Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Έρχονται δύο υπουργικές αποφάσεις για την τιμολόγηση και το νοσοκομειακό clawback

Αμέσως μετά την υπουργική απόφαση η οποία θα περιλαμβάνει ανώτατο όριο μείωσης τιμών για τα φάρμακα, αναμένεται να εκδοθεί το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων.
 
Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

    
Αυτό δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός χθες σε συνέντευξη τύπου για τους ανασφάλιστους και το προσφυγικό, σε ερώτηση του on Med, αναφορικά με το τι ζητάνε οι θεσμοί στο πεδίο της φαρμακευτικής πολιτικής. Πράγματι, οι Θεσμοί ζητούν να τελειώσει το καθεστώς προστασίας στα παλιά φάρμακα, σημείωσε ο κ. Ξανθός, προσθέτοντας, ότι εμείς προσπαθούμε να θέσουμε ανώτατο όριο μείωσης τιμών ώστε να μην έχουμε ανεξέλεγκτη μείωση στις τιμές παλιών και καταξιωμένων φαρμάκων. Βεβαίως βρισκόμαστε σε συνεννόηση με τα θεσμικά όργανα του κλάδου ΠΕΦ και ΣΦΕΕ, τόνισε, προσθέτοντας ότι επίκειται για το θέμα αυτό, σχετική υπουργική απόφαση, άμεσα. Αμέσως μετά την υπουργική αυτή απόφαση, αναμένεται και το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων που θα προκύψει από την ανατιμολόγηση.  


Εκκρεμεί η Υπουργική απόφαση όμως για το νοσοκομειακό clawback, επεσήμανε, προσθέτοντας ότι θέλουμε οι εταιρείες να παραμείνουν στο καθεστώς έκπτωσης σε νοσοκομειακά φάρμακα και για τον λόγο αυτόν, το υπουργείο σχεδιάζει ένα σύστημα, με το οποίο θα συνυπολογίζεται η έκπτωση που δίνουν οι εταιρείες στα νοσοκομεία. 
 
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης τύπου, ο υπουργός Υγείας, αναφέρθηκε στην ανάγκη να περιοριστεί η ζήτηση και η κατανάλωση της φαρμακευτικής δαπάνης και για τον σκοπό αυτό, έχει οριστεί Επιτροπή για τον έλεγχό της, με επικεφαλής την υπηρεσία Οικονομικών του υπουργείου Υγείας, στην οποία συμμετέχουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς, όπως ΕΟΠΥΥ, ΗΔΙΚΑ, ΕΟΦ και νοσοκομεία.
 
Αναφορικά με το ζήτημα της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα, ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι εφόσον εξελίσσεται ομαλά το θέμα της Διαπραγμάτευσης θα ξαναδούμε το θέμα της μείωσης της συμμετοχής των ασφαλισμένων.