Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Υπό εξαφάνιση τα διανυκτερεύοντα φαρμακεία

Σ.Σ. Δείτε στην ανάρτηση και τα 2 σχετικά έγγραφα της Περιφέρειας Αττικής προς το Υπουργείο 


Για έναν κάτοικο του κέντρου της Αθήνας που χρειάστηκε χθες το βράδυ –ας πούμε στις 11.30 μ.μ.– να επισκεφθεί επειγόντως ένα φαρμακείο, οι επιλογές ήταν πραγματικά πολύ περιορισμένες. Ενα ανοιχτό φαρμακείο στην Ομόνοια, άλλο ένα στο Παγκράτι, ένα στην περιοχή του Μακρυγιάννη και μετά Καλλιθέα ή Πλατεία Αμερικής. Και ένα φαρμακείο με διευρυμένο ωράριο στη λεωφόρο Αλεξάνδρας που έχει δηλώσει 24ωρη λειτουργία τις καθημερινές.






Η εύρεση ενός φαρμακείου που να διανυκτερεύει έχει γίνει δύσκολη υπόθεση το τελευταίο διάστημα, καθώς όλο και περισσότεροι φαρμακοποιοί, επικαλούμενοι λόγους οικονομικούς ή λόγους υγείας, ζητούν από την αρμόδια διεύθυνση της Περιφέρειας Αττικής να απαλλαγούν από αυτήν την υποχρέωση. Τον περασμένο Οκτώβριο, το υπουργείο Υγείας έγινε αποδέκτης εγγράφου από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Αττικής, που ενημέρωνε για το πρόβλημα: «Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται το φαινόμενο των μαζικών απαλλαγών φαρμακείων από τις εφημερίες και διανυκτερεύσεις, για οικονομικούς ή για λόγους υγείας. Υπάρχουν φαρμακεία τα οποία απηλλάγησαν και συνεχίζουν να απαλλάσσονται των εφημεριών, συνεχώς τα τελευταία τρία χρόνια. Σημειώνεται επίσης το γεγονός, ότι ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας υπάρχουν ανοιχτά πολλά φαρμακεία, κυρίως σε εμπορικές περιοχές ή κοντά σε νοσοκομεία, κατά τη διάρκεια της νύχτας λειτουργούν ελάχιστα, ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές. Ενδεικτική της κατάστασης είναι η καρτέλα 27 του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, σύμφωνα με την οποία διανυκτέρευαν για τον Δήμο της Αθήνας μόνο 6 φαρμακεία», αναφερόταν στο έγγραφο.

Πριν από δύο εβδομάδες, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας επανήλθε στο θέμα, τονίζοντας με νέα της επιστολή ότι η κατάσταση χειροτέρεψε και ότι γίνεται καθημερινά «αποδέκτης πλήθους παραπόνων, διότι οι πολίτες δεν βρίσκουν διανυκτερεύοντα φαρμακεία. Επικρατεί πλήρης σύγχυση για το ποιο είναι το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, ποιες οι διημερεύσεις και ποιες οι διανυκτερεύσεις».

Η αλήθεια είναι ότι η απελευθέρωση του ωραρίου οδήγησε σε ένα αλαλούμ και αντί να είναι διακριτά τα φαρμακεία που έχουν επιλέξει διευρυμένο ωράριο και αυτά που ακολουθούν το ωράριο του Συλλόγου και του δήμου τους, πλέον ο καθένας ανοίγει και κλείνει όποτε θέλει. Ετσι, μπορεί ένα φαρμακείο, στον ίδιο δήμο, να είναι ανοικτό Δευτέρα και Τετάρτη έως τις 8 το βράδυ –ένα ωράριο ιδιαίτερα «ελκυστικό» εμπορικά που επιλέγουν οι περισσότεροι– άλλο φαρμακείο να ανοίγει ώς τις 10 μ.μ. και άλλο έως τις 11 μ.μ. Ο μεγαλύτερος τζίρος της ημέρας έχει γίνει ήδη έως εκείνη την ώρα και επομένως το να διανυκτερεύει ένα φαρμακείο είναι ασύμφορο οικονομικά.

Η κατάσταση αυτή έδωσε την αφορμή στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο να ασκήσει νέες πιέσεις προς το υπουργείο για ένα πιο «ρυθμισμένο» ωράριο. Λίγες μέρες μετά τη δημοσιοποίηση της πρόθεσης-απόφασης του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής να σταματήσει τις διημερεύσεις των φαρμακείων της Αττικής από την 1η Μαΐου, χθες ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κωνσταντίνος Λουράντος, προειδοποίησε και για προβλήματα στις διανυκτερεύσεις. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά «σε λίγο δεν θα υπάρχουν φαρμακεία να διανυκτερεύσουν». Και αναρωτήθηκε, «σε ένα ωράριο που ο καθένας ανοίγει και κλείνει ό,τι ώρα θέλει, ποιος θα καθίσει να κάνει εφημερία;». Η απάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας σε αυτές τις πιέσεις είναι ότι το ζήτημα θα εξεταστεί και εάν υπάρχει δυνατότητα, θα γίνουν παρεμβάσεις. Πάντως, το τρίτο μνημόνιο είναι απόλυτα δεσμευτικό για την κυβέρνηση στο ζήτημα του ανοίγματος των επαγγελμάτων και μία «ρύθμιση» από πλευράς κράτους είναι αντίθετη προς αυτή την κατεύθυνση. Πολλώ δε μάλλον, όταν το επόμενο βήμα για το υπουργείο Υγείας είναι να δώσει τη δυνατότητα της πώλησης και από τα σούπερ μάρκετ των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων.


Πέννυ Μπουλουτζά
www.kathimerini.gr