Σάββατο 28 Μαΐου 2016

Το Υπουργείο Υγείας προσπαθεί να αναθερμάνει τις σχέσεις του με τον κλάδο - Επίθεση φιλίας

- Έπειτα από τρεις δεκαετίες απόλυτης αυτοδυναμίας, η ΝΔ έχασε το τιμόνι του Συλλόγου.

- Νέος πρόεδρος αναδείχθηκε ο Κωνσταντίνος Λουράντος, ο οποίος παρότι ήταν ταυτισμένος με τη γαλάζια παράταξη δεν δίστασε να καλέσει τα μέλη του να μαυρίσουν τη ΝΔ.

- Καμπανάκι των φαρμακοποιών για την υγεία των ασθενών από λανθασμένη χρήση

ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ της δημόσιας υγείας εγείρουν οι....


.... φαρμακοποιοί, επιμένοντας ότι τα φάρμακα που δεν χρειάζονται συνταγή γιατρού και δεν καλύπτονται από τα Ταμεία πρέπει να παραμείνουν αποκλειστικά στα ράφια των φαρμακείων.

«Τα σκευάσματα που διατίθενται στα σουπερμάρκετ ταυτίζονται στη σκέψη του καταναλωτή ως αθώα. Συνεπώς, πιστεύουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα σε ό,τι αφορά την κατανάλωσή τους.

Όμως, το παράδειγμα της Σουηδίας πρέπει να μας προβληματίσει. Η παρακεταμόλη επιστρέφει στα φαρμακεία, διότι από την υπερκατανάλωση και τη λανθασμένη χρήση καταγράφτηκαν αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω προβλημάτων στο ήπαρ και στα νεφρά» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Κωνσταντίνος Λουράντος.

Οι φαρμακοποιοί επικαλούνται τα στοιχεία έρευνας βάσει της οποίας 4 εκατομμύρια Ελληνες αγοράζουν τουλάχιστον μία φορά τον μήνα παυσίπονα ή αντιπυρετικά. Από αυτούς, το 54% τα καταναλώνει ύστερα από συμβουλή γιατρού και το 30% έπειτα από προτροπή του φαρμακοποιού.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζουν ότι οι πολίτες θα στερούνται επιστημονικής συμβουλής. Από την πλευρά του το υπουργείο Υγείας κάνει λόγο για μνημονιακή υποχρέωση που υλοποιείται με «πολύ συγκεκριμένο ρυθμιστικό πλαίσιο και με ασφαλιστικές δικλίδες που την καθιστούν διαχειρίσιμη για τη δημόσια υγεία, που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να τίθεται σε διακινδύνευση».

Σημειώνεται ωστόσο ότι στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή ανάβει το πράσινο φως για μελλοντική απελευθέρωση μεγαλύτερου αριθμού σκευασμάτων, αλλά και διεύρυνση των σημείων πώλησης.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΜΗΣΥΦΑ 

Μια ιστορία από τα παλιά 

Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων είναι μια υπόθεση που μετρά τουλάχιστον τρία χρόνια διαμάχης: Ο διάλογος ξεκίνησε το 2012 - επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου - με τους δανειστές να επιμένουν στην απελευθέρωση της αγοράς.
Στη λίστα με τις αιτίες που συνετέλεσαν στο «διαζύγιο» του κλάδου των φαρμακοποιών με την κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ συμπεριλαμβάνεται και το θέμα αυτό.

Υπενθυμίζεται ότι η σχέση των συνδικαλιστών του κλάδου με την τότε κυβέρνηση είχε αποτυπωθεί στη φράση του προέδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Κωνσταντίνου Λουράντου που προέτρεπε τους συναδέλφους του να μετατρέψουν τα 11.000 φαρμακεία σε εκλογικά κέντρα ενάντια στην κυβέρνηση.

Την ίδια περίοδο η υποσχεσιολογία της αντιπολίτευσης βρήκε πρόσφορο έδαφος στον κλάδο των φαρμακοποιών, με την πολιτική πυξίδα του κλάδου να δείχνει προς ΣΥΡΙΖΑ.
Η τάση αυτή αποτυπώθηκε και στις εκλογές του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) το 2014 για την ανάδειξη προέδρου.

Έπειτα από τρεις δεκαετίες απόλυτης αυτοδυναμίας, η ΝΔ έχασε το τιμόνι του Συλλόγου.
Νέος πρόεδρος αναδείχθηκε ο Κωνσταντίνος Λουράντος, ο οποίος παρότι ήταν ταυτισμένος με τη γαλάζια παράταξη δεν δίστασε να καλέσει τα μέλη του να μαυρίσουν τη ΝΔ.

Όμως, από τον περασμένο Ιούνιο η πολιτική συμμαχία ανάμεσα στους εκπροσώπους του κλάδου και τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ περνάει κρίση.

Έτσι εξηγείται και η προσπάθεια της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να αναθερμάνει τις σχέσεις της με τον συγκεκριμένο επαγγελματικό κλάδο: Η πρόσφατη θεσμοθέτηση αυστηρών προϋποθέσεων που λειτουργούν σαν κόφτης στο άνοιγμα φαρμακείων και από μη φαρμακοποιούς αποτελεί απόδειξη της επίθεσης φιλίας.

Όπως λένε παρατηρητές του χώρου, το μέτρο αυτό έρχεται ως αντάλλαγμα για την πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και στα σουπερμάρκετ.


ΤΑ ΝΕΑ