Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Βγήκε το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων! Ποια φάρμακα βγαίνουν στην ελληνική αγορά

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Μετά από μέρες διαπραγματεύσεων με τις φαρμακευτικές εταιρείες για τις τιμές των σκευασμάτων αλλά και αλλεπάλληλες καθυστερήσεις, εξεδόθη τελικώς το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων.

Το βράδυ της Παρασκευής 11 Δεκεμβρίου βγήκε και επισήμως στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων που περιλαμβάνει μειώσεις τιμών σε υπάρχοντα φάρμακα, ενώ περιέχει και τιμές για νέα φάρμακα.

Γεγονός που σημαίνει πως...


... νέες θεραπείες θα είναι πια διαθέσιμες και στη χώρα μας, αλλά το πρόβλημα είναι πως παραμένει άγνωστο πότε αυτές θα αποζημιώνονται ώστε να φθάνουν δωρεάν στους ασθενείς.

Και αυτό διότι θα πρέπει να δοθεί το πράσινο φως από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για να ξεπεραστούν διάφορα προβλήματα που έχουν προκύψει, όπως λένε πληροφορίες του HealthReport.gr, ώστε να προχωρήσει η επιτροπή της λεγόμενης θετικής λίστας, που εγκρίνει την αποζημίωση των φαρμάκων, στις σχετικές διαδικασίες.

Τα νέα φάρμακα που εντάχθηκαν στο νέο δελτίο τιμών και αναμένεται κάποια στιγμή να αποζημιώνονται από την κοινωνική ασφάλιση αφορούν μεταξύ άλλων τηνΗπατίτιδα c, τον καρκίνο του πνεύμονα, το μελάνωμα κ.α

Η φαρμακευτική αγορά αλλά και οι ασθενείς καιρό τώρα περίμεναν την έκδοση του νέου δελτίου τιμών ώστε να βγουν και στη χώρα μας νέα σκευάσματα αλλά και για να οριστικοποιηθούν οι τιμές.

Η καθυστέρηση πάντως δεν ήταν τυχαία καθώς είχαν εντοπισθεί αμέτρητα λάθη στην τιμολόγηση των φαρμάκων με αποτέλεσμα να πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία των συνομιλιών με τις ενδιαφερόμενες φαρμακευτικές εταιρείες.

Διαβάστε ΕΔΩ τα απίστευτα λάθη που έγιναν από τις αρμόδιες υπηρεσίες: «Νέες τιμές στα φάρμακα με ρυθμούς…χελώνας! Όλα τα αγκάθια για το νέο Δελτίο Τιμών»

Πάντως το πρόβλημα από δω και πέρα εστιάζεται στο γεγονός για το πότε τα νέα φάρμακα θα ενταχθούν στη θετική λίστα ώστε να αποζημιώνονται για τουςασθενείς.