Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Χονδρέμποροι και σούπερ μάρκετ ‘’ψάχνουν’’ σκευάσματα με παρακεταμόλη

Πού οφείλεται το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον απόκτησης
από επιχειρηματικά συμφέροντα σκευασμάτων
 παρακεταμόλης και γιατί αποτελεί το μεγαλύτερο αγκάθι
μεταξύ των φαρμακοποιών και των θεσμών;
Έντονη κινητικότητα συγκεντρώνουν το τελευταίο διάστημα τα σκευάσματα που περιέχουν παρακεταμόλη, μέρος των οποίων θα περιλαμβάνεται στην «περιβόητη λίστα» των φαρμάκων που από 1ης Ιανουαρίου 2017 θα διανέμονται και από τα σούπερ μάρκετ. 
 
Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι εκτός από χονδρέμπορους –που εμπλέκονται με τη διανομή φαρμάκων- και σούπερ μάρκετ έχουν μπει στη διαδικασία εξαγοράς έτοιμων φακέλων, αποφεύγοντας έτσι τις όποιες χρονοβόρες διαδικασίες έγκρισης από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές. Μάλιστα, κατά τις ίδιες πηγές, το ενδιαφέρον των εκπροσώπων του οργανωμένου λιανεμπορίου εστιάζεται ως επί το πλείστον στις κρέμες- τζελ.
 
Πού, όμως, τελικά οφείλεται αυτό το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον απόκτησης από επιχειρηματικά συμφέροντα σκευασμάτων παρακεταμόλης και γιατί αποτελεί το μεγαλύτερο αγκάθι μεταξύ των φαρμακοποιών και των θεσμών, με τους πρώτους να αντιδρούν έντονα στη διάθεσή τους στα σούπερ μάρκετ; 

 

  

Το ότι υπάρχουν πολλά κρούσματα δηλητηριάσεων στο εξωτερικό από σκευάσματα που περιέχουν παρακεταμόλη αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός και είναι το βασικότερο επιχείρημα αντίδρασης από τους φαρμακοποιούς.

Όμως, υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος, που αφορά τα έσοδα που αφήνουν τα σκευάσματα που περιέχουν παρακεταμόλη και τα οποία δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητα.
 
Αδιαμφισβήτητος ηγέτης στα συγκεκριμένα σκευάσματα που κατατάσσονται στην κατηγορία ‘’αναλγητικά’’ είναι το γνωστό σε όλους Depon. Aνεπιβεβαίωτες πληροφορίες λένε ότι το συγκεκριμένο σκεύασμα πουλά σε ετήσια βάση περί τα 20 εκατ. τεμάχια.


Συνολικά, η κατηγορία των αναλγητικών εκτιμάται ότι πραγματοποιεί πωλήσεις περί τα 50 εκατ. ευρώ. Η συγκεκριμένη κατηγορία που συμπεριλαμβάνεται στα Μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θεωρείται ότι είναι η μεγαλύτερη. Μολονότι από πλευράς τζίρου αντιστοιχεί στο 14% των πωλήσεων που κάνουν τα Μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, από πλευράς τεμαχίων το μερίδιο της κατηγορίας αγγίζει το 40%. Αυτό συμβαίνει, λένε παράγοντες της αγοράς, διότι η μέση τιμή είναι πολύ μικρή. Για παράδειγμα, στο Depon ξεκινά από 0,75 λεπτά το κουτί και μπορεί να φθάσει σε κάποιες αναλγητικές κρέμες τα 10 ευρώ περίπου.
 
Αξίζει τέλος να αναφερθεί, ότι στην κατηγορία των αναλγητικών περιλαμβάνονται χάπια, κρέμες και αποσυμφορητικά.
 
Δέσποινα Καραγιαννοπούλου


πηγή: iatronet