συνδυάζει την προσφορά υψηλής ποιότητας θεραπευτικών υπηρεσιών με την οικονομία χρηματοδοτικών πόρων, καθώς εξοικονομεί στο σύστημα υγείας πόρους από την μικρότερη ανάγκη για νοσηλεία, τη μείωση της διάρκειάς της και τον περιορισμό της πολυφαρμακίας.

Ε&Α στην Ελλάδα, όπως στο Βέλγιο η λύση για την ανεργία και τα δημόσια έσοδα

Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια έχει ανοίξει η συζήτηση για την ανάγκη επένδυσης της χώρας στην έρευνα και καινοτομία γενικότερα και, ιδίως, στον τομέα της υγείας και στόχευση στην έλευση ξένων επενδύσεων σε ερευνητικά προγράμματα, την παρασκευή νέων φαρμάκων και τις κλινικές μελέτες. Πανεπιστημιακοί και ιατροί ερευνητές τονίζουν σε κάθε ιατρικό συνέδριο και σε αυτό φαίνεται να συμφωνούν και οι εκπρόσωποι μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών, ότι η Ελλάδα διαθέτει υψηλά εξειδικευμένο ιατρικό και ερευνητικό προσωπικό, αξιόλογες ιατρικές σχολές και το κατάλληλο πληθυσμιακό δείγμα για να καταστεί διεθνές κέντρο διεξαγωγής κλινικών μελετών στο πρότυπο του Βελγίου, συγκεντρώνοντας εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, δημιουργώντας θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης και συμβάλλοντας, κατ' αυτόν τον τρόπο, στην αύξηση των δημοσίων εσόδων.

Τα big data στην υπηρεσία της παραγωγικής ανασυγκρότησης

Στα πλεονεκτήματα της Ελλάδας στον τομέα της ιατρικής και φαρμακευτικής καινοτομίας προστίθεται από τους ειδικούς επιστήμονες το πλήθος των διαθέσιμων ιατρικών δεδομένων (big data) μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και του συνόλου της ΗΔΙΚΑ, σημείο το οποίο ανέδειξε και ο Σ. Μπερσίμης κατά την ακρόαση του στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Τα big data θα μπορούσαν με κάποια συστηματοποίηση και ελάχιστο οικονομικό κόστος να αξιοποιηθούν ερευνητικά και να αναδείξουν τη χώρα σε διεθνές κέντρο αριστείας επιδημιολογικών ερευνών, αποτελώντας πόλο έλξης για την εγκατάσταση θυγατρικών φαρμακευτικών εταιρειών, εκκινώντας τη διαδικασία παραγωγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας από τον τομέα της υγείας.

www.tovima.gr