Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Συνελήφθη ο χρηματιστής, που ανέβασε την τιμή φαρμάκου για το AIDS

Ο Martin Shkreli, 32χρονος χρηματιστής και διευθύνων σύμβουλος μιας φαρμακευτικής εταιρίας, συνελήφθη για χρηματιστηριακή απάτη. Ο ίδιος είχε το Σεπτέμβριο είχε ανεβάσει την τιμή του φαρμάκου που χορηγείται σε ασθενείς με AIDS κατά 5500%, από τα 13,50 δολάρια στα 750.
 

 Συγκεκριμένα, ο ίδιος κατηγορείται γιακ χρηματιστηριακή απάτη που αφορά μία από τις εταιρείες που ίδρυσε.
 



Το κόστος παραγωγής του φαρμάκου ανέρχεται σε μόλις ένα δολάριο. Η start up εταιρεία του Shkreli, Turing Pharmaceuticals απέκτησε τα δικαιώματα του σκευάσματος Daraprim τον Αύγουστο.

Το Daraprim παρήχθη τη δεκαετία του 1940 και χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της τοξοπλάσμωσης, μιας λοίμωξης που μπορεί να αποβεί μοιραία όταν επηρεάζει βρέφη των οποίων οι μητέρες έχουν προσβληθεί από τον ιό, ή ενήλικες με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα όπως οι πάσχοντες από AIDS ή καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε χημιοθεραπείες.


Ο Shkreli κατέβαλε τον Αύγουστο 55 εκατ. δολάρια προκειμένου να αγοράσει τα δικαιώματα κατασκευής και διακίνησης του Daraprim.

Ο Shkreli αποκαλείται από τους χρήστες των social media ως o «πιο μισητός άνθρωπος του ίντερνετ».

Ο ίδιος είχε πει, αρχικά, ότι θα μειώσει την τιμή του Daraprim , αλλά αργότερα άλλαξε γνώμη . Όταν η Χίλαρι Κλίντον του δήλωσε ότι το 10% μείωσης των τιμών δεν είναι αρκετή , αυτός απάντησε με μία λέξη : " lol " .


πηγή: thepressproject.gr