Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

Η Αυστραλία «τραβά» τα Nurofen από τα ράφια λόγω «παραπλανητικών ισχυρισμών»

Ένα Αυστραλιανό δικαστήριο διέταξε να «τραβηχτούν» από τα ράφια τα προϊόντα Nurofen της σειράς  «ανακούφιση από τον πόνο», λέγοντας ότι ο κατασκευαστής, που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, παραπλανούσε τους καταναλωτές. Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι τα διάφορα προϊόντα που διατίθενται για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων πόνων, όπως οι ημικρανίες, ήταν πανομοιότυπα μεταξύ τους. 

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι τα προϊόντα αυτά πωλούνταν για σχεδόν διπλάσια από την τιμή του βασικού προϊόντος Nurofen.Ο κατασκευαστής Reckitt Benckiser δήλωσε ότι η υπόθεση αφορούσε μόνο στην Αυστραλία. Ανέφερε ότι η απόφαση δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου. Η Reckitt Benckiser ανακοίνωσε ότι θα συμμορφωθεί με την αυστραλιανή δικαστική απόφαση και ότι «δεν είχε στόχο να παραπλανήσει τους καταναλωτές".

 

Το παρατηρητήριο προστασίας του Καταναλωτή της Αυστραλίας έφερε το θέμα στο δικαστήριο νωρίτερα αυτό το έτος. Το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Αυστραλίας δήλωσε ότι τα προϊόντα αυτά πρέπει να αποσυρθούν από τα ράφια της Αυστραλίας μέσα σε τρεις μήνες. Τα προϊόντα που επηρεάζονται από τη σειρά περιλαμβάνουν τα: Nurofen για τον πόνο στην πλάτη, Nurofen για πόνους περιόδου, Nurofen για την ημικρανία και Nurofen κεφαλαλγία από πίεση. 
 
Η λιανική τιμή για κάθε μία από τις ειδικές για τον πόνο συσκευασίες των συγκεκριμένων προϊόντων βρέθηκε επίσης να είναι «σημαντικά υψηλότερη από εκείνο των άλλων συγκρίσιμων προϊόντων αναλγητικών που δρουν γενικά επίσης ως ανακουφιστικά πόνου», δήλωσε η αυστραλιανή Επιτροπή Ανταγωνισμού και Καταναλωτών (ACC). 

Το παρατηρητήριο είπε ότι το δικαστήριο βρήκε κάθε προϊόν να έχει «μορφοποιηθεί για τη θεραπεία ενός συγκεκριμένου τύπου του πόνου και ότι αποκλειστικά ή ειδικά αντιμετωπίζεται ένας συγκεκριμένος τύπος του πόνου με αυτό» - αλλά ότι κάθε προϊόν περιέχει την ίδια δραστική ουσία, ιβουπροφαίνη (ibuprofen lysine) 342 mg. Ωστόσο, τα προϊόντα βρέθηκαν να είναι «όχι περισσότερο αποτελεσματικά στη θεραπεία του συγκεκριμένου τύπου πόνου που περιγράφεται στη συσκευασία του, από οποιαδήποτε άλλο από τις άλλες ειδικές συσκευασίες προϊόντων πόνου της Nurofen". 

Η Reckitt Benckiser είναι μια εταιρία που εδρεύει στη βρετανία και κατασκευάζει καταναλωτικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των Nurofen, Dettol και Harpic, μεταξύ άλλων. 

Έχει διαταχθεί να δημοσιεύσει διορθωτικές ανακοινώσεις σε εφημερίδες και στην ιστοσελίδα της και να καταβάλει τα δικαστικά έξοδα της ACCC.

πηγή: bbc.com

Δείτε  ΕΔΩ και την ανακοίνωση του αυστραλιανού παρατηρητηρίου