Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Μια ανάσα πριν το deal των $150 δισ. οι Pfizer και Allergan

Στο "κατώφλι" συμφωνίας συγχώνευσης η αξία της οποίας θα ξεπερνά τα 150 δισ. δολάρια και η ολοκλήρωση της οποίας θα δημιουργήσει την κορυφαία φαρμακοβιομηχανία βάσει πωλήσεων, βρίσκονται οι Pfizer και Allergan, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές προσκείμενες στην υπόθεση.
Οι τελικοί όροι της συμφωνίας περιλαμβάνουν 11,3 μετοχές της Pfizer για κάθε 1 της Allergan, διευκρίνισαν οι πηγές στο Dow Jones Newswires. Ένα μικρό τμήμα της συμφωνίας περιλαμβάνει μετρητά.

Tα διοικητικά συμβούλια των δύο εταιρειών αναμένεται να εγκρίνουν τη συμφωνία την Κυριακή, ενώ οι επίσημες ανακοινώσεις είναι πιθανό να γίνουν τη Δευτέρα.
Τέτοιου είδους συμφωνίες ανοίγουν το δρόμο σε μια αμερικανική εταιρεία να μεταφερθεί στο εξωτερικό και να επωφεληθεί από τη χαμηλότερη φορολογία αλλού για αυτό και παραμένουν δημοφιλείς παρά την προσπάθεια των αμερικανικών αρχών να τις περιορίσουν.
Οι ίδιες πηγές επισήμαναν ότι για να διασφαλιστεί αυτή η χαμηλότερη φορολογία, η συμφωνία θα δομηθεί τεχνικά ως αντίστροφη συγχώνευση, με την εδρεύουσα στο Δουβλίνο και κατασκευάστρια του Botox Allergan να εξαγοράζει την εδρεύουσα στη Νέα Υόρκη Pfizer.
Ο CEO της Pfizer, Ian Read θα είναι επικεφαλής του συνδυασμένου σχήματος, ενώ ο CEO της Allergan Brent Saunders θα είναι το No. 2. Στη νέα εταιρεία αναμένεται να ενταχθούν και άλλα στελέχη της Allergan.
www.capital.gr