Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Διαρθρωτικές αλλαγές στην Υγεία ζήτησε από τον Ανδρέα Ξανθό ο Ευρωπαίος επίτροπος Υγείας Vytenis Andriukaitis

Πλήρη εικόνα για τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει ο χώρος της Υγείας στην Ελλάδα έχει ο Ευρωπαίος επίτροπος Υγείας Vytenis Andriukaitis, ο οποίος συναντήθηκε το πρωί της Πέμπτης 19 Νοεμβρίου με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, ενώ ο ίδιος συμμερίζεται τους κινδύνους οι οποίοι προκύπτουν από μια πολιτική η οποία επικεντρώνεται αποκλειστικά στους οικονομικούς δείκτες και τη δημοσιονομική προσαρμογή, σύμφωνα, τουλάχιστον, με όσα αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας σημειώνει μεταξύ άλλων και τα εξής:
 

 

"Επίσης ο Ευρωπαίος Επίτροπος αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει το καλό επίπεδο της υγείας των πολιτών σε μια χώρα και στον αναπτυξιακό ρόλο του συγκεκριμένου τομέα. Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη αναβάθμισης του Συμβουλίου Υπουργών Υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έτσι ώστε να συζητούνται σε αυτό το όργανο τα οικονομικά ζητήματα που απασχολούν την Υγεία και όχι στο Ecofin. Πρόσθεσε, επίσης, ότι χρειάζεται να γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές αν και είναι κατανοητό ότι υπάρχουν δυσκολίες και απαιτούνται κοινωνικές και πολιτικές συναινέσεις (σ.σ.: η υπογράμμιση δική μας).

Ο κ. Andriukaitis έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για το νέο μοντέλο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) που προωθεί η κυβέρνηση και ανέφερε ότι υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία για να χρηματοδοτηθεί μια συνολική στρατηγική ανάπτυξης των υπηρεσιών της ΠΦΥ και μάλιστα σε συνέργεια με τις άλλες κοινωνικές υπηρεσίες".


πηγή: ygeia360