Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Έκλεισε η συμφωνία για το 1 δισ. - Μείωση 35% στις παροχές του ΕΟΠΥΥ

Κλείδωσε” η συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς για το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων μετά και την ταύτιση των θέσεων που επιτεύχθηκε για τις παροχές του ΕΟΠΥΥ στις διαγωνιστικές εξετάσεις.
Σύμφωνα με το Mega, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν το Σαββατοκύριακο, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη μεσοσταθμική μείωση κατά 35% των παροχών του ΕΟΠΥΥ για 52 διαγνωστικές εξετάσεις, ενώ η αρχική πρόταση των δανειστών έκανε λόγο για 40% μείωση.



Το “ψαλίδι” αυτό αναμένεται να προκαλέσει σοβαρή “αιμορραγία” στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, τα οποία εξυπηρετούν κατά κόρον τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.
Την επίτευξη τελικής συμφωνίας, επιβεβαίωσε και η Κομισιόν. Οι ελληνικές αρχές προχώρησαν στην εφαρμογή όλων των εκκρεμών δράσεων έτσι ώστε να ολοκληρωθεί το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων, ανέφερε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα σε δηλώσεις της.
Όπως επισήμανε, η συνεδρίαση του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ESM για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ αναμένεται να γίνει πριν από τα Χριστούγεννα. “Εφόσον η αξιολόγηση των θεσμών είναι θετική, το ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας αναμένεται να συνεδριάσει πριν τα Χριστούγεννα έτσι ώστε να λάβει την απόφαση για την εκταμίευση του εναπομείναντος ενός δισεκατομμυρίου”, δήλωσε η Μ. Αντρέεβα.
Ικανοποίηση επικρατεί στην κυβέρνηση για την απόφαση εκταμίευσης του 1 δισ. ευρώ, όπως εκφράστηκε στη σημερινή σύσκεψη υπουργών υπό τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή.