Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Διακόπτουν τα φάρμακα λόγω κόστους

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από μελέτη του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας (ΕΛΙΚΑΡ), η οποία πραγματοποιείται την τελευταία δεκαετία στο πλαίσιο του προγράμματος «Μήνας Ελέγχου Χοληστερόλης».
Παρουσιάστηκαν, δε, από τον καθηγητή Καρδιολογίας Δημήτρη Τούσουλη, τον διευθυντή της καρδιολογικής κλινικής τού «Ερρίκος Ντυνάν» Γιώργο Ανδρικόπουλο, τον διευθυντή της Ευρωκλινικής Δημήτρη Ρίχτερ και τον αναπληρωτή καθηγητή Καρδιολογίας Κώστα Τούτουζα, με αφορμή το 31ο Συνέδριο Κλινικής Καρδιολογίας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 6 και 7 Μαΐου στην Αθήνα.



Επικαλούμενοι στοιχεία από 1.842 ασθενείς με υψηλή χοληστερόλη, οι καρδιολόγοι έκαναν λόγο για οδυνηρές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην καρδιαγγειακή υγεία των Ελλήνων. Το 17,4% των ασθενών δήλωσαν ότι διακόπτουν τη φαρμακευτική αγωγή λόγω κόστους, ενώ το 11,8% θεωρούν το κόστος της φαρμακευτικής αγωγής μεγάλο ή δυσβάσταχτο.
Στοιχεία

Μόνο 26% από αυτούς που λαμβάνουν υπολιπιδαιμική αγωγή έχουν πετύχει τον στόχο της θεραπευτικής αγωγής, ενώ το 58% δεν λαμβάνουν καμία οδηγία από τους γιατρούς τους για τη διατροφή που θα έπρεπε να ακολουθούν.

Η υψηλή χοληστερόλη παραμένει άλυτο πρόβλημα στον ελληνικό πληθυσμό και το πρόβλημα της μειωμένης συμμόρφωσης στη δέουσα μακροχρόνια φαρμακευτική αγωγή έχει επιταθεί από το υψηλό κόστος της θεραπείας.
Οι καρδιολόγοι σημειώνουν ότι η οικονομική κρίση και η υποχρηματοδότηση της Υγείας θα οδηγήσουν τα επόμενα χρόνια σε αύξηση της καρδιαγγειακής θνησιμότητας. Μεγάλο κίνδυνο αποτελεί και η κολπική μαρμαρυγή, η συχνότερη διαταραχή του καρδιακού ρυθμού, η οποία αποτελεί την κυριότερη αιτία αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων και αυξάνει συνεχώς στον ελληνικό πληθυσμό.
www.ethnos.gr