Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Τρόικα : Xαλίφης στη θέση του χαλίφη (ΕΟΦ) για τη λίστα των ΜΗΣΥΦΑ

"Θα σας ετοιμάσουμε εμείς τη λίστα των σκευασμάτων που θα διακινηθούν στο οργανωμένο λιανεμπόριο", είναι τα τελευταία λόγια των τροικανών!
 
Σκωτσέζικο ντους κάνει η τρόικα στον ΕΟΦ και την επιστημονική ομάδα που ετοιμάζει τη λίστα με τα Μη συνταγογραφούμενα σκευάσματα που θα κυκλοφορήσουν στα σούπερ μάρκετ, καθώς ενώ προ ημερών τους έδινε παράταση στην προετοιμασία της, σήμερα απειλεί ότι θα την ετοιμάσει η ίδια και απλώς θα τους την παρουσιάσει.
 
Πρόκειται για μία δραματική εξέλιξη, μας λέει παράγοντας από το χώρο της υγείας, καθώς η «περιβόητη λίστα» είχε στην πλειονότητά της ετοιμαστεί και τα βασικότερα σκευάσματα που περιέχονται σε αυτή είναι ασφαλή για την ανθρώπινη υγεία. 
 

 

Η λίστα αυτή στην τελική της μορφή θα περιλάμβανε από 150-180 σκευάσματα -φάρμακα (επωνυμίες και όχι κωδικούς)- ενώ συντάχθηκε στη λογική που έχει επικρατήσει σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, ότι δηλαδή αποκλείονται σκευάσματα που ξεπερνούν την τοξική δόση.
 
Αξίζει δε να αναφερθεί ότι η ελληνική λίστα θα περιλάμβανε περισσότερα σκευάσματα σε σχέση με ότι ισχύει σε άλλα δυτικοευρωπαϊκά κράτη. 
 
Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος των σκευασμάτων που κυκλοφορούν στην Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία και Σουηδία είναι από 40 έως 80 -δεν συμπεριλαμβάνονται βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής- ενώ στον Ευρωπαϊκό χώρο εξαίρεση αποτελεί η Ουγγαρία, καθώς στο οργανωμένο της λιανεμπόριο κυκλοφορούν περί τα 420 σκευάσματα.
 
Δεν μπορεί, τονίζει στέλεχος της αγοράς, η Ελλάδα να αποτελεί τη «χώρα της μπανανίας» και ο καθένας να κάνει ότι θέλει. 
 
Εν προκειμένω, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η τρόικα να απαιτεί να συμπεριληφθούν στη λίστα φάρμακα που δεν πρέπει, καθώς με την αλόγιστη χρήση τους μπορούν να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές, αντιπροσωπεύοντας επί της ουσίας τα εμπορικά -οικονομικά οφέλη των βιομηχανιών που τα παρασκευάζουν.
 
Για τη Δημόσια Υγεία της χώρας, υποστηρίζει η ίδια πηγή, αρμόδιο είναι το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΦ που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένος να την προστατεύει.
 
Πηγή: eefam.gr