Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Γενόσημα: Χαμηλά ο τζίρος το 2015 παρά την αύξηση

Το 2015 αποτέλεσε ένα έτος όπου η πολιτεία για μία ακόμη φορά διατηρούσε –σε θεωρητικό κυρίως επίπεδο- ψηλά τον πήχη των προσδοκιών για μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης μέσα από την αύξηση της συνταγογράφησης γενοσήμων.
  
Παρόλ’ αυτά, τα πλέον πρόσφατα στοιχεία για την αγορά, όπως περιγράφονται από τις εταιρείες γενοσήμων, και βασίζονται στη συγκέντρωση δεδομένων από την IMS Health, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι προσδοκίες δεν επαληθεύτηκαν.
 
Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες της αγοράς, το 2015 ο όγκος των γενοσήμων που διακινήθηκε από τα φαρμακεία διαμορφώθηκε...
  

  

... στα 64 εκατ. τεμάχια έναντι 55,9 εκατ. τεμάχια το 2014 ήτοι αύξηση της τάξης του 14,5%. Σημειώνεται ότι με βάση την IMS Health, το 2013 ο όγκος είχε διαμορφωθεί στα 50,8 εκατ. τεμάχια και το 2012 στα 45,5 εκατ. τεμάχια. Με βάση τον όγκο, το μερίδιο των γενοσήμων δείχνει λοιπόν να έχει διευρυνθεί στο 17,1% από 15,2%.
 
Από πλευράς αξίας σε τιμές χονδρικής, οι πωλήσεις γενοσήμων αυξήθηκαν πέρυσι στα περίπου 470 εκατ. ευρώ έναντι 418 εκατ. ευρώ το 2014, στα 416 εκατ, ευρώ το 2013 και τα 449 εκατ. ευρώ το 2012. Το δε μερίδιο στις αξίες πώλησης διαμορφώθηκε πέρυσι στο 17,1% από 15,9% το 2014. Βέβαια σ’ αυτές τις μετρήσεις όσον αφορά στον τζίρο δεν έχει αφαιρεθεί το rebate όγκου.
 
Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η κατηγοριοποίηση βασίζεται στην μέθοδο που χρησιμοποιεί ο ΕΟΦ για το χαρακτηρισμό ενός σκευάσματος ως γενόσημο.
 
Την ίδια στιγμή η IMS Health σε σχετικά πρόσφατη ανάλυση των στοιχείων της αγοράς στην οποία όμως έγινε περαιτέρω επεξεργασία των στοιχείων ώστε να συγκρίνει την ελληνική αγορά με την Ευρώπη, διαπιστώνει ότι, στην Ελλάδα η διείσδυση των γενοσήμων από πλευράς όγκου φτάνει το περίπου 30% όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι λίγο πάνω από το 58%.
 
Όσον αφορά στις θεραπευτικές κατηγορίες, σύμφωνα με πληροφορίες και με βάση τις εκτιμήσεις της IMS Health, τα καρδιολογικά φάρμακα τα οποία κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο είναι φυσικά και η κατηγορία όπου έχουν και καλή παρουσία τα γενόσημα. Ειδικότερα από πλευράς όγκου τα καρδιολογικά φάρμακα αποτέλεσαν σχεδόν το 25% της αγοράς πέρυσι (από 25,4% το 2014) με τα γενόσημα να έχουν αυξήσει εδώ το μερίδιό τους στο περίπου 22,5 % από 21% το 2014.
 
Η συγκεκριμένη κατηγορία είναι και αυτή η οποία προσφέρει τις σημαντικότερες πωλήσεις για τις εταιρείες γενοσήμων οι οποίες προσέγγισαν πέρυσι τα 150 εκατ. ευρώ δηλαδή αποτέλεσαν το περίπου 32% των συνολικών πωλήσεων γενοσήμων στα φαρμακεία.
 
Στη δεύτερη σημαντική θεραπευτική κατηγορία, περιλαμβάνονται τα φάρμακα για το νευρικό σύστημα. Αν και αυτή η κατηγορία αποτελεί σχεδόν το 20% της συνολικής αγοράς διακινούμενων φαρμάκων στα φαρμακεία σε όγκο, τα γενόσημα μόλις που έχουν μερίδιο 10% σε αυτή. Η εικόνα αυτή μπορεί να είναι λογική, καθώς για κάποιες ασθένειες συνταγογραφούνται αποκλειστικά on patent φάρμακα.
 
Γενικότερα πάντως τα γενόσημα στις 10 μεγαλύτερες θεραπευτικές κατηγορίες οι οποίες απορροφούν πάνω από το 75% των σκευασμάτων, δεν ξεπερνούν πουθενά το 20%, πέρα από τα καρδιολογικά που αναφέραμε προηγουμένως.
 

Η αγορά

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΦ, περίπου το 60% των σκευασμάτων που περιέχονται στις λίστες του, είναι γενόσημα και μάλιστα σχεδόν το 40% αυτών έχουν τιμές κάτω από 10 ευρώ. Παρά τη μεγάλη όμως αυτή γκάμα, η συνταγογράφηση δε στρέφεται στα συγκεκριμένα σκευάσματα. Ακόμη και η «δικαιολογία» ότι τα γενόσημα στην Ελλάδα δεν είναι τα φθηνότερα στην Ευρώπη, δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη μη συνταγογράφησή τους, καθώς τα γενόσημα είναι τα φθηνότερα φάρμακα. Εξάλλου αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι σύμφωνα με πληροφορίες, κάθε μήνα οι αποζημιώσεις του ΕΟΠΥΥ για γενόσημα δεν ξεπερνούν τα 28 (ίσως και τα 27) εκατ. ευρώ!
 
Από κει και πέρα, η αγορά των γενοσήμων λόγω και της φύσης των σκευασμάτων παρουσιάζει μια πιο «υγιή» εικόνα έναντι των σκευασμάτων που προστατεύονται. Και αυτό γιατί στην αγορά αυτή δραστηριοποιούνται πολλές εταιρείες, οι οποίες επικεντρώνονται στην παραγωγή ή την εισαγωγή γενοσήμων για συγκεκριμένες θεραπευτικές κατηγορίες.
 
Ειδικότερα και στην αγορά γενοσήμων όπως και στην ευρύτερη αγορά, οι πρώτες πέντε εταιρείες κατέχουν συνολικό μερίδιο το οποίο φτάνει στο 33% της αγοράς. Από κει και πέρα η κατάσταση αλλάζει. Ειδικότερα στην ευρύτερη αγορά φαρμάκου το μερίδιο των πέντε επόμενων εταιρειών φτάνει το 20% ενώ στην αγορά γενοσήμων αυτό το μερίδιο είναι της τάξης του 10%.
 

Ανατιμολόγηση

 

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι εκπρόσωποι της αγοράς η επικείμενη ανατιμολόγηση αναμένεται να αλλάξει πολύ την εικόνα της αγοράς καθώς οι τιμές θα πέσουν σημαντικά, ειδικά στα γενόσημα, λόγω του επαναπροσδιορισμού σε χαμηλότερα επίπεδα των τιμών ασφαλείας. Αν και έχει παρατηρηθεί μία αύξηση στους όγκους φαρμάκων που είναι κάτω από τα 6 ευρώ και τα οποία δεν θα επηρεαστούν άμεσα, οι όγκοι αυτοί ακόμη κι αν αυξηθούν περαιτέρω δεν θα καταφέρουν να αναχαιτίσουν τις απώλειες από τις επιχειρήσεις γενοσήμων.
 
Πηγή: healthmag.gr