Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Σοκ: Χάθηκε σε μια εξαετία το 1/3 των θέσεων εργασίας στο φάρμακο

Σοκ για τις επιπτώσεις στον κλάδο του φαρμάκου από την οικονομική κρίση, αλλά και από τη συνεχιζόμενη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ από το 2009 και μετά, προκαλούν τα στοιχεία που έχουν διαθέσιμα οι επιχειρήσεις του κλάδου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η μείωση των θέσεων εργασίας την τελευταία εξαετία ξεπερνά πλέον το...



.... 30%, με τις προοπτικές για το μέλλον της αγοράς, σε περίπτωση που δεν υπάρχουν άμεσα κίνητρα από την Πολιτεία για την ανάπτυξη του κλάδου, να είναι εξίσου δυσοίωνες.

Σύμφωνα με τις φαρμακευτικές, η προηγούμενη χρονιά έδωσε τη χαριστική βολή στην αγορά. Πιο συγκεκριμένα, οι οφειλές του δημοσίου προς τις επιχειρήσεις ανήλθαν σε 1,35 δισ. ευρώ, ποσό σχεδόν διπλάσιο ποσό από το Δεκέμβριο του 2014 που ήταν 790 εκατ. ευρώ και- το χειρότερο- χωρίς να υπάρχει ακόμη σαφές χρονοδιάγραμμα για την αποπληρωμή των οφειλών. Οι προβλέψεις αυτές έρχονται σε συνέχεια των στοιχείων για μείωση πάνω από 8 δισ. ευρώ τα τελευταία έξι χρόνια στις συνολικές δαπάνες της περίθαλψης στη χώρα μας.

Την ίδια ώρα, υπολογίζεται πως αυξήθηκαν κατά 45% τα ποσά που καταβάλλουν οι εταιρείες από την επιβολή του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής (clawback) και των υποχρεωτικών εκπτώσεων (rebates): από 428 εκατ. ευρώ το 2014, πέρσι ξεπέρασαν τα 620 εκατ. Όπως τονίζουν οι επιχειρήσεις μάλιστα, η έλλειψη ελέγχου και εφαρμογής διαρθρωτικών μέτρων, σε συνδυασμό με τη συνεχώς μειούμενη φαρμακευτική δαπάνη απειλούν τους ασθενείς και δημιουργούν φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού.

Ταυτόχρονα, η πρόσφατη εφαρμογή φοροεισπρακτικών μέτρων δημιούργησαν νέα ασφυξία στην αγορά του φαρμάκου. Είναι ενδεικτικό πως μόνο ο μηχανισμός αυτόματης επιστροφής στα νοσοκομεία (επιβολή νοσοκομειακού clawback), εκτιμάται πως θα επιβαρύνει φέτος κατά 190 εκατ. επιπλέον τον κλάδο, με αποτέλεσμα η φαρμακοβιομηχανία να καλύπτει σήμερα ουσιαστικά το 1/3 της συνολικής δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης. Συνολικά, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία καλείται, όπως λένε οι επιχειρήσεις να καταβάλει φέτος σε rebates και claw back περίπου 800 -900 εκατ. ευρώ.

Και όλα αυτά όταν εξαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων κατέχουν τη 2η θέση στο σύνολο των 100 σημαντικότερων προϊόντων εξαγωγής στον κόσμο, ενώ η άμεση επίδραση του κλάδου στο ΑΕΠ υπολογίζεται στα 1,2 δισ. ευρώ. Σήμερα, το 75% της εγχώρια κατανάλωσης προέρχεται από διεθνείς εταιρείες και το 25% από ελληνικές, ενώ στόχος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος είναι να αυξηθεί το ποσοστό ελληνικής παραγωγής.

Προς το παρόν ωστόσο, δεν φαίνεται να υπάρχει φως στο τούνελ. Και αυτό γιατί από φέτος και μέχρι το 2018 το κονδύλι του φαρμακευτικού προϋπολογισμού δεν θα μπορεί να ξεπερνά τα 1,94 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ . Πρόκειται για το χαμηλότερο προϋπολογισμό της τελευταίας πενταετίας. Παράλληλα, οι τιμές για τα φάρμακα για τα οποία έχει λήξει η προστασία (off patent), μειώνονται είτε στο επίπεδο του μέσου όρου των τριών φθηνότερων τιμών της Ευρώπης είτε στο 50% της αρχικής τιμής τους, ανάλογα με το ποια από τις δύο είναι η χαμηλότερη. Αυτό συμπαρασύρει προς τα κάτω και την τιμή των γενοσήμων, τα οποία λαμβάνουν το 65% της τιμής των off- patent, γεγονός που σε συνδυασμό με τη σταδιακή κατάργηση των προστατευτικών ορίων που ίσχυε για τις τιμές των γενοσήμων μέχρι τα τέλη του 2017, θα συρρικνώσει- όπως λένε οι φαρμακευτικές- ακόμη περισσότερο την εγχώρια αγορά.

Βασιλική Κουρλιμπίνη

Πηγή: