Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

Τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ στις Φαρμακευτικές ως ισοδύναμο του 5ευρου

Σε έσοδα από την αξιοποίηση των στατιστικών στοιχείων της ΗΔΙΚΑ προσδοκά το υπουργείο Υγείας προκειμένου να μην επιστρέψει το εισιτήριο των 5 ευρώ στα τακτικά ιατρεία των νοσοκομείων.
Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Υγείας αναμένει το «πράσινο φως» από τους εκπροσώπους των δανειστών ώστε να ενεργοποιήσει το ισοδύναμο αυτό μέτρο.


Ουσιαστικά, το υπουργείο Υγείας προτείνει την εκμετάλλευση στατιστικών στοιχείων της ΗΔΙΚΑ και συγκεκριμένα να δοθεί σε φαρμακευτικές εταιρείες και φορείς όπως πανεπιστήμια του εξωτερικού να έχουν πρόσβαση σε στοιχεία της ΗΔΙΚΑ για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, έναντι αμοιβής.
Σε κάθε περίπτωση, οι ενδιαφερόμενες εταιρείες δεν θα έχουν πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των ασφαλισμένων αλλά σε στοιχεία που αφορούν για παράδειγμα την φαρμακευτική κατανάλωση ανά ηλικιακή ομάδα συγκεκριμένης θεραπευτικής κατηγορίας.
Σήμερα η πρόσβαση φαρμακευτικών εταιριών και φορέων (κυρίως ελληνικών πανεπιστημίων) στην ΗΔΙΚΑ αφορά αποκλειστικά στατιστικά στοιχεία που αφορούν μόνο στις ποσότητες των φαρμάκων που έχουν συνταγογραφηθεί.
www.healthview.gr