Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Η εξαφάνιση του φαρμακείου της γειτονιάς! Πως θα χαθεί το επάγγελμα του φαρμακοποιού



Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου για το healthreport.gr

Αλυσίδες φαρμακείων σε όλη τη χώρα αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους τα επόμενα χρόνια στη χώρα μας.

Και αυτό επειδή ανοίγει πλέον για τα καλά το επάγγελμα και στους απλούς ιδιώτεςπου δεν έχουν τελειώσει καν τη φαρμακευτική.

Άλλωστε σταδιακά μέχρι το 2020 ένας ιδιώτης θα μπορεί να αποκτά ακόμη και 10 άδειες φαρμακείου στο όνομά του με βάση την απόφαση που έχει ήδη δημοσιευθεί σε ΦΕΚ.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος φοβάται πως αυτό θα είναι ουσιαστικά και το τέλος του επαγγέλματος, καθώς ο κλάδος θα αλλοιωθεί πλήρως από αλυσίδες φαρμακείων.

Η ταυτόχρονη διάθεση Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων και από τα σούπερ μάρκετ, φαίνεται πως.....




.... φέρνει και το τελικό χτύπημα στον παραδοσιακό φαρμακοποιό ο οποίος μέχρι σήμερα διαδραμάτιζε και έναν ρόλο «συμβούλου υγείας». Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες: «Έρχονται 216 φάρμακα στα σούπερ μάρκετ! Όλες οι προϋποθέσεις»

Άλλωστε ποιος δεν έχει σπεύσει στο φαρμακείο της γειτονιάς του με το παραμικρό πρόβλημα υγείας.

Πλέον όμως όλα δείχνουν ότι το παραδοσιακό φαρμακείο θα περάσει στο παρελθόν και τη θέση του θα πάρουν …πολυκαταστήματα φαρμάκων. Μπορεί με βάση το νόμο ο ιδιώτης είναι μεν υποχρεωμένος να έχει συνέταιρο φαρμακοποιό σεποσοστό 20%, αλλά ο κλάδος θεωρεί ότι με τον τρόπο αυτό οι φαρμακοποιοί θα«υπαλληλοποιηθούν».

«Δεν πρόκειται για μια συντεχνιακή αντίσταση στα νέα μέτρα. Πρόκειται για μια πραγματικότητα: σιγά σιγά ο φαρμακοποιός της γειτονιάς θα εξαφανιστεί και τη θέση του θα πάρουν οι αλυσίδες «εμπορικών» φαρμακείων που δε θα παρέχουν την περίθαλψη που κάνουμε εμείς σήμερα» αναφέρει στο HealthReport.gr o Απόστολος Ν. Ακτσιαλής που διατηρεί ένα από τα παραδοσιακά φαρμακείαστην περιοχή της Νέας Ιωνίας και συμπληρώνει:

Aπόστολος Ν. Ακτσιαλής
«Άλλωστε οι φαρμακοποιοί αυτό που κάνουν σήμερα είναι να βοηθούν τους ασφαλισμένους και τους ασθενείς όταν αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα υγείας. Στο άμεσο μέλλον με τις άδειες φαρμακείων που θα δοθούν σε ιδιώτες που δε θα έχουν καμία σχέση με τη φαρμακευτική, αυτή η βοήθεια προς τους πολίτες θα εκλείψει καθώς τα φαρμακεία θα μετατραπούν σε εμπορικά καταστήματα που θα πωλούν απλώς φάρμακα» καταλήγει ο φαρμακοποιός Απόστολος Ν. Ακτσιαλής.





Να σημειωθεί ότι σήμερα σε όλη τη χώρα υπάρχουν περί τα 11.000 φαρμακεία. Πάντως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει υποστηρίξει ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί στον κλάδο των φαρμακοποιών, ελήφθησαν έπειτα από σχετικές πιέσεις της τρόικας.

Δείτε ΕΔΩ μια ενδεικτική παραδοχή του Ανδρέα Ξανθού: «Υπ.Υγείας: «Γιατί υπέκυψα στην τρόικα για τα φαρμακεία»!

healthreport.gr