Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Τσίπρας σε προέδρους επιστημονικών φορέων: "Πρέπει να βρούμε λύσεις για τους πιο αδύναμους"

Καθώς το Μαξίμου θέτει ως στόχο να ολοκληρωθεί άμεσα η αξιολόγηση και ενώ το κίνημα της γραβάτας για το 20% ασφαλιστικές εισφορές τείνει να λάβει διαστάσεις, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τους προέδρους του ΤΕΕ, των Δικηγορικών Συλλόγων και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου


Λύση για το ασφαλιστικό, καθώς η αύξηση των εισφορών των επαγγελματίων επιστημόνων στο 20% έχει προκαλέσει αντιδράσεις, αναζητεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος συναντάται με τον πρόεδρο του ΤΕΕ, Γ. Στασινό, τον πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, Β. Αλεξανδρή και τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μ. Βλασταράκο.

«Πρέπει να βρούμε λύσεις κυρίως για τους...


... πιο αδύναμους κι αυτή είναι μια βασική φιλοσοφία στην οποία πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τον σύντομο διάλογο που είχε μπροστά στις κάμερες, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρόεδρο του ΤΕΕ, Γιώργο Στασινό, τον πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, Βασίλη Αλεξανδρή και τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μιχάλη Βλασταράκο, παρουσία και του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργου Κατρούγκαλου.

«Σε αυτό συμφωνούμε όλοι», είπε ο κ. Στασινός σχετικά με τη θέση που εξέφρασε ο πρωθυπουργός. Συνεχίζοντας ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «η πραγματικότητα είναι ότι όταν παίρνει κανεις κάποια μέτρα για τη βιωσιμότητα του συστήματος, συνήθως τα παίρνει οριζόντια. Αυτό είναι λάθος, πρέπει να βρούμε τον τρόπο ώστε να ξεχωρίσουμε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη κι αυτούς που εχουν τη δυνατότητα να βάλουν πλάτη, γιατί αν δεν βάλει κανείς πλάτη δεν θα γίνει βιώσιμο το σύστημα».

«Στις αρχές συμφωνούμε», είπε ο κ. Στασινός. Ο πρωθυπουργός τόνισε: «άρα αυτή τη στιγμή το κρίσιμο θέμα είναι να διαχωρίσουμε και να βρούμε τρόπους για τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα και κυρίως για τους νέους επιστήμονες». «Συμφωνούμε απόλυτα, αλλά δεν γίνεται με το σχέδιο», ανέφερε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, με τον κ. Τσίπρα να απαντά: «Να κάτσουμε να τα κουβεντιάσουμε, να βρούμε λύσεις».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, αναφέρθηκε στο ζήτημα των διαρροών επιστημόνων στο εξωτερικό. Είπε ότι οι νέοι επιστημόνες φεύγουν στο εξωτερικό για ειδικότητα και μένουν εκεί, ότι το σύστημα της Υγείας είναι στα όρια του και ότι τα νοσοκομεία σε λίγο καιρό δεν θα έχουν γιατρούς να εφημευρεύουν. «'Αρα, θα πρέπει να δούμε τι πρέπει να κάνουμε για τα νέα παιδιά, για να επιβιώσουν στον τόπο», συνέχισε και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ως έναν νέο άνθρωπο, πρόσθεσε ότι το δικό του μέλημα και όλων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα για τα νέα παιδιά.

Στο Μαξίμου έχει σημάνει συναγερμός, καθώς δεν υπάρχει κανένα περιθώριο η αξιολόγηση όχι μόνο να μην ολοκληρωθεί, αλλά να μην τελειώσει γρήγορα.

Ήδη ο πρωθυπουργός από χθες μίλησε για τις αναγκαίες διορθώσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες, εμπόρους και επιστήμονες, μέσα από έναν ουσιαστικό διάλογο μαζί τους. «Για να μην υπάρξουν υπερβολικές και δυσβάστακτες επιβαρύνσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά. Τις λεπτομέρειες δεν αποκλείεται να τις ανακοινώσει ο ίδιος στην ομιλία του στην Βουλή την Τρίτη.

Ανοιχτή πρόσκληση και προς τους αγρότες εξακολουθεί να υπάρχει από τον πρωθυπουργό, αν και το μπλόκο τους πλέον έχει χωριστεί στα δύο.

Από την κυβέρνηση εκτιμούν πως οι αντιδράσεις των κοινωνικών ομάδων είναι φυσιολογικές από το γεγονός πως έχουν πιεστεί όλα τα τελευταία χρόνια και από το ότι η συμφωνία είναι εμπροσθοβαρής με όλα τα μέτρα να περνούν μαζί.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν βάλει ήδη μπροστά το δίλημμα των επομένων ημερών που απευθύνεται κυρίως στις κοινωνικές ομάδες που διαμαρτύρονται.

Οπισθοχώρηση στη συμφωνία σημαίνει αυτόματα θέμα παραμονής της χώρας στην ΕΕ, ενώ για το ασφαλιστικό η μη μεταρρύθμιση του συστήματος σημαίνει και κατάρρευση του.

Ο φόβος στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι η πλευρά των δανειστών να ανοίξει ακόμα περισσότερο την «βεντάλια» των απαιτήσεων προκειμένου να πιέσει για περαιτέρω παραχωρήσεις και στο ασφαλιστικό που αποτελούν μέχρι τώρα κόκκινη γραμμή για το Μαξίμου.

Φόβος που μοιάζει να επιβεβαιώνεται καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΔΝΤ βάζει ξανά στο τραπέζι θέμα ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, παρά τις υποσχέσεις της ίδιας της Κριστίν Λαγκάρντ στον Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός ότι το Ταμείο επιθυμεί τη γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης.