Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Πουλάει ο Μαρινόπουλος την Famar (και γιατί);

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg η οικογένεια Μαρινόπουλου εξετάζει την έξοδο της από την πλέον κερδοφόρα δραστηριότητα τους, την αγορά του φαρμάκου

Την πώληση της πλέον παραδοσιακή δραστηριότητα της οικογενείας, αυτή της αγοράς του φαρμάκου εξετάζουν στον όμιλο Μαρινόπουλου σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται με δημοσίευμα του την Παρασκευή το πρακτορείο Bloomberg.

Πρόκειται για την Famar η οποία αποτελεί το...


... «πετράδι του στέμματος» στον όμιλο καθώς είναι μία από τις ελάχιστες κερδοφόρες που διαθέτει και από τις πλέον δυναμικές. Είναι η μεγαλύτερη ελληνική βιομηχανική εταιρεία (με βάση τους όγκους) στην αγορά του φαρμάκου με εργοστάσια και κέντρα διανομής πέρα από την Ελλάδα, σε Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία και Ολλανδία. Για το 2014 οι πωλήσεις της ξεπέρασαν τα 125 εκατ. ευρώ ενώ τα καθαρά της κέρδη εκτινάχθηκαν στα 7,1 εκατ. ευρώ παρουσίαζοντας αύξηση της τάξης του 150% σε σχέση με το 2013.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg η πώληση της FAMAR (σ.σ. πήρε το όνομα της από την πρώτη δραστηριότητα της οικόγενειας: ΦΑρμακεία ΜΑΡινόπουλου) μπορεί να φέρει στα ταμεία της οικογένειας περίπου 400 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρουν πηγές του πρακτορείου η οικογένεια Μαρινόπουλου έχει αναθέσει στο Jefferies Group την εξεύρεση πιθανού αγοραστή. Η πληροφορία όμως δεν ήταν δυνατόν να διασταυρωθεί από τις δύο πλευρές καθώς εκπρόσωπος της Jefferies Group αρνήθηκε να σχολιάσει ενώ email που έστειλε ο ρεπόρτερ του θέματος και τηλεφωνήματα στην έδρα της FAMAR στην Αθήνα δεν απαντήθηκαν ποτέ.

Εάν έχει βάση το ρεπορτάζ του Bloomberg θα πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες κινήσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια σε ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα. Το χρονικό σημείο πιθανόν να έχει να κάνει τόσο με την κινητικότητα στην αγορά φαρμάκου παγκοσμίως όσο και με την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ναυαρχίδα του ομίλου, η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλος μετά την έξοδο της γαλλικής Carrefour.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από την Famar και την Μαρινόπουλος η οικογένεια δραστηριοποιείται επίσης στον χώρο του ενδύματος (GAP και Marks & Spencer) και στην μαζική εστίαση (Starbucks).