Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

ΙΦΕΤ: Προς κλήση Ισπανών - Γερμανών για ανακύκλωση φαρμάκων ελληνικής αγοράς

Καλά επιβεβαιωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εταιρείες στις οποίες έχει κάνει focus το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας είναι δύο.

Πρόσκληση σε ισπανικά και γερμανικά εργοστάσια ανακύκλωσης φαρμάκων σκοπεύει να απευθύνει ο ΙΦΕΤ το αμέσως προσεχές διάστημα.

Σύμφωνα με το σχέδιο που έκανε το Ινστιτούτο, το εργοστάσιο που θα χρησιμοποιηθεί είναι το ΕΛΒΙΟΝΥ, που ανήκει στο Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).

Kάποτε παρήγαγε σύριγγες και βελόνες μίας χρήσης, τώρα προορίζεται να...


... μετατραπεί σε μονάδα ανακύκλωσης φαρμάκων.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, ο ΙΦΕΤ πήρε το «πράσινο φως» από την κυβέρνηση να στείλει την πρόσκληση στα παραπάνω εργοστάσια προκειμένου να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αναλάβουν την ανακύκλωση των φαρμάκων στην ελληνική αγορά.

Καλά επιβεβαιωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εταιρείες στις οποίες έχει κάνει focus το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας είναι δύο. Αλλά όχι οι οποιεσδήποτε εταιρείες αλλά οι μεγαλύτερες στην Ευρώπη στην ανακύκλωση φαρμάκων.
Στην πρόταση-πρόσκληση που σκοπεύει να στείλει άμεσα υπάρχει όλος ο σχεδιασμός για την ανακύκλωση των φαρμάκων στην ελληνική αγορά. Η οποία θα γίνεται στο εργοστάσιο παραγωγής συριγγών και βελονών μιας χρήσης, ΕΛΒΙΟΝΥ, που βρίσκεται στην Κόρινθο και έχει σταματήσει να λειτουργεί από το 2010. Εκείνη την περίοδο, ανεξάρτητη αρχή είχε υπολογίσει την αξία της συγκεκριμένης μονάδας στα 4 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μία μονάδα που εκτείνεται σε 20 στρέμματα, ενώ οι κτιριακές εγκαταστάσεις καταλαμβάνουν 15.000 τ.μ.

Το θέμα είναι ότι για να ξαναλειτουργήσει η μονάδα θα χρειαστεί μία επένδυση της τάξεως των 4-5 εκατ. ευρώ που θα αναλάβει ο επικείμενος ξένος επενδυτής, ενώ προβλέπεται να δημιουργηθούν τουλάχιστον 62 θέσεις εργασίας. Πάντως, το σενάριο να αναλάβει κάποιος ξένος επενδυτής την ανακύκλωση των φαρμάκων στη χώρα δεν είναι τωρινό. Πριν μερικά χρόνια, ισπανική εταιρεία είχε καταθέσει πρόταση δημιουργίας εργοστασίου στην Πτολεμαΐδα ή τη Μεγαλόπολη –σε περιοχή δηλαδή που υπάρχει υψικάμινος- καύσης φαρμάκων.

Το σίγουρο είναι ότι το ζήτημα της άμεσης ανακύκλωσης των ληγμένων φαρμάκων -είτε οικιακών είτε νοσοκομειακών- η διοίκηση του ΙΦΕΤ το έχει θέσει ως άμεση προτεραιότητα, καθώς πλέον οι αποθήκες του Ινστιτούτου δεν διαθέτουν άλλο χώρο υποδοχής σκευασμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατο ρεπορτάζ μας είχαμε αποκαλύψει τηνεπιστολή που είχε στείλει ο ΙΦΕΤ (Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας) στα φαρμακεία της χώρας, στην οποία ενημέρωνε ότι δεν μπορεί να δεχθεί άλλα ληγμένα φάρμακα. Θυμίζουμε, ότι τα φαρμακεία ήταν αρμόδια να συλλέγουν σε ειδικούς –πράσινους- κάδους τα ληγμένα οικιακά φάρμακα, τα οποία στη συνέχεια προωθούνταν στις αποθήκες του Ινστιτούτου στη Μαγούλα. Κάποιοι λένε ότι εκεί τα οικιακά ληγμένα σκευάσματα έχουν φθάσει τους 220 τόνους, ενώ άλλοι ισχυρίζονται ότι κυμαίνονται στους 160 τόνους. Όσον αφορά τα νοσοκομειακά απόβλητα κανείς δεν γνωρίζει το πραγματικό ύψος τους, αφού δεν διαθέτουν όλα τα δημόσια νοσοκομεία μηχανισμούς για τον σαφή προσδιορισμό τους.

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου