Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Απάντηση Υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού για τα ΓΕΔΙΦΑ, στη ΝΕ Ρεθύμνου του ΠΑΣΟΚ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η πολιτική κριτική προς την κυβέρνηση και τα στελέχη της είναι θεμιτή και επιβεβλημένη. Αρκεί να εδράζεται στοιχειωδώς σε πραγματικά γεγονότα. Δυστυχώς η ανακοίνωση σας για τα Γενικής Διάθεσης Φάρμακα (ΓΕΔΙΦΑ) δεν έχει αυτό το κρίσιμο στοιχείο. Για το θέμα αυτό η αδιαμφισβήτητη αλήθεια είναι ότι αίτημα απελευθέρωσης της αγοράς των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων έχει τεθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό από τον ΟΟΣΑ και τους δανειστές. Η δυνατότητα πώλησης τους και εκτός φαρμακείου συμπεριελήφθη στο νόμο 4336/2015(δανειακή συμφωνία-3ο Μνημόνιο) που υπερψήφισε και το ΠΑΣΟΚ και αυτό που εκκρεμούσε ήταν η εφαρμοστική διάταξη. Το Υπουργείο Υγείας λοιπόν,


.....διατηρώντας την πολιτική θέση για την ανάγκη ασφαλούς διάθεσης των φαρμάκων μέσω των φαρμακείων, κατάφερε να διαπραγματευτεί με τους «θεσμούς» και να κάνει αποδεκτή την παραμονή του 87% των ΜΗΣΥΦΑ στα φαρμακεία. Η πρόταση αυτή διαμορφώθηκε με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια και με βάση την ευρωπαϊκή εμπειρία από Ειδική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του ΕΟΦ, στην οποία μετείχε και συμφώνησε εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Μόνο για το υπόλοιπο 13% που ονομάζονται πλέον ΓΕΔΙΦΑ και μπορούν με ασφάλεια για τη δημόσια υγεία να διατεθούν χωρίς τις οδηγίες του φαρμακοποιού (στην πλειοψηφία τους είναι εύχρηστα αναλγητικά, αντιπυρετικά, αντικνησμώδη, φάρμακα τοπικής χρήσης, υπακτικά, στοματικά διαλύματα κλπ και μάλιστα σε μειωμένη δοσολογία) προβλέπεται η διάθεση τους και εκτός φαρμακείου.

Με τον τρόπο αυτό η συγκεκριμένη μνημονιακή υποχρέωση υλοποιείται σε πολύ συγκεκριμένο ρυθμιστικό πλαίσιο και με ασφαλιστικές δικλείδες που την καθιστούν διαχειρίσιμη για τη δημόσια υγεία που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να τίθεται σε διακινδύνευση, αλλά και για το μικρό και μεσαίο φαρμακείο που έχει ένα σημαντικό κοινωνικό ρόλο και το οποίο όντως δοκιμάζεται σήμερα από τις σωρευτικές αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική. Αυτό που απομένει είναι να ελεγχθεί αποτελεσματική η αγορά αυτή, αποτρέποντας ενδεχόμενες τάσεις κερδοσκοπίας και οικονομικής επιβάρυνσης των ασθενών.

Η κινδυνολογία και καταστροφολογία για λόγους αντιπολιτευτικούς είναι κατανοητή, αλλά δεν είναι ούτε πειστική ούτε χρήσιμη. Οι πολίτες έχουν ανάγκη αντικειμενικής ενημέρωσης και ειδικά στα θέματα Υγείας, επιστημονική τεκμηρίωση και κλίμα εμπιστοσύνης προς το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και τις υπηρεσίες του. Η αξιοπιστία όλων μας κρίνεται καθημερινά. Εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στην κρίση των πολιτών.