Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2016

Μάρτιν Σουλτς: Παράλογη η αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα

Παράλογη θεωρεί ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς την αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα, την ώρα που το 30% των Ελλήνων δεν έχει πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
«Θα πρέπει να το πει κανείς στο ΔΝΤ αλλά και σε άλλους, ότι δεν μπορείς στην Ελλάδα να μειώσεις και άλλο συντάξεις και κοινωνικές παροχές. Μου φαίνεται παράλογο όταν σε μια χώρα που το 30% του πληθυσμού δεν έχει ούτε κοινωνική ούτε ασφάλιση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης να αυξάνεται ο ΦΠΑ για φάρμακα. Κάτι τέτοιο δεν είναι ούτε βάσιμο ούτε δίκαιο, προπαντός όταν την ίδια στιγμή, μεσούσης της κρίσης, πάμπλουτοι Έλληνες αγοράζουν ακίνητα στο Βερολίνο ή στο Λονδίνο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σουλτς στη διάρκεια ομιλίας του σε ημερίδα του Ιδρύματος Φρίντριχ Έμπερτ, στο Βερολίνο, όπου συναντήθηκαν κορυφαίες προσωπικότητες της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.Αναπτύσσοντας τον προβληματισμό του για μια κοινωνική Ευρώπη, υποστήριξε ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί (Ευρωκοινοβούλιο, Κομισιόν, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) θα πρέπει να αναλάβουν την «ευθύνη» για την επίτευξη μιας δικαιότερης μεταχείρισης μεταξύ αλλά και εντός των κρατών. Μεγαλύτερη ισότητα σημαίνει κατά τον κ. Σουλτς ότι θα πρέπει σε χώρες που πλήττονται από οικονομική κρίση να σταματήσουν οι συνεχιζόμενες επιβαρύνσεις για τα λαϊκά στρώματα.
Άμεσοι κεντρικοί στόχοι της ΕΕ για την αποκατάσταση της δίκαιης μεταχείρισης είναι σύμφωνα με τον κ. Σουλτς η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και η κατάρτιση «μαύρης λίστας» των φορολογικών παραδείσων.
Πηγή: Deutsche Welle